Škverska peticija: Direktore, odstupi

Čini se da je radnicima “Brodosplita” voda došla do grla, čak i poviše glave. Naime, u škveru je pokrenuta peticija kojom se traži smjena Uprave brodogradilišta i direktora Domagoja Klarića zbog nezabilježenih gubitaka u povijesti brodogradilišta. Kako doznajemo, inicijativa je spontano potekla od radnika s navoza i potpisivat će se iduća dva tjedna. - U demokratskoj državi radnici imaju pravo izraziti svoje mišljenje i stav o situaciji u brodogradilištu koje bilježi najveće gubitke do sada, a uz to najavljuju se i otpuštanja. Ljudi se naprosto boje onoga što donosi neizvjesna budućnost – kaže Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata škvera sa Stinica ...

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija

Međutim, upućeniji se oprezno pitaju koliko će peticija biti uspješna jer dobar dio škverana strahuje od reakcije Uprave.


Strah od otkaza

- Bojimo se otkaza i mjera represije, ali nema nam druge. Svoj stav moram izreći svojim imenom i prezimenom. U pitanju je budućnost moje djece ako se nađem u kvoti tehnološkog viška koji je najavljen – izjavio nam je jedan do radnika s navoza, koji kaže kako će prikupljeni potpisi biti dostavljeni predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu te Nadzornom odboruBrodosplita”.

- Više se nemam čega bojati, što može biti gore od ovoga – dodao je škveranin s kojim smo razgovarali.

Rad aktualne uprave splitskog brodogradilišta obilježio je gubitak od milijardu i petsto milijuna kuna u samo dvije godine. U istom razdoblju nije dogovorena niti jedna novogradnja, a gradnja dvaju brodova za “Jadroplov”, vrijednih sto milijuna dolara, još uvijek je neizvjesna zbog upitnih državnih jamstava.

Sve skromnije mogućnosti projektantskog biroa također su težak uteg u planiranju složenijih brodova, a najave o velikom valu otpuštanja škverana Uprava je prešutjela.


Suma minusa

- gubici za 2006. i 2007 godinu: 1,5 milijardi kuna;

 - u 2005. zadnji realizirani ugovor gradnja 4 panamax tankera za njemački “Vessels”;

 - nedavni pregovori u Rusiji, Norveškoj i Francuskoj nisu urodili novim poslovima za škverske navoze;

 - nema naznaka o skorom prihvaćanju programa restrukturiranja, koji je Bruxelles ocijenio neuvjerljivim.

Povezani članci

Who's Online

We have 151 guests and no members online