FDK: Klape Orca i Ankora najbolje završne večeri ženskih klapa

U petak, 21. srpnja 2017. g na Trgu Sv. Mihovila u Omišu, pod okriljem tvrđave Mirabela, u svečanoj završnici ženskih klapa u programu Festivala dalmatinskih klapa Omiš, odzvanjala je pjesma najboljih deset ženskih klapa Hrvatske. Omiški Trg bio je popunjen do zadnjeg mjesta, a za one koji nisu  imali sreće da pribave ulaznice za najtraženije večeri Festivala, prijenos na video zidu bio je organiziran na nasipu Toreta, u Parku hrvatskih branitelja, u sklopu Omiš Summer Treat Festivala. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nije imalo niti malo lak posao, no ipak su nakon dugog žiriranja odlučili da su pobjednice klapa Orca iz Splita, koja je ujedno osvojila i drugu nagradu publike. Publika je najviše glasova dala klapi Ankora iz Podstrane, dok je treće mjesto po ocjeni publike zaslužila Oršulice iz Vodica..

Klape Orca i Ankora najbolje završne večeri ženskih klapa

Izvor: FDK.hr

Popularno nazvan klapski Olimp, Festival dalmatinskih klapa Omiš kao najznačajniji i najzahtjevniji klapski festival, ove je godine po prvi put dobio dvije večeri u izravnom prijenosu na HRT-u, žensko i muško finale. Tako je žensko klapsko pjevanje dobilo zasluženu ravnopravnost u često rezerviranom društvu za muškarce.

klapa Orca

Na završnoj večeri nastupilo je deset klapa: PERUŽINI – Pag, VENTULA – Split, SALONA – Solin, KARMEL – Turanj, KURJOŽE – Podstrana, ORŠULICE – Vodice, ĆAKULONE – Zagreb, ANKORA – Podstrana, ORCA – Split i TERANKE – Pula.

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nije imalo niti malo lak posao: Mirko Barišić, mo. Mojmir Čačija, Mićo Friganović, prof. Rajmir Kraljević, dr. Marko Rogošić, dr. Ivana Tomić Ferić i prof. Velebit Veršić ipak su nakon dugog žiriranja odlučili da su pobjednice klapa Orca iz Splita, koja je ujedno osvojila i drugu nagradu publike.

Drugo mjesto članova žirija osvojila je klapa Teranke iz Pule, dok je treće mjesto osvojila klapa Ankora iz Podstrane.

Publika je najviše glasova dala upravo klapi Ankora, dok je treće mjesto po ocjeni publike zaslužila Oršulice iz Vodica.


Zaslužena pobjeda ženske klape Orca iz Splita uvod je u još jednu zanimljivu festivalsku večer, završnu večer za muške klape, koja će se na istoj lokaciji održati sutra, u subotu, 22. srpnja s početkom u 21 h.
 


NAJAVA

FDK: U petak završna večer ženskih klapa 51. FDK Omiš 2017.

Izvor: FDK.hr

"Žensko pitanje“ na Omiškom festivalu načeto je još 1971. nastupom prve žene u sastavu klape Tramuntana, ali tek na desetom Festivalu ravnopravno je nastupila prva ženska klapa u muškoj konkurenciji. Klapa Zadranke je tada, kao debitantska klapa, izborila i nastup u finalu Festivala. Od petnaestog Festivala, kada su čak tri ženske klape ušle među deset finalista, postalo je jasno da je došlo novo vrijeme.

Danas je situacija znatno bolja za žene, a ženskih klapa ima sve više svake godine pa su i finalne večeri podijeljene na mušku i žensku finalnu večer.

fdk završnica

Povezani članci

Who's Online

We have 269 guests and no members online