Dr. Mihovil Biočić: Od suspaljivanja tuđeg smeća u Cemexu mi bi se trovali..

Hoće li Kaštelani, Solinjani, Trogirani, Splićani, Klišani, Podstranjani itd. "udisati zrak I. kategorije", kako će vjerojatno pisati na Cemexovim mjernim postajama? Zato nećete uspjeti! Protiv naroda nitko ne može! Dokazali smo to! I opet ćemo!!! – poručuje dr. Mihovil Biočić, bivši ravnatelj KBC-a Split i bivši predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća, jedan je od onih koji već godinama dižu glas protiv Cemexa. Njegov glas se, kaže, sada sve rjeđe čuje zbog, "medijske blokade  kojom smo okruženi". Stoga je portalu DalmacijaNews uputio  svoje viđenje najnovije problematike oko Cemexa i (su)spaljivanja otpada. Njegovo priopćenje prenosimo u nastavku u cijelosti ...

CEMENTARA vs. SPALIONICA

Dr. Mihovil Biočić: Od suspaljivanja tuđeg smeća u Cemexu mi bi se trovali, a oni na našem zdravlju dobro zarađivali!

Piše: Joško Dadić / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


"U Slobodnoj Dalmaciji od 5. listopada 2014. je direktor Cemexa g. Trpimir Renić iznio u razgovoru s novinarom niz neistina, pa ću biti slobodan ispraviti najvažnije:

Nije istina da 'Kaštelani udišu čisti zrak ...'.  Povjerenstvo za zaštitu okoliša Gradskog vijeća Kaštela ima niz dokaza da su vrijednosti mjerenja kakvoće zraka krivotvorene! U mojoj kući (u K. Sućurcu, 2 km od tvornice), u zatvorenim prostorima svakodnevno se taloži vidljiva crna prašina, vjerojatno od petrol-koksa, a o nevidljivoj mogu samo pretpostavljati. Što će se taložiti pri spaljivanju otpada, može se pročitati u inozemnim znanstvenim publikacijama.

Nije istina da mi tvrdimo da će Cemex postati spalionica, oni će biti puno gore od toga, a to je  suspalionica (usputna spalionica), bez gotovo ikakve zaštite prema ljudima i prirodi. Ako na našu nesreću budu spaljivali komunalni otpad, kamo sreće da su spalionica, jer spalionice, iako opasne, imaju brojne filtere i zaštite.  Zato i jesu  vrlo skupe (oko 400-500 miljuna eura).

Mihovil Biočić

Nije istina da su Cemexove cementare 'moderne tehnologije'.  Sve cementare u Hrvatskoj su stare tehnologije. Ako su visoke tehnologije, onda ćemo (ako slučajno budu suspaljivali otpad), tražiti za Cemex GVE (granične vrijednosti štetnih emisija) koje imaju cementare visoke tehnologije, ali i oni znaju da je to nemoguće.

Nije istina da namjeravaju goriti samo neopasni otpad, sam gosp. Renić navodi da će spaljivati u tzv. RDF-u  i 'listiće plastike', koje imaju oko 70% klora, iz kojeg gorenjem nastaju dioksini i furani, a spaljivanje  željezničkih pragova i starog namještaja, za koje su također dobili pozitivnu Studiju,  je prestrašno!

Nije istina da 'U samom procesu proizvodnje događaju kemijske reakcije kojima dolazi do transformacije opasnih tvari u neopasne...' . O tome u zadnjih nekoliko godina postoji više od 300 znanstvenih i stručnih radova koji negiraju takve tvrdnje.  Kroz tzv. vrećaste filtere cementara prolazi sve osim krupnih čestica cementne prašine.  Dioksini, osim što prolaze uz rub rotacijske peći (gdje su temperature niže),  ponovo  se stvaraju 'de nuovo sintezom'  pomoću katalizatora (teških metala) na izlasku iz peći. Živu ništa ne može zaustaviti kao ni ostale teške metale. Ako nisu otišli u atmosferu, onda su ugrađeni u cement (na zapadu nazvan  otrovnim  tj. 'toxic cement'). Najnovije otkriće US EPA i Američke nacionalne akademije znanosti,  govori da ne postoji  'threshold dose' tj. prag za opasnost od dioksina (kao i kod azbesta), što znači da i najmanje količine dioksina mogu uzrokovati zloćudne i druge bolesti.

Nije istina da Prostorni planovi i Kaštela i Županije dopuštaju suspaljivanje otpada u cementarama, naprotiv zabranjuju i nalažu da se tvornica ukine nakon amortizacije osnovnih postrojenja (iako mi u Kaštelima nismo za ukidanje cementara koje će proizvoditi cement bez suspaljivanja otpada!!!).

Nije istina da Zakoni RH dopuštaju uvoz stranog otpada za gorivo, a u Hrvatskoj ga nema jer još nije uspostavljen sustav gospodarenja otpadom, zbog čega je Zagrebu odbijena lokacijska dozvola za spalionicu (a Cemexu,  isti ministri dali dozvolu, a i mi smo u Hrvatskoj). Cemex najavljuje uvoz  otpada za spaljivanje iz inozemstva (EU)!  Tragično je da ćemo se mi trovati od suspaljivanja  tuđeg smeća,  a oni na našem zdravlju dobro zarađivati!

Nije istina da se ne pita lokalnu samoupravu!  Kaštela su donijela u četiri navrata Odluke kojima se 'ne dopušta suspaljivanje goriva iz otpada u bilo kojem obliku (RDF, SRF, GIO)'!!!

Nije istina da nije bilo 'dijaloga s njima' (Cemexa s Gradskim vijećem i građanima), kada je bilo nekoliko javnih rasprava i sjednica GV, samo nismo pristali na njihove namjere i ucjene!

Nije istina još puno toga što govore!

Dvije cementare (možda i treća) plus  željezara...  značit će  3-4 puta veću mogućnost teških zagađenja okoliša i oštećenja zdravlja!

Hoće li Kaštelani, Solinjani, Trogirani, Klišani, Splićani itd. "udisati zrak I. kategorije", kako će vjerojatno  pisati na Cemexovim mjernim postajama?

A  mislili smo da će nas spasiti projekt 'Eko Kaštelanski zaljev'... !?

Iako je oduvijek bilo i Juda i škuda,  bilo je i ljudi...

Zato nećete uspjeti!  Protiv naroda nitko ne može!  Dokazali smo to!  I opet ćemo!!!

Srdačan pozdrav
dr. Mihovil Biočić"
 


 

CEMEX:

Nema brodova s gorivom, nema profita od goriva i nema krivotvorenih podataka

Izvor: Kastela.org

Uoči subotnjeg prosvjeda na splitskoj rivi, Uprava Cemexa organizirala je konferenciju za medije, na kojoj su se okupljenim novinarima obratili predsjednik Uprave Trpimir Renić te voditelj odjela za odnose s javnošću Branko Mozara, a podršku su im došli dati predstavnici sindikata te članovi Udruge branitelja Dalmacijacement.

cemixovci

Oni su novinarima iznijeli činjenice kako cementara nikada neće biti spalionica otpada, da Cemex želi čist okoliš i zdrav život te kako koriste najbolju tehnologiju proizvodnje, Prema njihovim riječima jedan od glavnih ciljeva je očuvanje radnih mjesta te proizvodnje cementa, a pri tome sve svoje poslovne planove dijele s javnosti.

Splitski prosvjed Renić je komentirao kao strah građana zbog loše informiranosti i nepovjerenja ljudi prema određenim institucijama.

- Prema dozvoli možemo koristiti isključivo gorivo iz otpada koje se proizvodi u kontroliranim uvjetima od neopasnog otpada. Ovakvo zamjensko gorivo koristi se u preko 300 tvornica u Europi, koje rade onako kako i mi želimo, bez lošeg utjecaja na zdravlje stanovnika i okoliš – kazao je Renić, te naglasio kako čekaju da prorade hrvatski centri za gospodarenje otpadom, no, ako bude nužno potrebno, gorivo se može nabaviti i u Europskoj uniji čiji je član I Hrvatska.

Renić je također naveo kako se dozvola Ministarstva okoliša odnosi na upotrebu 80 tisuća tona goriva iz otpada godišnje i to nakon faze razvoja, kada će biti moguće koristiti tolike količine.

Novinarima su Cemexovci odgovarali i na konkretna pitanja...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 286 guests and no members online