Kad osam Samoanaca skladno pjeva 'Vilo Moja'

Klapa SamoanaNastup klape sa Samoe i na Novome Zelandu bi bio kuriozitet, a kamoli neće u Omišu, na festivalu koji u 47 godina svoga postojanja neobičnije ekipe nije vidio. Austin Malietoa Brown, Fredderick Lewis, Taka Vuni, Kulu li Vaa, Geoffrey Ioane, Easton Malietoa Brown, Christian Malietoa Brown i Tui Kennar, udruženi u ‘Samoanu’, pustili su svoje glasove pred zabezeknutim domaćinima, koji nisu mogli vjerovati da slušaju klapu, pravu pravcatu, koja je pod Mirabellu stigla s otoka za kojega su znali da je podatan za dobro vino, ali za dobru pismu, dalmatinsku, u izvedbi crnaca, ni sanjati nisu mogli ...

OKTET TAMNOPUTIH PJEVAČA DEBITIRAO NA OMIŠKOM FESTIVALU

Kad osam Samoanaca skladno pjeva 'Vilo Moja'

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Osam ih je došlo, satima su putovali kako bi se na pozornici omiškoga staroga grada poredali i zapjevali dalmatinske hitove, od kojih im je, kažu, najdraži ‘Vilo moja’, skladba koju su za klasične Dalmatince, tipa Vinko Coce, napisali Ivica Badurina i Vlasta Juretić.

Publika na nogama

No, ništa u ovoj priči nije slučajno. Samoance su za klapski izričaj zainteresirali članovi folklornoga ansambla ‘Kralj Tomislav’ iz Aucklanda. Preciznije, Goran Kačurov, bivši član kultnoga ansambla ‘Lado’, svestrani glazbenik koji je u sklopu Hrvatskog kulturnog društva ‘Novi Zeland’ napravio pravu malu revoluciju. Toliku da danas tamo ne plešu, pjevaju i tamburicu ne sviraju samo Hrvati, nego i Englezi, Novozelanđani, Maori i Samoanci.

klapa Samoana

Ovi naši, omiški, koji su sinoć dva puta na bis izlazili - da ste ih samo čuli kako pjevaju ‘Murtilicu’ - i publiku na noge dizali.

Samoanci su, vrijedi i to notirati, u Dalmaciju došli uz pomoć ‘Croatia osiguranja’, repertoar im se sastoji od 15-ak dalmatinskih pisama, a stručno ih vodi Christian Malietoa Brown.

U Omišu su, u sklopu druge izlučne večeri, nastupili izvan konkurencije, no uopće nema sumnje da su dočekani i ispraćeni kao pravi pobjednici.

Povezani članci

Who's Online

We have 367 guests and no members online