Kamene gromade od nekoliko stotina tona prijete zatrpati Dugoratsku Glavicu

Dugoratska GlavicaPrvo smo početkom siječnja sa smješkom pisali da je mali odron u Dućama stvorio veliki problem. Pa smo se sredinom ožujka rugali da će još malo pa Uskrs, a da božićni odron u Dućama još nije saniran. A sada ćemo, ako dopustite, malo zaplakati. Jer, u situaciji koju ćemo vam za koju sekundu prepričati, neukusno bi se bilo smijati, baš kao što bi neljudski bilo ravnodušan ostati, pa ćemo se staviti u kožu naših sugovornika i skupa s njima – zakukati. - Pogledajte, molim vas, šta su nam napravili. Rekli su da će sanirat teren, a, nu, doveli su nas u situaciju da drćemo oće li nam kuće sutra proklizat na Magistralu ili će ih, skupa s nama, satrat ove kamene gromade – govore za Slobodnu Dalmaciju Dalibor Vuković i Mirko Skopljak, pa očajni ne znaju kamo bi nas prije uputili ...

DUGORATSKA GLAVICA

Kamene gromade od nekoliko stotina tona prijete zatrpati Dugoratsku Glavicu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Iznad svojih kuća, prema brdu, koje se ljušti kao da sasušene kraste odbacuje, ili ispod, prema izranjavanoj državnoj cesti, kojoj je jedan trak, nakon što je dva i pol mjeseca bio zatvoren, preusmjeren na plažu. Doslovno.

Odron na Dugoratskoj Glavici bio je zapravo odrončić (na slici). Poglavito u usporedbi s uobičajenim odronima duž Jadranske magistrale. U kamenu koji je u noći 28. prosinca aterirao na asfalt nije bila ni tona. No, promet je jednim trakom svejedno bio zaustavljen, jer je (ispravno) procijenjeno kako postoji opasnost od novih odrona.

I, kako tada, tako i danas. A danas je 23. travnja. Razlika je tek što je onaj blokirani trak, rekosmo već, osposobljen tako što je preusmjeren preko plaže.

-  Čim je taj dio plažnog nasipa asfaltiran sve nam je bilo jasno – odmahuju rukama Vuković i Skopljak, a jasno im je bilo da od sanacije terena do sezone neće biti ništa. Ne bi, rezonirali su, u HC-u bacali novac na asfalt da mogu riješiti problem.

A problem je, naravno, klizav teren. Koji se, objašnjavaju naši sugovornici, pokrenuo nakon što je novi vlasnik zemljišta iznad njihovih kuća počeo pripremati teren za gradnju povećeg stambenog objekta.

- Samo je lud čovik moga izdat dozvolu da se ovde radi kuća na četiri kata. Na parceli od iljadu kvadrata niknit će tako zgrada sa, kako čujemo, 13 ili 14 stanova, a to ova zemlja naprosto ne može podnit – zgražaju se Vuković i Skopljak.

Investitor je stranac. Nijemac. Koji je zemljište u borovini, s atraktivnim pogledom i katastrofalnim pristupnim putom, kupio još prije pet godina.

- Vlasnik je bio stric od Mirka Filipovića, e, Cro Copa. On je tu mislio radit urbanu vilu, ali je, kad je svatio kakav je teren, odusta – upućuju nas Vuković i Skopljak.

A teren  je, i laičkim okom je vidljivo, nestabilan. Okružuju ga kamene gromade, koje samo čekaju koga će poklopiti. Jedna od njih se za Uskrs bila i pokrenula, što je i nagnalo ugrožene mještane da pozovu novinare.

- U petak je ova stina, a vidite i sami da u njoj ima bar sto tona, bila skoro sljubljena s brdom. Zijala je možda tek koji cenat. A vidi je sad, pomakla se za cila dva metra. A di je tek ova šta se isto, ne triba ti se zagledat da bi vidija, već odvojila, a cila tvornica “Iskra” stoji na njoj – pokazuju Vuković i Skopljak u kameni blok dovoljan ne samo da proguta njihove domove, nego i nekoliko susjednih.

Za našeg posjeta gradilište je mirovalo. Strojevi su bili ugašeni, a radnici raspušteni. Čula se samo voda kako izvire i kako ne vjeruje svojim kapljicama da je uistinu netko namjerava zaustaviti.

- Stari Dućani su još pije pedeset godina na ovome mistu napravili rezervar di su skupljali vodu, a ovi su ga razbili, jer oni, Bože moj, znaju bolje. A voda ovde prodire na sve strane. Kažu nam da će je riješit, da će zatrpat izvore, a mi na to možemo samo plakat, jer smijat smo se pristali onaj dan kad su stine počele padat i kad smo svatili da će nam se i kuće profundat ako nešto ne poduzmemo. Oni će, zamisli ti to, zatrpat izvore i ni na kraj pameti im nije da će voda svoj put opet negdi naći. A sve to uz suglasnost Općine i uz sve potrebne dozvole – u nevjerici će Vuković i Skopljak.

A za pravo im daju i u “Hrvatskim cestama”. Tamara Pajić, glasnogovornica HC-a, poslala nam je priopćenje u kojem stoji kako je za sanaciju odrona potrebno obuhvatiti čitavu padinu. A to nije moguće dok se ne sredi privatna parcela.

- Situaciju pogoršava gradilište izvan cestovnog pojasa, za koje su izdani svi potrebni alegati za građenje, a čime se bitno utječe na tok podzemnih voda, koji je jednako poremećen i okolnom izgradnjom. Nadležne inspekcije su obaviještene, izvršen je očevid te očekujemo njihovo rješenje – priopćavaju u HC-u.

A dok rješenje dođe vlasnik zemljišta nastavlja graditi. I boriti se s vodom koja, kako koju rupu bager  začepi, uvijek negdje izbije. I sa sobom stijenu odnese.

Povezani članci

Who's Online

We have 176 guests and no members online