Krilo: Tomićima stiže katamaran od karbona

Krilo JetFlotu Ugostiteljsko-turističkog obrta "Kapetan Luka" iz Krila Jesenica, koji održava i brzobrodsku prugu Korčula - Prigradica - Hvar - Split, od početka iduće godine ojačat će novi dvotrupac koji se gradi u norveškom brodogradilištu "Bredrene Aa". Prema skandinavskim izvorima, brod je vrijedan oko 7,5 milijuna eura, te će s kapacitetom od 350 putnika i dužinom od 40 metara biti najveći dvotrupac na svijetu izgrađen od karbonskih vlakana. Dvotrupac čije je radno ime "Krilo II" trebao bi ostvarivati brzinu od 30 čvorova ...


HIGH-TECH KRILO

Brodarima Tomić stiže katamaran od karbona

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 "Sendvič" od karbonskih vlakana tu tri do četiri puta je jači od stakloplastike i 40 posto je lakši od tradicionalnih materijala. Zbog toga će brod ploviti uz manju potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova - kazao je Tor 0yvin, glavni menadžer u škveru "Brodrene Aa".

Krilo II
  Krilo Jet

Lakoća plovidbe

Izbor norveških navoza za izgradnju prinove u floti obitelji Tomić nije slučajna, jer je u istom škveru prije 26 godina izgrađen katamaran "Melita", iz flote dubrovačkog "G&V linea", čiji je vlasnik od 2004. do 2008. godine pod imenom "Mala Lara" bio upravo "Kapetan Luka".

Planirano je da novi katamaran preuzme liniju prema Korčuli, te time ojača pozicije UTO-a "Kapetan Luka" na domaćem tržištu. Na toj relaciji trenutačno plovi dvotrupac "Krilo Jet", izgrađen 2002. godine, koji je svojim neobičnim izgledom privukao pozornost putnika i ljubitelja pomorstva.

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online