Izložba Željane Koljanin u petak u galeriji Krug

Oboji život bojama! - naziv je izložbe slikarice Željane Koljanin koja se svečano otvara u petak, 20.10.2023. u 19 sati u galeriji Krug, u prizemlju kuće kulture u Dugom Ratu. Izložba će se moći pogledati u Likovnoj galeriji ‘Krug’ istoimene Poljičke likovne udruge u Dugom Ratu sve do 09. studenoga. Vidimo se!

- "Prije 2 godine u ovom istom prostoru promovirao sam izložbu Silvane Ćuvić i Željane Koljanin konstatirajući - 'ona (Željana) i dalje ostvaruje estetski vrlo realistične motive... u kojima nastoji dosljedno prenijeti lokalnu boju zadanih motiva...'."  - piše u predgovoru izložbe Zdravko Cota, prof ...

SLIKARSKI KONTINUUM

Piše: Zdravko Cota, prof.

Prije 2 godine u ovom istom prostoru promovirao sam izložbu Silvane Ćuvić i Željane Koljanin konstatirajući - "ona (Željana) i dalje ostvaruje estetski vrlo realistične motive... u kojima nastoji dosljedno prenijeti lokalnu boju zadanih motiva..." Ovo se odnosilo na radove u ulju i akritiku.


Podvucimo paralelu s današnjim slikarskim predlošcima. Sve što sam napisao u katalogu iz 2021. godine stoji i za današnje radove, bilo da slikani uljanom ili akril tehnikom. Tada 'Stare brave*. ‘Grozd na trsu*... 'Balkon s cvijećem i robom na sušilu'... Danas su to: 'Kruh ispod peke na starom drvenom stolu', 'Drvene skaline s potokom', 'Grozd na staroj bačvi', 'Dvije seoske kuće', ‘Kupola katedrale sv. Jakova u Šibeniku’... itd. Napomena, nazivi su moji deskriptivni po motivima koji su zastupljeni.

Dakle, Željana je dosljedna realističkom izričaju koji izvanredno prezentira materiju (drvo na bačvi s željeznim obručima, grozd... pečeni kruh, tavajol, stare kale).

Uvijek mi je posebno drag osjećaj vidjeti slike akvarela u kojima je autorica puno opuštenija i slobodnija, a samim tim i kuražnjja u toj izuzetno zatjevnoj tehnici. Vrlo efektni su ’Pun’ .... ’Metalna ograda s pozadinskim stablima’, ‘Makovi’ i ostalo cvijeće....

Osobno bih volio da Željana i dalje nastavi slikati akvarele jer naslućujem da tu ima mjesta za još slobodniji izričaj i kreativnost.

 

Crtica o autorici

Željana Koljanin rođena je 1966. godine u Splitu. Živi i radi u Solinu. Slikanjem se počinje baviti prije više od dvadeset godina, na što ju je potaknuo život na svjetioniku.

Posljednjih deset godina intenzivno se bavi slikanjem. Slika u svim slikarskim tehnikama, ali ulje i akvarel su joj jedne od dražih. Najčešće slika cvijeće, mrtvu prirodu, pejzaže i motive vezane uz more. Rado sudjeluje na likovnim kolonijama diljem Hrvatske, a posebno na onim koje su humanitarnog karaktera.

Do sada je imala osam samostalnih izložbi i to: u Splitu Udruga MI - Zlatno doba, Galerija "Vinko Draganja", Zajednica Crnogoraca (tri izložbe), u Klisu (Dom kulture), u Zagrebu i Dugom Ratu (Galerija KRUG), te više od 40 skupnih izložbi.

Članica je PLU "Krug" Dugi Rat, LU "Art Clissa", ULKU "Vlaho Bukovac" i LU "Tilurium".

Povezani članci

Who's Online

We have 376 guests and no members online