'Krilo Carbo' povezuje Split, Hvar i Korčulu

krilo carboEno ga u Splitu, privezan je uz Gat svetoga Petra. Stigao je nakon višednevne plovidbe iz Norveške, te ga i vi, ako ste u blizini, idućih dana možete obići. ‘Krilo Carbo’ atrakcija je kakvu Jadran još nije vidio, a kako i bi kada je riječ o najvećem karbonskom putničkom katamaranu na svijetu. Koji će, nadaju se njegovi vlasnici, Kriljanska obitelj Tomić, za nekoliko tjedana zauzeti svoje mjesto na jednoj od brzih pruga do nekog od dalmatinskih ili kvarnerskih otoka. Na državi je, naime, da raspiše natječaj, a kada se to dogodi, ovom preplanulom ljepotanu teško da će neko drugo plovilo moći parirati ...

PLOVITI SE MORA

Krilo Carbo

Krilo dobilo najveći karbonski putnički katamaran na svijetu..

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Božidar Vukičević / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Teško je u ovom trenutku reći koju ćemo liniju voziti, no konkurirat ćemo za pruge Split - Jelsa, Split - Lastovo, Split - Vis i Rijeka - Mali Lošinj – kaže nam Ivica Tomić, glava stare jeseničke pomorske obitelji, čiji je sin Luka prvi kapetan ovog broda.

Ivica Tomić

Gradnja karbonskoga katamarana za Tomiće je bila posao stoljeća. Proteklih su mjeseci nestrpljivo čekali kada će im se iz norveškoga brodogradilišta ‘Brodrene Aa’ ukazati bijeli dim, odnosno kada će se njihovoj floti, koju su do sada činili atraktivni, ali ipak vremešni dvotrupci ‘Krilo’ i ‘Krilo Jet’, pridružiti i 40 metara čistoga luksuza.

U kožnim aviosjedalima, na dvije palube, može se smjestiti 350 putnika, a čitav posao gradnje broda teškog 90 tona bio je vrijedan 7,5 milijuna eura.

Krilo Carbo

- Netko bi možda za taj novac kupio sedam brodova. No, mi smo se odlučili za dvotrupac koji je zbog izradbenog materijala i oblika trupa, te propulzije toliko dinamičan da ćemo samo na uštedi goriva u odnosu na sadašnju potrošnju moći vraćati rate kredita - tvrdi Tomić čija je obitelj još 1989. godine u Apatinu dala izgraditi i danas legendarni jedrenjak ‘Kapetan Luka’.

Luka Tomić
Luka Tomić, sin je vlasnika broda Ivice Tomića, a ujedno i njegov prvi kapetan, u društvu supruge Ivane

Najvažnije, zaključuje Tomić, s ovim katamaranom njegova će tvrtka spremno dočekati ulazak u Europsku uniju, te će ne samo biti u stanju odbiti napade strane konkurencije na hrvatskoj obali Jadrana, nego će, ako im to bude cilj, ravnopravno konkurirati i za linije u inozemstvu.


‘Mrcina’ od 90 tona

‘Krilo Carbo’ katamaran je dug 40,5 metara, širok 10,7 metara, a težak 90 tona. Gaz mu je 1,5 metara, postiže brzinu od 30 čvorova, a pokreću ga dva MTU-ova stroja s fiksnim propelerima od ukupno 2880 kilovata.

krilo Carbo

“Sendvič” od karbonskih vlakana, ističe Ivica Tomić, tri do četiri puta je jači od stakloplastike te je i do 40 posto lakši od tradicionalnih materijala što ovaj brod zbog smanjene potrošnje goriva čini idealnim za komercijalnu plovidbu.
 


PLOVITI SE MORA (2)

Novi katamaran za Hvar od karbona

Izvor: DalmacijaNews, tportal

Novi katamaran "Krilo Carbo" obitelji Tomić iz Krila Jesenica počeo je ploviti na katamaranskoj liniji Split - Hvar - Korčula. Posebnost luksuznog katamarana izgrađenog u Norveškoj je upotreba materijala, karbonskih vlakana koje plovilo čini čvršćim i lakšim, te troši manje znatno goriva.

krilo carbo

Katamaran koji na našu obalu uvodi sasvim novi standard povezivanja otoka s kopnom može primiti 351 putnika. Još jedna zanimljivost koja krasi novi biser Kriljanske flote je da je "Krilo Carbo" najveći putnički katamaran na svijetu koji je izgrađen od karbonskih vlakana.

Vlasnici brodarske tvrtke s dugom tradicijom ponosno naglašavaju da su investitora pronašli u Norveškoj, nakon dugogodišnjeg neuspješnog moljakanja po bankama u Hrvatskoj.

Ivica Tomić

Mada je plovilo izuzetno skupo, cijena je 7,5 milijuna eura, vlasnici ističu da će zbog načina izrade trošiti znatno manje goriva te na taj način biti konkurentni na tržištu.

Povezani članci

Who's Online

We have 328 guests and no members online