Galerija KRUG: Izložba radova Ante Ljubičića - Cara

Poljička likovna udruga "KRUG" iz Dugog Rata najavljuje novu izložbu u svom galerijskom prostoru i poziva sve hrabre i zainteresirane ljubitelje likovne umjetnosti na otvaranje nove izložbe koje će se održati u petak, 20.11. ove čudne godine u Galeriji KRUG u Kući kulture u Dugom Ratu, s početkom u 18 sati. Maske su obavezne! Baš kao i mjerenje temperature beskontaktnim termometrom na ulazu u Galeriju, a posjetitelji će se morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. A tko se ne osjeća dobro... vjerojatno neće ni ozdraviti pogledom na prekrasne motive izloženih Carevih slika, pa najbolje da ostane - doma. I da prati fejs predsjednice...

Crtica o umjetniku

Galerija KRUG: Izložba radova Ante Ljubičića - CaraAnte Ljubičić – Car rođen je 1. lipnja 1955. godine u Runoviću. Gimnaziju je završio u Imotskom, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. godine u klasi profesora Ljubomira Perčinlinća. Član je ULUH –a, Podružnica Split od 1987. godine. Radio je kao profesor povijesti umjetnosti u Imotskom dvanaest godina. Već trideset godina Ljubičić – Car je prisutan na lokalnoj i nacionalnoj umjetničkoj sceni. Izlagao je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi.
Devedesetih godina ostao je bez posla i odlazi u Njemačku gdje u Berlinu nastavlja s umjetničkim radom. Krajem devedesetih ponovno se vraća u Imotsku krajinu i u rodnim Runovićima u malom ateljeu stvara i danas.


O njegovom radu Mara Ožić Bebek u Imotskim novinama br. 18 zapisala je sljedeće:
"Ante Ljubičić Car, tragač za svjetlom života, sebedaran lik, čovjek koji voli prirodu i ljude, svojim kistom ovjekovječuje sve mijene prolaznosti. Riješen postati subratom, slikar će izabrati ono što mu je zapelo oku: premošćene rječice, zaleđene slapove, nijema mlinska kola, preorane dočiće, proplanke s kućicama i pojatama, crkvice i zvonike…Doživljeno prenosi na platno širokim potezima kista, uprošćeno i krajnje jednostavno, svjestan kreativnog čina puno ekpresionističko-impresionističog naboja. Slikar je istančana nerva, dobre kompozicije, ritmičke razigranosti i osebujna kolorita, svjestan da ima još puno toga reći."

O slikarstvu u navedenom broju Imotskih novina Ante Ljubičić – Car je naglasio:
"Slikarstvo je enigma, izazov, kreativni problem, poput avanture u životu čovjeka…Treba mu ozbiljno prići. Uzmite primjerice motiv iz prirode. Priroda je za mene osnovni pokretač: voda, sunce, kamen kao polazište. Kad na slici sijevne jedna gesta, potez koji sliku ponese, odredi je, onda je to pravi pogodak."

Povezani članci

Who's Online

We have 300 guests and no members online