Petar Rodić izabran za 'starog-novog' Velikog Poljičkog kneza

"Poletila vila prema moru, to je bilo baš u ranu zoru. Pa pozdravlja svoje Poljičane, i želi im svima sritne dane. Ponosita govori i leti – pomoga vas Bog i Jure sveti..."
Izborom Petra Rodića za Velikog Poljičkog kneza te Ante Antičevića, Željka Karamana i Darija Radovića za male knezove, predstavnika Poljičkog stola i nadzornog odbora, zaključen je ovogodišnji Poljički Sabor. Ovogodišnji Sabor u organizaciji Društva Poljičana i ogranka Podstrana, zbog epidemioloških mjera održan je tek krajem lipnja 2021. u Podstrani, na igralištu u Mutograsu. Nakon čak 359. godina Podstrana je tako opet ugostila Poljički Sabor, koji se tradicionalno održava na brdu Gradac u Gatima. No najvažnije je da se tradicija nastavlja, da se obred i prisega i dalje njeguje i održava pod Jurjevim barjakom i pred drvenom škrinjicom u kojoj se čuvaju štambilji i dokumenti Društva Poljičana "Sveti Jure – Priko", koja se brine da tisuću godina stara baština naše Poljičke, mosorske i morske pučke republike još diše... danas već pomalo, na škrge, jedva, ali diše..
Na Saboru Poljičana sudjelovali su i naš župan Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Ivica Puljak sa suprugom, jesničankom (djevojačko Rakuljić) i saborskom zastupnicom Marijanom Puljak, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i ostali predstavnici općina i gradova. U kulturnom programu nastupale su klapa “Pasika“ i folklorna sekcija Kulturno umjetničke udruge “Mosor” Gata.
- "Svake godine, tradicionalno, Sabor se održava u dvorani Doma kulture u Gatima u mjesecu travnju uoči blagdana Sv. Jure. No, ove godine Sabor je odgođen za lipanj, uz održavanje na otvorenom" - rekao je novinarima "vječni" Poljički knez Petar Rodić...

ODRŽAN TRADICIONALNI POLJIČKI SABOR

Petar Rodić izabran za ‘starog-novog’ Velikog Poljičkog kneza

Izvor: Dalmacija Danas
Foto dolje: Tomislav Buljan


Poljički Sabor nakon 359 godina održan je u Podstrani.

- “Ograničili smo i trajanje izbora na sat vremena kako bi se u potpunosti pridržavali epidemioloških mjera. Imali smo i zaštitare koji su kontrolirali ulaz i izlaz posjetitelja”, rekao je Petar Rodić, koji je izrazio zadovoljstvo i čast što je izabran za ‘starog’ odnosno novog velikog poljičkog kneza.

- “Sretan sam i ponosan što je ova manifestacija nakon toliko godina u Podstrani. Općina će uvijek podržavati, ali i pomagati financijski Poljički Sabor. Posebna mi je čast istaknuti kako su dvojica stanovnika Podstrane Željko Karaman i dr. Dario Radović izabrani za male knezove” -  rekao je Tomislav Buljan, predsjednik Općinskog vijeća Podstrane.


  Biranje kneza

Povezani članci

Who's Online

We have 91 guests and no members online