AD Plastika izvozi sve u šesnaest

ad plastikSolinski AD Plastik dobio je novo vrijedno priznanje svog partnera Renaulta – izabran je za proizvodnju i isporuku većeg broja proizvoda interijera i eksterijera novog Logana 2, kodnog imena X52 na ruskom tržištu čiji je početak planiran u 2013. godini. Renault taj projekt realizira s AvtoVazom, a planirana količina u 2014. iznosi 180 tisuća vozila, proizvodit će se sedam godina što će AD Plastiku, odnosno društvu kćeri ADP Togliatti u Rusiji donijeti dodatni godišnji prihod od oko 20 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija. Josip Boban, predsjednik Uprave AD Plastika, kaže kako kompanija ima solidnu dobit, može ulagati u nove proizvode, tehnologije i tvornice. Donijeli su odluku da će investiciju realizirati u Hrvatskoj jer je Vlada konačno shvatila koje su prepreke ulaganjima kod nas, a prednosti u susjednim zemljama ...

MOŽE SE

AD Plastika izvozi sve u šesnaest

Izvor: Slobodna Dalmacija, Poslovni plus

josip boban"Osim novih poslova u Rusiji, Renault nam je povjerio i proizvodnju za projekt Edison, to je u stvari “Smart". U Zagrebu, u našim pogonima radit će se model s četvera vrata, dobili smo sve dosadašnje poslove i neke nove kao poklopac motora, blatobrane, bojenje svih dijelova u boji karoserijere. Dobili smo i proizvodnju unutrašnje obloge krova, koju smo u Hrvatskoj prestali raditi, ali ćemo je sad opet pokrenuti." - kaže Boban.

Donijeli su odluku da će investiciju realizirati u Hrvatskoj jer je Vlada “konačno shvatila koje su prepreke ulaganjima kod nas, a prednosti u susjednim zemljama”. Izrađen je Prijedlog zakona o poticanju ulaganja. Dosadašnji zakon je bio stimulativan samo za radno intenzivne industrije. Dugo se govori da moramo ulagati u pamet i tehnologiju, a autoindustrija je upravo to. Ja sam to tumačio i staroj vladi, nije to shvatila, ova vlada je shvatila, ali promjene su spore, govori Boban.

Investicija je vrijedna između 17 i 18 milijuna eura. Jasno je pritom da će doći do porasta broja zaposlenih, za njih oko 100, kaže Boban. Precizira da se radi o lakirnici vrijednoj 7-8 milijuna eura, na lokaciji AD Plastika u Zagrebu jer je najbliža Novom Mestu gdje Renault proizvodi.

Osim nje moraju ulagati u nove strojeve i tehnologije i u Zagrebu i Solinu, pa će se broj zaposlenih povećati u obje tvornice. Izradili su projektnu dokumentaciju, krenuli u prikupljanje dozvola za gradnju.

ad plastik

“U godinu dana uložit ćemo više oko 33 milijuna eura, od toga oko 18 u Hrvatskoj i otprilike do 15 milijuna eura na ostalim lokacijama. Najviše u Rusiji, u Samari, odnosno Togliattiju, Kalugi, nešto manje u Mladenovcu u Srbiji”, kaže Boban.

Novac za investicije su dijelom kompanijska sredstva, većim dijelom krediti. Europska banka za obnovu i razvitak prati ih u Rusiji sa 7 milijuna eura, konzorcij naših banaka predvođen PBZ-om realizirat će preko HBOR-a kredit od 18 milijuna eura.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online