Riba u Cetini se raspada

Ni najstariji stanovnici srednjeg toka rijeke Cetine ne pamte neobjašnjivi pomor ribe velikih razmjera, zbog kojeg je upitan daljnji reprodukcijski tijek klena, kao jedine preostale endemske vrste u Cetini. Činjenica da se oboljela riba živa raspada stvarajući oko sebe sluzavu tvar neugodna mirisa izazvala je paniku među stanovništvom i ribičima koji s pravom sumnjaju u kvalitetu pitke vode kojom se napaja velik dio Dalmacije. - Ovakvo što na našem području nikada nije zabilježeno - tvrdi 73-godišnji Virgil Bartulović, koji je u četrdeset godina ribičkog staža vidio sve i svašta, ali da se riba živa raspada podatak je koji ga pomalo straši ...

EKOKATASTROFA

Riba u Cetini se raspada

Piše: Mladen Nejašmić / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

- U zadnje vrijeme primijetio sam čudnovatu pjenu koja se stvarala oko raketa, a u sami zalazak sunca na površini rijeke vidljiva je nekakva masna naslaga nalik skorupu. Sve su to mogući razlozi zbog kojih danas imamo nešto što bi se moglo nazvati bezizlaznom situacijom.
Pomor klena na Cetini

Sumnjaju i na stres

Svi službeni nalazi tih nazovimo relevantnih institucija mogu se, kako kaže naš narod, objesiti mački o rep. Ovdje se radi o svakodnevnom pomoru ribe, pa bi se stručnjaci za slatkovodno ribarstvo trebali intenzivnije pozabaviti ovim problemom - kaže Bartulović.

Izjave kako riba ugiba zbog niskog vodostaja i velikih vrućina Bartulović smatra nerealnima.

Klen je vrsta ribe kojoj toplina odgovara. Navodno se tijekom cijele godine može vidjeti na samoj površini kako se sunča.

Ni najstariji  stanovnici ne pamte neobjašnjiv pomor ribe koja se u rijeci raspada, a oko nje se stvara sluz neugodna mirisa

Virgil sumnja da bi bolest mogla prijeći na pastrvu, s obzirom da se hrani uginulom ribom, a na Cetini su se pojavile i čaplje, što nije zapamćeno zadnjih godina.

Ni bivši predsjednik ŠRD Gubavica ne pamti takvo što.

- U osam godina koliko sam bio za kormilom društva, ne sjećam se ničega sličnog. Bilo je pojedinačnih ugibanja, ali pomora ovolikih razmjera još ne - izjavio je Tonći Jerčić.

Kao i ostali, tako i ovaj bivši čelnik ribičke udruge ne zna uzrok neobjašnjiva uginuća klena u Cetini.

Nije htio posebno komentirati izjave po kojima riba navodno ugiba od stresa, smatrajući se nekompetentnim.

Traže pomoć ministarstva

Zbog nastale situacije, Izvršni odbor ŠRD ‘Gubavica’ donio je odluku kako će o svemu pobliže upoznati i resorno ministarstvo, kao i republičkog inspektora za slatkovodno ribarstvo.

- Prisiljeni smo na takvo što. Dosadašnja upozorenja nisu, nažalost, pala na plodno tlo. Sada nam je još ovo preostalo, kao zadnja slamka spasa - kazao nam je ribočuvar Tonći Bartulović.

Povezani članci

Who's Online

We have 633 guests and one member online

  • admin