Šetali se po brdu i našli ostatke rimske vile

Nikša Tomić i Denis Jonjić na nalazištu antičke ville rustice poviše Krila
Ostaci ville rustice iz rimskog doba, stari dva tisućljeća, pronađeni su nadomak Dugog Rata, iznad Krila Jesenica, na predjelu Gradišće. Taj vrijedan arheološki lokalitet pronašao je Nikša Tomić, član udruge Artorius iz Podstrane, koji se odavno zanima za arheološka nalazišta na ovom području ...

VILLA RUSTICA POVIŠE KRILA

Šetali se po brdu i našli ostatke rimske vile

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ovaj antički lokalitet nalazi se na 150 metara nadmorske visine, točno na pola puta između rijeka Žrnovnice i Cetine te na pola puta od vrha brda do mora.

Do njega vodi kozji put preko ograda, ledina i maslinika, a dok smo se penjali uz strminu, članovi udruge Artorius s tla su kupili narančasto kamenje tvrdeći kako su baš to ostaci stari dva tisućljeća.

- Evo, ovo vam je ta termička cigla koja se koristila za grijanje vode, uvjereni smo kako su u zidinama bile i rimske terme – govori nam Denis Jonjić iz udruge Artorius.

Članovi udruge, zaljubljenici u starine, vjeruju da je riječ o vili Lucija Artorija Kasta, rimskog vojskovođe koji je pokopan u Podstrani, a za kojeg oni vjeruju da je zapravo legendarni kralj Arthur.

Do otkrića drevnih zidina Tomić je došao slučajno, u potrazi za gradilištem za kuću.

- Tražio sam mjesto za izgradnju kuće i tada smo našli zidove koji su nas podsjećali na one iz stare Salone. Fotografije sam poslao akademiku Nenadu Cambju koji je potvrdio da je riječ o villi rustici iz 1. stoljeća – kazao je Nikša Tomić.

Na lokalitetu su nađeni ostaci opeke, keramike, amfora, termalne žbuke i dio krova, no najzanimljivije je otkriće izvora vode koji je savršeno očuvan.

- Debljina žbuke je između 30 i 40 centimetara, a to zapravo govori o veličini termi, na osnovi čega se može zaključiti da je to pripadalo važnom velikašu. Riječ je o velikom zapuštenom prostoru. Samo na jednom mjestu je vidljivo što se zapravo nalazi ispod dva metra zemljanih naslaga.

Izvor je zapušten, izgleda kao rupa u zemlji, ali se može vidjeti da je ispod naslaga zemlje sačuvan u besprijekornom stanju. Vide se rupe kroz koje su najvjerojatnije išle cijevi kroz koje je tekla voda – kaže Tomić.

Da je doista riječ o vrijednom nalazištu, potvrdila je i struka, kaže Josip Burmaz, arheolog iz Muzeja grada Zagreba, koji je obišao lokalitet.  

Prostrane terase, obližnje vrelo (najvjerojatnije korišteno u rimsko vrijeme) te u prostoru dominantan položaj na južnoj osunčanoj strani brda dobar su preduvjet za nastajanje poljoprivrednog gospodarstva i u rimsko vrijeme.

Na spomenutoj lokaciji, na površini zemlje i obližnjim gomilama primjetna je veća količina fragmenata rimskog keramičkog materijala  kao što su amfore, pitosi i tegula, kao i ostataka hidraulične žbuke, navodi Burmaz.

Povezani članci

Who's Online

We have 96 guests and no members online