Počinje 45. Omiški festival dalmatinskih klapa

festival klapaU subotu i službeno počinje 45. festival dalmatinskih klapa Omiš, dislociranom natjecateljskom večeri u Blatu na Korčuli. U Domu kulture u 20 sati na rasporedu je Večer popularnih skladbi. “Delikatna večer i izazovna večer”, najavit će direktor Dražan Mladin i nadodati kako “klape vole koketirati s popularnom glazbom. Na festivalu je da im omogući poligon za iskazivanje, ali i da ispravnim selektiranjem ima uvida u ono što se, i kako pjeva.” Korčulani će večeras slušati 13 klapa ...


BLATO

Počinje 45. Omiški festival dalmatinskih klapa

Piše: Igor Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Zato će najboljima i doći u ruke zlatne, srebrne i brončane “Lipe”, ali i jedna stručnog povjerenstva. “Lipom” će se omirisati i najbolji obrađivač popularnog napjeva.

Slušat ćemo 13 sastava: klape Kaleta (Zadar), Dingač s Pelješca, Ragusa Vecchia (Cavtat), Morbin (Donji Humac), te ženske vokalne skupine Kurjože (Podstrana), Putalj (Kaštel Sućurac), Špirit (Split), Drače (Mostar), FA Linđo (Dubrovnik), Filip Dević-Dalmatinke (Split), te mješovite sastave Zrinski (Vrbovec), Kurenat Sobra s Mljeta i Mareta (Dubrovnik).

Ovogodišnji festival sadržajno je, vjerujem, bogatiji nego prijašnjih godina. Imamo četiri natjecateljske večeri izvan Omiša i 11 u Omišu. Tradicionalna klapska večer pjevanja uz jedan instrument gostuje u Vodicama 3. lipnja, debitanti će se naći u Bolu 10. i 11. istog mjeseca, njih 12, što svjedoči o berićetnoj godini, a ciklus omiških gostovanja zaključuje Večer mješovitih klapa u Opuzenu 18. lipnja”, reportira umjetnički ravnatelj, maestro Dušan Šarac.

Ovogodišnjim audicijama pristupilo je rekordnih 150 klapa, a novina je da će nakon tradicionalnih natjecateljskih večeri, ženskog i muškog finala, koji su na rasporedu 21. i 22. srpnja, festivalska događanja prvi put zaključiti Superfinale.

Uz izravni prijenos s Trga sv. Mihovila nadmetat će se najbolji iz svih festivalskih kategorija. Najbolje od najboljih odabrat će po novom ključu publika i gledatelji ispred malih ekrana, televotingom.

Trofej je Zlatna omiška stina, rad kipara Kažimira Hraste.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 375 guests and no members online