Poseban tretman imaju turizam i škverovi, ali prava reindustrijalizacija dolazi od IT-a

IT industrijaU iduće do dvije godine hrvatska start-up scena sposobna je otvoriti 10.000 novih radnih mjesta u IT industriji i to primarno orijentiranoj prema izvozu, izjavio je za Poslovni dnevnik predsjednik udruge CISEx Hrvoje Bujas. Istaknuo je da postojeći val mladih informatičkih tvrtki koje razvijaju mobilne, web i cloud aplikacije sposoban otvoriti do 4000 novih radnih mjesta, a preostalih 6000 otvorilo bi se kroz dodatno osnaživanje startup scene u Hrvatskoj. "Da je to moguće CISEx je dokazao u proteklih godinu dana, a da takvih primjera ima u svijetu najbolje je vidljivo u Izraelu koji ima podjednak broj stanovnika, ali deset puta snažniju izvoznu IT scenu", istaknuo je Bujas na zagrebačkoj konferenciji CISEx Friday ...

VAL MLADIH INFORMATIČKIH FIRMI

‘Zaposlit ćemo 10.000 ljudi’

Poseban tretman imaju turizam i škverovi, ali prava reindustrijalizacija dolazi od IT-a, kaže V. Antoljak

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Poduzetničku priču Hrvoja Bujasa koju je napisao za Poslovni.hr kao osobno svjedočanstvo pročitajte ovdje: Zašto uopće u poduzetnike? Što ti je to trebalo?

Zamah koji nedostaje

Prema podacima udruge Hrvatskih neovisnih izvoznika softvera (CISEx) u godinu dana broj članova im se utrostručio s 35 na 126. Bujas ističe da je riječ mahom o izvoznim informatičkim tvrtkama koje nisu postojale do prije dvije godine, a sad strelovito rastu kako u prihodima tako i u broju zaposlenika.

IT industrija "To je onaj pravi zamah koji nedostaje hrvatskom gospodarstvu, jer je riječ uglavnom o tvrtkama poput Pet minuta, Farmerona, Infinuma i iStudija koje su u proteklih godinu dana udvostručile broj zaposlenika te imaju i po 40 IT stručnjaka", naglašava Bujas.

Vedran Antoljak, direktor Sense Consultinga kaže da je CISEx trenutno jedna od najsnažnijih gospodarskih udruga, jer okuplja zdrave, profitabilne tvrtke, koje su brzorastući izvoznici i koji bi zbog strateškog interesa države trebali imati poseban tretman.

"U Hrvatskoj poseban tretman imaju primjerice turizam i brodogradnja, jer ih se prepoznaje kao velike kontributore BDP-u, ali prave nove industrije kad se govori o kontekstu reindustrijalizacije su IT i druge koje se temelje na znanju, i njih treba poduprijeti", kaže Antoljak.

Na probleme s kojima se suočavaju tvrtke koje se bave IT razvojem i izvozom dan ranije upozorila je također Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, kompanije koja je najveći hrvatski IT izvoznik s više od 900 milijuna prihoda ostvarenog na taj način.

"Potrebno je konkretno rasteretiti cijenu rada i omogućiti povećanje ulaganja u razvojno-istraživačke aktivnosti koje u Hrvatskoj iznose svega 0,7 posto", istaknula je Kovačević.

Da je rasterećenje cijene rada jedan od preduvjeta ostvarenja plana o 10.000 novih radnih mjesta u izvoznoj IT industriji u dvije godine slaže se i Bujas.

Pojašnjava da se plaće IT stručnjaka oporezuju s 42 posto što razvoj u Hrvatskoj čini teško konkurentnim.


Prijeti emigracija

Bujas dodaje da je država unazad godinu dana prepoznala da postoji problem. "Ali morat će početi brzo djelovati da se on rješi, jer svaki četvrti član CISExa redovito dobiva ponude da se presli u London ili Silicijsku dolinu i mi se trudimo da se to ne dogodi nego da se IT razvija u Hrvatskoj", zaključuje Bujas.


Prijedlozi CISEx-a

1. plaće IT stručnjaka koji rade razvoj tretirati drugačije od plaća IT prodavača
2. startupima smanjiti stopu poreza na dobit u prve tri godine
3. startupima ukinuti predujam poreza na dobit u prve tri godine
4. startupima ukinuti plaćanje parafiskalnih nameta u prve tri godine
5. Bicrov PoC pretvoriti u standardni model poticanja razvoja novih IT proizvoda.

Povezani članci

Who's Online

We have 177 guests and no members online