Izložba radova s prve međunarodne likovne kolonije u povijesti zamosorskih sela u subotu na Priku

Nije vijest kad izložba iz Omiša krene u Gornji Dolac, no jest kad se izložba iz Gornjeg Dolca - gdje su prošlog mjeseca po prvi put u povijesti zamosorskih sela izloženi likovni i kiparski radovi s prve Međunarodne likovne kolonije - spusti Cetinom u grad, u Omiš, točnije na Priko, u lijepu dvoranu Galerije AZ u zgradi nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa, danas doma Centra za kulturu Omiš i Kazališta Mali Princ, gdje će se u subotu, 12.11.2022. u 20 sati opet postaviti i otvoriti za omiške i poljičke ljubitelje umjetnosti i posjetitelje.
Riječ je o izložbi kojoj je na otvaranju u Gornjem Dolcu bilo više posjetitelja nego što cijelo mjesto ima stanovnika! Izložba je to radova s Likovne kolonije, rekosmo prve ne samo u Dolcu Gornjem već u povijesti zamosorskih sela, na kojoj je svoje radove prezentiralo tridesetak stranih i domaćih umjetnika, redom kipara i slikara, a koja je u listopadu održana u organizaciji Poljičke likovne udruge "Krug" iz Dugog Rata, Zavičajne kuće Gornjih Poljica i Božićnog sela. Izložba je upriličena upravo ove godine kada Gornjopoljičani obilježavaju 150 godina obrazovanja u svom kraju, i kada je stara škola na Rudinama zasjala obnovljena u novom ruhu i u sklopu koje će uskoro vrata posjetiteljima otvoriti i Zavičajni muzej Gornjih Poljica (u osnivanju).
Novi je to poduhvat mladog poduzetnika Tihomira Lučića, čovjeka od milijun lampica (osnivač omiljenog dalmatinskog odredišta u božićno vrijeme, Božićnog sela i izletišta u zaselku Nart Gornjeg Dolca) i ideja, koji je još jednu upalio i s svojim prijateljima iz dugoračkog likovnog "Kruga" ostvario u Rudinama, u obnovljenim prostorima stare škole, kako bi dodatno dao naglasak na ovaj naš pomalo zaboravljeni Poljički kraj i brojne potencijale koje on pruža i to ne samo u turizmu, sportu i rekreaciji, već i u prebogatoj kulturi i tradiciji.
Plodonosno druženje tridesetak umjetnika iz Hrvatske, Francuske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore rezultiralo je umjetninama koje ostaju u fundusu Zavičajne kuće Gornjih Poljica, a dio će ih se prodati u humanitarne svrhe, a sve ih možete razgledati u subotu u gostima kod Centra za kulturu u Omišu, na otvaranju izložbe ovih radova u Galeriji AZ na Priku.
Osim radova slikara moramo istaknuti i spomenik Poljica u kamenu, rad kipara Ivana Pavića iz Srijana, koji se sastoji od dvanaest kamenih vaca na svakoj od njih ispisano je ime jednog Poljičkog "katuna", te na ribu u Poljičkom kamenu, rad u željezu od starih Poljičkih alata dugoračkog slikara i kipara Joška Čizmića.
I kao i uvijek kad su u pitanju Čizmićeve ribe, još uvijek se nadamo da će koja iz njegovog jata doplivati i osvanuti u Dugom Ratu i to prije nego što je na tajnoj pošti ispred tvornice "upecaju" Armi i Krešo i stave na gradele pred ekipu uvijek gladnih marendaša.
Jer... vrime je.

Piše: Mladen Banović
Foto: Ante Čizmić

Izložba radova s prve međunarodne likovne kolonije u povijesti zamosorskih sela

Izložba radova s prve međunarodne likovne kolonije u povijesti zamosorskih sela

Izložba radova s prve međunarodne likovne kolonije u povijesti zamosorskih sela

Izložba radova s prve međunarodne likovne kolonije u povijesti zamosorskih sela

 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 93 guests and no members online