FDK: Klapa Vinčace pobjednica 51. festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017.

U veličanstvenoj atmosferi omiškog Trga Sv. Mihovila, gdje na napučeni kameni trg nije više ni igla mogla stati, mnogobrojni posjetitelji uživali su u 51. završnici muških klapa Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2017. Svaka od deset klapa koje su izborile finale, redoslijedom: BOŠKET – Zagreb, PORAT – Lumbarda, KRUNIK – Kučine, FILIP DEVIĆ – Split, STINE – Zagreb, KORDA – Lumbarda, MUNITA – Zadar, PRASKA – Podstrana, BUNARI – Vodice i VINČACE – Novi Vinodolski otpjevala je po dvije pjesme, od kojih je zaista teško bilo izabrati najbolje, i reakcijom publike pokazale da u iskonsku klapsku pjesmu u modernim vremenima ima sve više zaljubljenika. Stručno povjerenstvo u sastavu: Mirko Barišić, mo. Mojmir Čačija, Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević, dr. Marko Rogošić, dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić, odlučilo je Zlatni Štit dodijeliti klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog, Srebrni štit pripao je klapi Bunari iz Vodica, dok je klapa Praska iz Podstrane zavrijedila brončani štit, te srebrni leut druga nagrada publike. Prvu nagradu publike i zlatni leut osvojila je klapa Stine iz Zagreba, dok je treća nagrada publike pripala klapi Korda iz Lumbarde. Klapa Vinčace tako je treći put za redom pobjednik Festivala dalmatinskih klapa Omiš!..

Klapa Vinčace treći put za redom pobjednik Festivala dalmatinskih klapa Omiš

klapa stine

Izvor: FDK.hr

Svečanom završnicom koju je cijela Hrvatska mogla pratiti u izravnom prijenosu HRT-a na drugom programu, kao i u programu HR Radio Splita završen je 51. Festival dalmatinskih klapa Omiš.

omiški festival

Zbog velike potražnje za kartama, organizator je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Omiša osigurao dodatno i prijenos na video zidu u neposrednoj blizini Trga, na lokaciji Park hrvatskih branitelja – Nasip Toreta, neposredno uz more, u sklopu novog Omiš Summer Treat Festivala.

Među uzvanicima  našli su se izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospodina Blaženko Boban, župan splitsko dalmatinski, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora gospođa Dragica Roščić, zastupnica u Hrvatskom saboru, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodin Ivan Šipić, zastupnik u Hrvatskom saboru, gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić, nadbiskup i metropolit splitsko – makarski monsinjor doktor Marin Barišić.

rezultati završne večeri


NAJAVA

U subotu završna večer muških klapa 51. FDK Omiš 2017.

Subota, 22. srpnja dan je velike završnice pedesetogprvog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Na trgu Sv. Mihovila sa početkom u 21 sat, pred kamerama HRT u izravnom TV prijenosu za odličja natjecat će se 10 muških klapa koje su svoje mjesto izborile u izbornim večerima, i to redoslijedom: BOŠKET (m)-Zagreb, PORAT (m)-Lumbarda, KRUNIK (m)-Kučine, FILIP DEVIĆ (m)-Split, STINE (m)-Zagreb, KORDA (m)-Lumbarda, MUNITA (m)-Zadar, PRASKA (m)-Podstrana, BUNARI (m)-Vodice i VINČACE (m)-Novi Vinodolski.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radit će u sastavu: Mirko Barišić,  mo. Mojmir Čačija,  Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević,  dr. Marko Rogošić,  dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić.

Svi ljubitelji klapske pjesme koji nisu u mogućnosti uživati u ambijentu na Trgu sv. Mihovila, moći će izravno pratiti obje završne večeri na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije, kao i u programu Radio Splita.

omiški festival

O interesu za finalne večeri dalmatinskih klapa govori i činjenica da se uvijek traži karta više, pa je grad Omiš, za sve koji nažalost nisu uspjeli doći do karata, organizirao live prijenos na video zidu u Parku hrvatskih branitelja ("Borići") gdje će, uz nastup klape Kupmpanji iz Blata na Korčuli, u sklopu festivala Omiš Summer Treat – dvotjedne kulturne i gastro manifestacije koja bi trebala zamjeniti nekadašnje Gusarske večeri koje su već otišle u legendu..

fdk završnica

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online