Besplatni udžbenici za sve naše prvašiće! Jupi!

Evo jedne vesele vijesti za roditelje naših prvašića, kojih je ove godine u našoj osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju, na žalost, tek nešto više od 40 (prvašića). Osigurati će se besplatni udžbenici za sve naše prvašiće! Nažalost, nije riječ o lijepoj odluci naših vijećnika, jednoj od prvih u ovom novom sazivu, već o projektu naše županije o sufinaciranju besplatnih udžbenika za sve učenike 1. razreda osnovnih škola u županiji. Iako je naša općina jedna od malobrojnih općina koja "ne izumire", odnosno u kojoj je broj novorođenih veći od broja umrlih, ipak je i kod nas itekako primjetan pad nataliteta, koji je najuočljivije vidljiv u manjem broju upisanih učenika u prvi razred naše škole. Nekad su djeca preplavila više razreda, a u zadnje vrijeme jedva popune i dva.. Prije 10-ak godina naša škola je imala preko 650 učenika, a lani ih je bilo svega 460 učenika, dakle, pad je.. strmoglav. U zadnje tri godine upisano je 18 prvašića manje, što je jedan razred manje.. I tako dok mladi i roditelji zbog socijalističkih politika HDZSDP-a polako iseljavaju iz Hrvatske u potrazi za poslom i egzistencijom, dok nam djeca dolaze na ovaj svijet "pokraj bauštela" u Njemačkoj, Irskoj.. domicilna nam populacija polako ali sigurno stari, hrvatski narod izumire, a buja samo birokracija i "političari" koji su se razmilili po našim općinama, gradovima, prekobrojnim županijama.. da im ni Cian (a kamoli će reforme!) ne može ništa! I zasad pobjeđuju..
 

Piše: Mladen Banović

os jeseniceOd iduće školske godine gasi se područna škola Krilo, zbog statički nesigurne zgrade škole na Krilu, tako da sva Kriljanska djeca već pohađaju matičnu školu u Oriju. Sve veći problem našoj školi u Oriju predstavlja i to što roditelji predškolaca (upisanih u dugoratski vrtić) ne poštuju zakonsku odredbu o upisu djece u teritorijalno NAJBLIŽU školu, a to je naša osnovna škola na Oriju, koja bi trebala primiti svu djecu s područja Duća pa sve do Mutograsa, no roditelji s Duća svoju djecu u pravilu upisuju u Omišku osnovnu školu, a čak i djecu iz Dugog Rata neki roditelji počinju upisivati u Omiš jer se Omiški školski bus, zamislite, zgodno okreće na kolodvoru isprid nekadašnje tvornice u Dugom Ratu. Kao da su naši nastavnici i program lošiji od onih u školi u Omišu?!

Nije da naši pedagozi baš sjede na ušima na sve ovo što se događa, sasvim naprotiv! Kako bi popratili potrebe zaposlenih roditelja koji nemaju na raspolaganju "baka i dida servis", razmišlja se i o uvođenju produženog boravka djece u nižim razredima. o čemu će se provesti i anketa roditelja o interesu za ovu inicijativu. Nastavničkog kadra na Oriju ima dovoljno, ima bome i prostora i dodatnih aktivnosti, a izgleda da ima i dobre volje. Vidjeti ćemo najesen je li to baš tako.

No to nije sve! Prošle je godine u našoj školi na Oriju uveden je projekt sa Zakladom "Hrvatska za djecu“ o osiguravanju besplatnih marendi za učenike koji su zadovoljili kriterije koji nisu bili nedohvatljivi, ali je trebalo i malo popratnih dokumenata koji ih potkrijepljuju donijeti u školu.

No nije da su i ostali mališani ostali gladni. Tvrtka "Bobis" donosila je marende u školu i sva djeca čiji su roditelji htjeli/mogli plaćati je po cijeni od 5 kn dnevno, mogli su naručiti marendu za svoje dijete. Interes je bio velik iz mjeseca u mjesec tako da je Bobis mjesečno distribuirao preko 200 marendi našim osnovcima.

Besplatni udžbenici za sve naše prvašiće!

Povezani članci

Who's Online

We have 152 guests and no members online