U Brodosplitu porinut prvi od dva 'heavy liftera'

Lip dan u škveruU “Brodosplitu“ je danas porinuta novogradnja 473, odnosno broda za posebno teške terete koje škverani grade za čuveni nizozemski “Jumbo Shipping“. Prvi ugovoreni brod bit će najveći i u floti nizozemskog brodara, a dug je 152,6 metara, s maksimalnom nosivošću od 14 tisuća tona. Posebnosti broda, ističe Dalibor Vukičević, voditelj projekta izgradnje broda, nisu u dimenzijama broda, nego u tehničkim karakteristikama koje su škverski radnici morali ostvariti prema tehničkoj dokumentaciji vlasnika. Najzahtjevniji dio izgradnje trupskog dijela broda je njegov skladišni prostor koji zatvara nekoliko desetaka poklopaca. Poklopci su unificirani i mogu se postavljati na bilo kojoj poziciji skladišnog prostora, što naglašava potrebu izuzetne dimenzionalne točnosti. Brod je opremljen i uglavnom obojen na navozu, te je u visokom stupnju završenosti. Nakon porinuća slijedi manje bojenje, postavljanje strujnih kabela, ispitivanje opreme i puštanje u rad svih sustava na brodu. Bit će to zanimljiv i složen postupak ...

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Splitski “heavy lifteri”, brodovi koji se uglavnom koriste za postavljanje teške i vrlo skupe opreme za podmorske naftne bušotine, imat će i dvije dizalice nizozemskog proizvođača “Huisman”. Kako je svaka od 1500 tona nosivosti, bit će to “heavy lifter” najveće nosivosti na svijetu.

Lip dan u škveru

- Porinućem ovog broda kakav se još nije gradio na hrvatskim navozima Brodosplit pokazuje kako je u stanju graditi tehnički najzahtjevnije brodove. DIV Grupa, kao novi vlasnik splitskog škvera odlučna je nastaviti tradiciju svjetski poznate i priznate brodogradnje, ali u okviru održivog poslovanja.

Svjesni smo svih izazova koji stoje stoje ispred nas, ali smo odlučni i sigurno da ćemo uspjeti u restrukturiranju škvera, da ćemo ugovarati poslove iz brodograđevne i vanbrodograđevne industrije koji će Brodosplit donijeti bolju, prosperitetniju i sretniju budućnost - kazao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Michael Kahn, prvi čovjek naručiteolja, nizozemske tvrtke Jumbo Shipping, izrazio je oduševljenje profesionalizmom radnika i menadžmenta splitskog škvera.

PROČITAJ VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 395 guests and no members online