Zdravlje za 6,88 kuna

Mi smo Hrvati skloni vjerovanju u čuda i lakovjerni smo, jer kako drukčije objasniti masovnu zarazu TV emisijama u kojima se gata, miješaju karte, vrti viskom nad crtežom ljudskog tijela, postavljaju on-line dijagnoze i preporučuje terapija!? Dok god ima lakovjernih koji su spremni platiti impuls 6,88 kuna da čuju svoju "sudbinu", nije organizatorima zgrtati lovu. I, svi sretni i zadovoljni! Na prijevaru nitko nije imun. Zapravo, što je čovjek obrazovaniji, lakše ga je prevariti. Placebo učinak kod bolesnika nije nova metoda ...
Zdravlje za 6,88 kuna


vidoviti Milan


Mi smo Hrvati skloni vjerovanju u čuda i lakovjerni smo, jer kako drukčije objasniti masovnu zarazu TV emisijama u kojima se gata, miješaju karte, vrti viskom nad crtežom ljudskog tijela, postavljaju on-line dijagnoze i preporučuje terapija!?


Piše: Dr. sc. Ignac Kulier / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


mekkiNedavno je u Zagrebu završena isjeliteljska sesija marokanskog narodnog liječnika Mekki-a Torbija. Tisuće ljudi stajalo je svakodnevno u redu, satima očekujući pomoć za svoj zdravstveni problem. Oni s više novaca odletjet će u Maroko, gdje će u selu Skhiratu, oko 30 kilometara južno od glavnoga grada Rabata, pronaći tog iscjelitelja. Takvi iscjelitelji postoje i u drugim dijelovima svijeta: u selu Abidiania u Brazilu, u Rusiji, Indiji... Čvrsta vjera u čudo može učiniti da se čudo i dogodi.

Nada i vjera mogu biti tako fokusirani da izazovu pozitivne biološke učinke na nevjerojatan način, što je vrlo slično placebo učinku. Liječnici su u vezi s tim obavili velik broj pokusa. Neki su protiv korištenja placeba kao neetičkog sredstva, ali kad ste suočeni sa smrću, svaka terapija je dobra.

Neurolozi tvrde da se učinku placeba ne bi trebalo čuditi, jer su neurohumoralni putevi u tijelu tako isprepleteni da nema dijela izvan kontrole. Na nervnim završecima izlučuju se razne kemijske molekule kao što su endorfini koje, izazvane emocijama, snažno stimuliraju organe.

Ako osjetljivoj osobi kažete da će ozdraviti (a i sama to žarko želi), to se može ostvariti. Ako liječnik sugerira uz dodir tijela, snaga sugestije se udvostručuje. Mnogi u nemogućnosti da uspiju u terapiji klasičnim medicinskim sredastvima pribjegavaju iscjeliteljima ili jednostavno placebo tabletama.

Psihijatar koji liječi bezizgledne slučajeve depresije također se uvelike služi placebo učinkom. Ako se pacijentima daje takve tablete, a oni duboko vjeruju da dobivaju ljekovitu tvar, ubrzo će se kod nekih pojaviti pozitivni učinci. Čak se može pojaviti ovisnost o placebo tabletama, pa čim se prestanu davati, tijelo reagira negativno, traži još (apstinencijski sindrom).

placeboDavanje placebo tableta u pravilu se prati aktivnim sugestijama, primjerice: »Ovo su najnoviji lijekovi koji sigurno djeluju«. Ako se tablete vade iz prikladnih bočica, predodžba u glavi pacijenta je potpuna. Netko će reći da je to prijevara, ali odgovor će uvijek biti isti: »Ako je ta prijevara u interesu zdravlja pacijenta, dobrodošla je«.

Iscjelitelji širom svijeta služe se sličnom metodom: dodiruju bolesnika, daju mu vodu za piće koju su prije toga dotaknuli (unijeli u nju svoju energiju) ili daju šećer koji su doticali.

Iako većina sudionika tih sesija misli da iscjelitelj zaista prenosi energiju koja liječi sve bolesti, neurolozi koji koketiraju s alternativom ili se čak njome bave kažu da se radi o čvrstoj vjeri u izlječenje potaknutoj vještim pokretima iscjelitelja.

Osim toga, za vrijeme dugog čekanja na red postoji i podložnost kolektivnoj sugestiji kad se prepričavaju priče o čudima. Čvrsta vjera klade valja! - i to je cijela tajna. Liječnik ili narodni liječnik može se tom tehnikom služiti s manje ili više uspjeha, a to se događalo i prije 2000 godina.

Torbi El Mekki iz Maroka, koji je očito »zavolio« Hrvatsku i dolazi navodno ne naplaćujući usluge, ipak nije lišen sumnji i oponenata svojih postignuća. A, u repu na Zagrebačkom velesajmu je bilo umjetnika, pjevača, književnika, političara, invalida i radnika s vrlo različitim problemima: od raka dojke do psorijaze i migrene.

Ako se previše služite mobitelom, on nakon nekog vremena zacvili, tj traži punjenje. A Mekki cijeli dan ispucava svoju energiju, a da ju ne potroši. Ta činjenica nikom ne smeta. Sve ovisi o tome jeste li »vjernik« ili »nevjernik«. Ako ste njegov vjernik, otvaraju vam se vrata nebeska. Istina, to kratko traje (kao i svaki placebo), ali dobro je sve što je bolje od nevesele sadašnjosti.

Mekki je uspješan kod »vjernika« koje poznaje na prvi pogled, a neuspješan kod onih koji ga dođu provocirati, kod skeptika ili novinara koji su došli otkriti njegove tajne.

Svijet je pun čuda i čudotvornih ljudi, trava, vodica, oltara i kipova. Kroz Međugorje su prošli milijuni ljudi, vjerujući u čudotvornu Gospu, a lokalno stanovništvo je razvilo vjerski turizam do neslućenih granica, pa ipak Vatikan ne priznaje to čudo. Zapravo, svaka zemlja ima svog isjelitelja, ali samo desetina je onih koji su stekli međunarodno priznanje.

Mi smo Hrvati skloni vjerovanju u čuda i lakovjerni smo, jer kako drukčije objasniti masovnu zarazu TV emisijama u kojima se gata, miješaju karte, vrti viskom nad crtežom ljudskog tijela, postavljaju on-line dijagnoze i preporučuje terapija!? Dok god ima lakovjernih koji su spremni platiti impuls 6,28 kuna da čuju svoju »sudbinu«, nije organizatorima zgrtati lovu. I, svi sretni i zadovoljni!

Na prijevaru nitko nije imun. Zapravo, što je čovjek obrazovaniji, lakše ga je prevariti. Placebo učinak kod bolesnika nije nova metoda.

 

mekki iscjelitelj

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online