Maestro Vlado Sunko: Klape su se već otele kontroli

vlado SunkoOmiški je festival imao, a ima i danas, ulogu okupljanja, vrednovanja klapa. Međutim, malo-pomalo neke su se klape otele kontroli, postale profesionalna komercijalna tijela. Mnogi zborski pjevači napuštaju zborove, radi zarade i “slave” koju im pružaju klapski nastupi, pjevajući sve i svuda, često s vrlo niskim kriterijima. Nažalost, imaju svu podršku medija, pa mogu djelovati i bez voditelja − jer zašto bi ih plaćali? Navodno je na Splitskom festivalu ove godine sudjelovalo 14 klapa. To je strašno, pa to je teror klapa! Od Omiškog me je festivala udaljio upravo zaokret prema šlageru, a od klapa komercijalizacija, šund i svaštarenje... Rekao je to Jasenki Leskur-Staničić, za Slobodnu Dalmaciju, maestro Vlado Sunko, skladatelj i voditelj jednog od najboljih muških zborova na svijetu, splitskog "Brodosplita", gdje već godinama pivaju i naša dva grdelina, Ante Toni Čepić i Ante Naranča ...


MAESTRO

VLADO SUNKO:

Klape su se već otele kontroli

Piše: Jasenka Leskur-Staničić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Ante toni ČepićNakon međunarodnog natjecanja “Leevi Madetoja” u Finskoj, s kojega se gradski muški zbor “Brodosplit” vratio s osvojenim trećim mjestom i novčanom nagradom, te turneje po Slovačkoj, “škverani” u kolovozu putuju u Mađarsku da bi sudjelovali na festivalu zborske glazbe “Pečuh pjeva”.

Njihov voditelj, maestro Vlado Sunko, jedan je od trojice pozvanih stranih dirigenata na manifestaciji kojom se obilježava izbor Pečuha za europski grad kulture 2010. godine.

PROČITAJTE VIŠE...

Vlado Sunko

Povezani članci

Who's Online

We have 359 guests and one member online

  • admin