Lakše je mijenjati Ustav nego način života

Obitelj

Referendum, nužno potreban ili besmislen, hvalevrijedan ili sramotan, iza nas je. Mnogi su građani bili uvjereni da imamo pametnijeg i važnijeg posla od inzistiranja na ustavnoj definiciji braka, ali prevarili su se. I meni je trebalo doista puno vremena da shvatim kako je ideja inicijative u "Ime obitelji" o referendumu kao preduvjetu "poustavljenja" braka, zapravo sjajna, čak neophodna. Ponudila nam je rješenje za mnoge teške situacije kojima obilujemo u ovoj zemlji, ali mnogi još nisu svjesni da je to tako. Jer, kao i obično, rješenje složenih problema je vrlo jednostavno ...

ZAHVALA INICIJATIVI 'U IME OBITELJI'

Lakše je mijenjati Ustav nego način života

Piše: Mirjana Nazor

O čemu se zapravo radi?

Pristaše uguravanja definicije braka u Ustav. očito smatraju da naše zakonske odredbe imaju zanemarivu vrijednost. Budući da oni žele zaštititi brak, vratiti mu značenje i dostojanstvo te “povećati mir i pravednost”, spas su otkrili u Ustavu.

Ako definicija braka ušeta u Ustav, sve će biti drukčije - smanjit će broj razvoda, povećati broj parova koji će sklapati brak i, naravno, rađat će se više djece. A još nedavno smo postavljali pitanje je li braku odzvonilo.

Naime, svjedoci smo da se sklapa sve manje brakova, a broj rastava raste - prošle godine raspao se svaki treći brak, a ove, u siječnju, prvi put bilo je gotovo isto sklopljenih kao i rastavljenih brakova.

Također znamo da se rađa sve manje djece - mnogi parovi uopće ne žele djecu, a oni koji se odluče za djecu, vrlo često imaju samo jedno dijete.

Možda je netko zaboravio da smo takvu situaciju stvorili mi, heteroseksualci, koji se, usput rečeno, u ogromnom postotku deklariramo kao katolici. I sve donedavno nismo znali kako problemima doskočiti.

Psiholozi, sociolozi, demografi, svećenici i mnogi drugi stručnjaci analizirali su stanje i nudili različita rješenja, uglavnom bez većih rezultata - i konačno stiže to spasonosno rješenje inicijative “U ime obitelji”.

Jedino što nam je do sada nedostajalo jest postojanje definicije braka zapisano u Ustavu. Možda i zlatnim slovima. Tako će brak konačno postati sigurna, zaštićena, željena, vrijedna veza. Blago nama.

I sada ono najvažnije. Ne smijemo stati. Ako spas, izlaz iz problema leži u papirnatoj definiciji koju smo upisali u Ustav, jasno je što nam je raditi. Pobornici zabrane ćirilice u Vukovaru najbrže su reagirali i krenuli, nadaju se, pobjedničkom stazom.

Obitelj

Danas 10.000 ljudi bez krova nad glavom luta Hrvatskom i spas traži u prihvatilištima za beskućnike. Imamo 365.000 nezaposlenih i broj se svakodnevno povećava. Poseban su problem mladi s diplomom u džepu koji lutaju ovom zemljom, željeli bi raditi, željeli bi dobivati plaću za svoj rad, željeli bi zasnovati obitelj, ali često nemaju uvjeta za goli opstanak. Zdravstvo se slama pod problemima, a ni u obrazovnoj sferi ne cvjetaju ruže. I tako bismo mogli nabrajati unedogled.

A rješenje je tako jednostavno. Smislimo neko pitanje iz ekonomske sfere, iz područja zdravstva, obrazovanja, za problem nezaposlenosti... organizirajmo referendum, izglasajmo zapisano, unesimo to u Ustav i svi će problemi nestati preko noći.

Što je 48 milijuna kuna (malo više ili manje) u odnosu na konačni učinak! A Ustav će biti malo podeblji, ali to je i normalno kada je tako moćan te rješava sve naše probleme.

Papiri, papiri svugdje oko nas. Ne zaboravimo, u Ustavu piše i da je Hrvatska “demokratska i socijalna država te da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana”.

Ispisivati papire različitih vrsta i zaklinjati se u njih puno je jednostavnije i lakše nego mijenjati način života, svakog dana, malo po malo šireći toleranciju, prihvaćanje različitih, međusobno razumjevanje, ljubav, suosjećanje..

Ima li nade da nam ikada sadržaj postane važniji od forme?

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online