Hrvoje Bujas, GoHome: Imao sam dobar posao u državnoj agenciji, što mi je ovo trebalo?

hrvoje bujasZašto uopće u poduzetnike? Mom ocu ni danas nije jasno zašto mi je to uopće trebalo.. "Imao si dobar posao u državnoj agenciji op.p. APN (Vladina agencija za promet i posredovanje nekretninama), zašto ovo?", kaže on. Iz sasvim drugih razloga ponekad se to i sam pitam.. Što mi je sve ovo trebalo? I odgovor je zapravo jasan.. Jednostavno volim biti gospodar svog vremena, gospodar svog života, ne volim kad mi govore što trebam raditi, jedan sam od onih ljudi koji radi ono što voli, ono u što vjeruje.. Za to sam voljan ići do kraja.., piše Hrvoje Bujas, direktor marketinga i suosnivač GoHomea, predsjednik udruge CISEx; u svojoj poduzetničkoj priči objavljenoj na portalu poslovni.hr. Pročitajte ...

PODUZETNIČKE PRIČE

HRVOJE BUJAS, GoHome

Imao sam dobar posao u državnoj agenciji, što mi je ovo trebalo?

Piše: Hrvoje Bujas, direktor marketinga i suosnivač GoHomea, predsjednik udruge CISEx
Izvor:
Poslovni.hr

Relativno sam kasnije krenuo u poduzetničke vode, makar sam, još kao srednjoškolac zarađivao prodavajući stare romane, majice, iznajmljujući očev brod i slično.. No, nakon završenog ekonomskog fakulteta u Zagrebu, odmah je stigla ponuda za posao u navedenoj agenciji (APN).. I eto mene u birokraciji..

hrvoje bujas

Nakon neslaganja s novim direktorom, čovjekom koji je vraćen iz mirovine, koji je navedenu funkciju dobio iz poznate nam političke zahvalnosti (u ovom slučaju prema HSU-u), napustio sam APN nakon 6 godina ( 2005. godine ), otvorio svoju firmu Bujas i sin d.o.o, te krenuo u svoj prvi projekt s Nacionalom, koji je tada na čelu s Ivom Pukanićem bio lider na print tržištu.

Izdali smo pet CD vodiča za kupnju i opremanje doma u 2,5 godine, na zadnjem CD-u upoznajem preko klijenata svoje sadašnje partnere u projektu GoHome, Dražena Drnasa i Đulijana Nolu, nekako u isto vrijeme smo imali ideju razvijanja tražilice koja bi na jednom mjestu pretraživala sve nekretnine..

go homeNaravno, u tom momentu nismo uopće znali je li to izvedivo, a ime GoHome ulazi u priču tek nekoliko mjeseci nakon sastanka.. No krenuli smo u svibnju 2007. godine, dobili VC founding za ekspanziju, projekt je od početka profitabilan, a u ovom momentu imamo preko 55.000 dnevnih posjetitelja u sedam zemalja u kojima radimo - Hrvatska, Italija, Slovenija, Srbija, BiH, Česka i Slovačka, planiramo se širiti i dalje, sve je tehnički već spremno za Bugarsku, Rumunjsku...

No ideja nam je napraviti i novi koncept dobivanja informacija o samo onim nekretninama koje vas zanimaju, zato upravo i razvijamo "Smart property search mobile sustav" za koji držimo da ima potencijal u cijelom svijetu, držimo se naime one stare - ship or die!

Od veljače ove godine smo pokrenuli u suradnji s Novom TV i drukčiji model grupne kupnje - www.CrnoJaje.hr , gdje s jedne strane partnerima nudimo mogućnost cijelokupne kampanje (NovaTv, DomaTV, ali i promociju na Dnevnik.hr, blog.hr, Gohome.hr.., te na našim računima na društvenim mrežama - Facebooku i Twitteru, kao i na newsletteru s preko 220.000 pretplatnika), a našim kupcima najpovoljnije ponude na tržištu, te dodatne popuste ukoliko su naši Facebook ili Twitter fanovi.

crno jajeZahvaljujući projektu CrnoJaje.hr male i srednje tvrtke u RH su dobile šansu promovirati se na nacionalnoj televiziji, a zauzvrat daju najbolje uvjete našim kupcima (čitaj: najveće popuste).

Kao poduzetnik ne smiješ nikada stati, jednostavno poput vožnje biciklom moraš stalno pedalirati i gledati u budućnost, pokušati smanjivati rizike, no neizvjesnost uvijek postoji.. Ona je dio našeg života.

Naše je radno vrijeme od 00-24h, naša obveza prema zaposlenima (a imamo ih kroz navedene projekte 15 ) je konstanta, poduzetnik koji svoj posao radi pošteno je zapravo ugrožena vrsta koja nakon što plati sve poreze, prireze, troškove može u današnje vrijeme biti sretan ako mu nešto ostane, i to nije dobro.

U ovom poslu nisam zato da bih zapošljavao ili plaćao poreze, to je nusprodukt moje zarade, ako država misli da ću ja stvarati novu vrijednost, a ona će pak sve raditi da je ostanem bez zarade, lako se može dogoditi da se odlučim za drugu zemlju.

Kroz CISEx udrugu (Hrvatski nezavisni izvoznici softvera) koja broji preko 120 članova, mahom uspješnih tvrtki koje čine jedan zdravi segment društva, pokušavamo objasniti baš Vladi i nadležnim ministarstvima da je IT sektor najpropulzivniji i najpotentniji dio društva te ga treba njegovati, a ne ubijati..

hrvoje bujas

Da su samo u ovom sektoru firme poput iStudija, Infinuma, Pet minuta i Multicoma doista brzorastuće, praktički su "jučer" imali pet zaposlenika, a danas neke broje i preko 40.. Mnoge od njih su već dobile potrebnu investiciju za širenje i prepoznate su na svjetskom tržištu ( ShoutEm, Sales Pod, Farmeron...).

Cijeli koncept razvoja države treba biti baziran na znanju i izvrsnosti, te nagradivanju istih i poticanju inovacija i novih vrijednosti, a ne po "babi i stričevima" ili pak na bazi stranačkih preferencija.

Ispred nas je dug put, no mi u CISEx-u (čiji sam trenutni predsjednik - naime, predsjednik se rotira svakih 6 mjeseci, na bazi izabranih članova predsjedništva) smatramo da imamo povijesnu šansu napraviti potrebne i spomenute iskorake, dosta je čekanja, obećavanja..

Tražimo konkretna rješenja i želimo biti dio istih.

hrvoje bujas

Povezani članci

Who's Online

We have 305 guests and no members online