Brza cesta od Solina do Omiša još će malo pričekati

Multimodalna platforma splitske aglomeracije strateški je projekt Vlade i prvi prioritet, kažu u Hrvatskim cestama, piše Dalmacija Danas. No brza cesta od Solina do Omiša još će pričekati, no bolje vijesti su oko ceste Mravince – TTTS i novog Omiškog mosta.
Brza cesta od Solina do Omiša čeka novce iz Europske unije. Iščitava se to iz informacija koje su novinari Dalmacioje Danas dobili od Hrvatskih cesta. "Sporom" cestom, svi to znamo, u špici turističke sezone zna proći i 50.000 vozila na dan, što je i do 50 posto više od čuvene zagrebačke Naplatne postaje Lučko, ali se malo slabije o tome govori na HRT, nećete vjerovati – postala je strateški projekt Vlade! I to prvi prioritet u kontekstu novih cestovnih projekata za sufinanciranje sredstvima EU, a u sklopu novog Operativnog Programa za razdoblje 2021. – 2027. Važno je planirati.. Projekt se provodi po fazama. Naravno, neće odjednom. Moglo bi nas šokirati jer je čekamo bar 40 godina. U nastavku članka saznajte trenutno stanje po fazama projekta...

 

OMIŠKI MOST POČINJE S MONTAŽOM DO KRAJA MJESECA

Piše: Branko Galić / Dalmacija Danas
Izvor: Dalmacija Danas


Ova obilaznica koja bi trebala osigurati veću protočnost, manje zastoje i manje nervnih slomova zove se službeno Multimodalna platforma splitske aglomeracije.

Ukupna procijenjena vrijednost nove ceste s priključcima iznosi 2,371 milijardi kuna. Brza cesta Solin – Stobreč – Dugi Rat – Omiš, sadrži spojne ceste čvor TTTS – Stobreč, čvor Stara Podstrana – Podstrana, čvor Jesenice – Jesenice i čvor Dugi Rat – Dugi Rat.

Ukupna duljina zahvata iznosi 21,5 km, od toga se 15,4 km projektira kao četverotračna cesta (Mravince – čvor Jesenice), a ostatak od 5 km kao dvotračna (čvor Jesenice – Omiš).


STRATEŠKI PROJEKT VLADE

Nova multimodalna platforma splitske aglomeracije strateški je projekt Vlade RH, i kao takav, svojom će provedbom otvoriti pristup novoj trajektnoj luci Krilo Jesenice u koju će biti izmješten dio trajektnih linija iz Splita u ljetnoj sezoni, a duljina trajektne linije kopno Supetar time će se skratiti sa 9,1 na 4,7 nautičke milje.

Istodobno će se izbjeći postojeća "uska grla“ na križanju u Stobreču ali i kroz grad Omiš na mostu preko Cetine. Također, obnovom postojeće DC8 na dionici od oko 20 km znatno će se pridonijeti poboljšanju, trenutno vrlo niske razine sigurnosti u prometu, kažu u Hrvatskim cestama.

Projekt se provodi po fazama. Naravno, neće odjednom. Moglo bi nas šokirati jer je čekamo bar 40 godina. Od tada do danas mnogi su od nas izgubili vozačku dozvolu.
POČETAK GRADNJE SAMO ŠTO NIJE

Čvor Mravince – čvor TTTS

Tako iz smjera Splita, odnosno Solina, zahvat započinje na brzoj cesti Solin – Klis, na budućem čvorištu Mravince. Ugovor o javnoj nabavi radova za faze 1, 2 i 3 je sklopljen dana 4. kolovoza 2021. godine na iznos 54, 3 milijuna kuna bez PDV-a. Ugovor je sklopljen s izvođačem STRABAG d.o.o. Rok dovršetka radova je 24 mjeseca. Izvoditelj još nije uveden u posao jer je postupak javne nabave za nadzor u tijeku. Za pripadajući nadzor nad izvođenjem radova postupak pregleda i ocjene ponuda je u tijeku. Nabava radova izgradnje za faze 4, 5 i 6 planirana je u IV kvartalu ove godine.

PROJEKTIRA SE

Čvor TTTS – Grljevac – čvor Stara Podstrana – čvor Jesenice – čvor Dugi Rat

Dionica je u projektiranju: ugovor za izradu izmjene glavne projektne dokumentacije, te ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za dionicu TTTS – Dugi Rat sa spojnim cestama, sklopljen je 26. 11. 2020. Izrađena i predana geodetska podloga, te situacija trase. U pripremi je Elaborat za sastanak sa javno pravnim tijelima radi definiranja posebnih uvjeta građenja. Planirani rok za ishođenje lokacijske dozvole je najkasnije do 01. 03. 2022. godine.

NEŠTO SE GRADI

Čvor Dugi Rat – čvor Omiš istok

Sa strane Omiša u tijeku je izgradnja dijela obilaznice Omiša, Dionica DC70 – most Cetina – Omiš Istok. Realizacija ugovora za izgradnju započela je u rujnu 2019. Radovi su ugovoreni za iznos od 174,5 milijuna kuna. Izvođač radova je zajednica ponuditelja STRABAG AG i Strabag d.o.o. Obilaznica će se privremeno priključiti na DC 70 kroz tunel Komorjak – sjever do dovršetka izgradnje spoja do Dugog Rata.

U tunelu Komorjak, na omiškoj obilaznici, betonira se sekundarna obloga. U pogonu se proizvode segmenti mosta. Prvi se očekuju na gradilištu do kraja ovog mjeseca, a kada započinje i montaža.

Za Spojnu cestu čvor Dugi Rat – DC8 i trasu do km 15+800 izrađeni su idejni projekti, te je kompletiran i 03.08.2021. godine predan zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole.

Suma sumarum, nastavimo brojati..

Povezani članci

Who's Online

We have 176 guests and no members online