Prva i već međunarodna likovna kolonija ovog vikenda u Rudinama

Zavičajna kuća Gornjih Poljica u suradnji sa Božićnim selom i Poljičkom likovnom udrugom "Krug" iz Dugog Rata organizira prvu međunarodnu likovnu koloniju u Gornjim Poljicima, koja će se održati 7., 8. i 9. listopada 2022. Posljednjeg dana će biti održana svečana izložba radova, u prostorijama područne škole Rudine, na adresi Rudine 8, Gornji Dolac.
- Svi ste dobrodošli tokom sva tri dana naše likovne kolonije - poručuju marljivi organizatori, Tiho Lučić i likovnjaci iz dugoračkog Kruga.

Izvor: Dalmacija Danas
 

Kako upravo ove godine Gornjopoljičani slave sto pedeset godina obrazovanja u svom selu, Stipe Božinović Mađor, ravnatelj OŠ Gornja Poljica - Srijane, hvali Lučićevu inicijativu o Zavičajnoj kući Gornjih Poljica, Poljičkom muzeju u nastanku, koja je spasila školu u Rudinama od propadanja, pisala je nedavno o Lučiću i Slobodna Dalmacija.

- Škola je izgrađena samodoprinosom i radom domaćih ljudi 1953. i u funkciji je bila sve do 1975. godine. Od tada do danas nitko u nju ni kune nije uložio. Radi se o prekrasnom kamenom zdanju čija je unutrašnjost bila potpuno derutna.

Bilo je nekakvih ideja i prije. Nudilo se Mjesnom odboru, ali ništa. Zahvaljujući Županiji koja je raspisala natječaj o najmu, zgrada je spašena. Ponovno je živnulo oko stare škole. Da je sreće pa da tako bude i s ostalim napuštenim školskim zgradama u našoj Zagori, vratili bismo osmijeh na lica onih koji su ih gradili, a bome i onih koji su ih pohađali. Sve je ljepše nego gledati oronule grede i krovove, obrasla dvorišta i općenito narušenu vizuru - stajalište je ravnatelja koji je s sumještaninom Tihom Lučićem, eto, baš na stoljeće i pol postojanja školstva u Zamosorju spasio jednu takvu ustanovu od daljnjeg propadanja.

Povezani članci

Who's Online

We have 269 guests and no members online