Mediteranska prehrana: Istinski izvor zdravlja

mediteranska prehranaMediteranska prehrana je između ostalih pogodnosti za organizam povezana i sa smanjenjem rizika za oštećenja mali krvnih žila u mozgu, objavio je stručni časopis Archives of Neurology. Mediteranska prehrana se odnosi na čestu konzumaciju voća, povrća, maslinovog ulja, mahunarki, proizvoda od integralnog zrna žitarica te unos malih količina crvenog mesa. Utvrđeno je kako osobe koje se više pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju znatno manje lezija mozga, piše plivazdravlje. Ovakve lezije su inače povezane s hipertenzijom, povišenom koncentracijom kolesterola u krvi, dijabetesom i odmaklom životnom dobi.

Mediteranska prehrana

Izvori: DalmacijaNews, Pliva Zdravlje, Ordinacija, Archives of Neurology

Mediteranskoj će prehrani uskoro biti dodijeljen status Svjetske baštine UNESCO-a kako bi ju se zaštitilo od nasrtaja nezdrave hrane, objavio je talijanski ministar poljoprivrede.

mediteranska prehrana

Upravo Talijani, za razliku od nas, najviše zagovaraju mediteranski način prehrane bogate maslinovim uljem, tjesteninom, rajčicama i ribom, koji smanjuje rizik od bolesti srca i karcinoma te pospješuje životni vijek, te se posljednjih godina intenzivno trude da ova prehrana koja obiluje vlaknima, a oskudijeva mastima, bude službeno priznata od strane UN-ove agencije za kulturu i obrazovanje.

Povezani članci

Who's Online

We have 211 guests and no members online