Poljička likovna udruga KRUG Dugi Rat

Nastavljam sa "prijedlozima kandidata" za nagrade općine Dugi Rat za 2016. Ove je godine jedan od (mojih) favorita za skupnu nagradu općine Dugi Rat i Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat, koja ove godine slavi okruglih 20. godina postojanja i uspješnog rada. Evo prigodnog slova o njima..
Poljička likovna udruga "Krug“ Dugi Rat tijekom posljednjih godina slovi kao plodan izvor kulturnog života u ovoj poljičkoj općini. Dugoratski likovnjaci, mahom amateri profesionalnih nastojanja, predvođeni agilnom predsjednicom Dijanom Marić-Jurin, uglavnom izlažu tijekom Dugoratskog kulturnog ljeta, na kojem javnosti prikažu i rezultate svojeg proljetnog radnog druženja s probranim hrvatskim likovnjacima na likovnoj koloniji "Krug" koja je namijenjena, osim u svrhu promidžbe kako samog Dugog Rata tako i njegovih umjetnika, stvaranju fondusa slika za galerij "Kruga", koja će se svečano, i to kako drukčije doli novom izložbom, otvoriti u ožujku 2017. pred Dan općine i blagdan njenog nebeskog zaštitnika, svetog Josipa.
A sve je počelo u veljači 1997. kada je nekoliko lokalnih entuzijasta zaljubljenih u podneblje u kojem živimo pokrenulo inicijativu, a zatim osnivalo udrugu koja bi okupljala osobe koji se bave slikarstvom, kiparstvom te sličnim umjetničkim aktivnostima. Tako je 1997. godine počela djelovati "Poljička Likovna Udruga KRUG" Dugi Rat. Za prvog predsjednika udruge na osnivačkoj skupštini udruge izabran je Joško Čizmić. Svoje viđenje date nam ljepote u ovom našem bogomdanom okolišu (kojeg još nismo uspjeli svojim bivstvovanjem uništiti) naši nam umjetnici svojim potezima ostavljaju na raznim materijalima u različitim tehnikama. Od tematike u radovima članova udruge prevladava poljička tematika, odnosno oslikavanje lokalnog zavičajnog okružja, uz povremeno skretanje u imaginarne likove ili simboliku. U svom radu udruga se predstavljala sa nizom skupnih izložbi organiziranih po mjestima i gradovima Lijepe naše. Uz skupne izložbe organizirane su i samostalne, izložbe pojedinaca članova udruge, posebno napomenuti izložbe članova preminulih, i to Ante Prlića preminulog 2002., i dr. Jure Bilića, preminulog 2003. Oko sebe PLU okuplja pedesetak članova raznog profila, od SSS obrazovanih, do VSS obrazovanih, ima i članova akademskih slikara, te slikara koji su već radili i izlagali. Potrebno je spomenuti da ima dosta zainteresiranih, mladih osoba za rad i djelovanje u okviru likovne djelatnosti na ovom području. Najprisutniji problem u radu udruge, galerijski prostor i prostor za edukativno djelovanje i rad članova udruge, velikim angažmanom samih članova udruge uz pomoć lokalne zajednice napokon je riješen i uskoro će se predstaviti javnosti. Plan udruge i nadalje ostaje kontinuirano raditi na okupljanju i širenju svog članstva te edukativnom radu sa mladima, uz redovno izlaganje novih radova članova udruge kao i radova u fundusu galerije "Krug" nastalih tijekom likovnih kolonija.

Priredio: Mladen Banović

PLU Krug

- "Već smo godinama zajedno, onako ljudski, slavimo umjetnost, ljepotu likovnog izražavanja, tu iskrenost pretakanja duhovnosti okružja u materijalno, u sliku. Veličamo zaustavljeno vrijeme kistom, sigurni da ćemo po detaljima koji računaju tek na estetiku sutra (re)konstruirati okolnosti kojima smo zajedno svjedočili, nečemu čemu toga trenutka i nismo bili apsolutno svijesni. I prizivati prošlost, zajednička druženja sad već uspomene koje s patinom dobivaju pozlatu. Jer sve je odbjeglo lijepo jer se ružne stvari lako zagube u sentimentima na koje smo slabi, sadašnjost je onako prolazna i ne obvezuj toliko, a na budućnost nitko i ne računa jer je relativna i nesigurna. Zato poštujući sve ovdje viđeno i vezujući se za lijepa kišna druženja u Dugom Ratu, kad smo pokušavali stvoriti nešto lijepo, dotaknimo to svjetlucanje, ono nešto što Krug kvalitativno čini moćnijim iz godine u godinu. Ovo vas ipak ne obvezuje, ostalo je sve stvar slatkih obaveza, proizašlih iz druženja, iz atmosfere koja računa na zavidnu uljudbenu razinu i estetiku koja je godinama finiširala u zajedništvu. Morate mi vjerovati da ovjde svjedočimo Krugu iz Kruga.."  - rekao je o radu dugoratskog kruga "kulturnjak opće prakse" Igor Brešan povodom otvaranja nedavne izložbe PLU "Krug" Dugi Rat.

PLU Krug

Izložba radova 5. slikarske kolonije Krug

Dugoratsko ljeto: Izložba radova 5. slikarske kolonije Krug

Povezani članci

Who's Online

We have 90 guests and no members online