Kvaliteta jamči proboj

trikotaža Galeb Male i srednje hrvatske tvrtke nose već 50 posto izvoza i pokazuju da i na zahtjevnom tržištu Europske Unije ima mjesta za kvalitetu, ekskluzivnost i originalnost - bilo da je riječ o proizvodnji jahti, vina, prirodne kozmetike, odjeće, preradi drva ili proizvodnji donjeg rublja. Tvrtka "Galeb" dalmatinska trikotaža iz Omiša pronašla je put do europskog tržišta zahvaljujući kvalitetnom pamuku od kojeg proizvodi muško i žensko donje rublje te spavaći i vanjski program, a najviše izvozi u Njemačku i Sloveniju. Izvoze još i u Švicarsku, Austriju, Italiju, Francusku.. Nekad su proizvodili za svjetske marke Calidu, Schiesser i Huber, a danas proizvode rublje pod svojim imenom i brandovima ...
IZVOZNICI

Kvaliteta jamči proboj

Piše: Željko Rogošić, Tanja Simić / Nacional
Izvor:
Nacional

Na europskom tržištu dokazala se i tvrtka "Galeb" iz Omiša, proizvođač donjeg rublja. Hrvatsko donje rublje, posebno muške gaćice i potkošulje, pravi su hit u Sloveniji, a jako su tražene u Njemačkoj. Žensko rublje čak osvaja Francusku i Italiju.

"Galeb", dalmatinska trikotaža d.d. Omiš stalno plasira nove linije donjeg rublja, ženskih spavaćica i muških pidžama, te odjevnih predmeta lake trikotaže, majica i haljina.

trikotaža Galeb

“Omiška paleta proizvoda pronalazi put do europskog tržišta kroz tri proizvodne marke, klasičnu Galeb, modernu Adriatic i GLB - Great love beggins, robnu marka za mlade”, naglašava uspješni direktor Galeba, 33-godišnji diplomirani ekonomist Stjepan Pezo.

On je postao direktor Galeba krajem 2005., kad je na veliko čuđenje svojih kolega napustio mjesto menadžera za odnose s klijentima u Privrednoj banci Zagreb, te se iz Zagreba i Imotskog preselio u Omiš i vezao za tekstilnu tvrtku. Galeb iz Omiša specifičan je po tome što koristi najbolji pamuk.

trikotaža Galeb

Kvaliteta pamuka značajan je oslonac u plasmanu i dobrom prijemu našeg donjeg rublja na tržištu EU”, istaknuo je Pezo.
“Pamuk je naš forte, a pamučno rublje čini najveći dio prodaje. Prema zadnjim anketama, pamučno rublje te mješavina pamuka i elastana ponovo je u modi u Europi. Prije deset godina u proizvodnji rublja prednost su imali poliamidi i poliesteri.

Ljudi shvaćaju da to nisu dobri materijali kojima su izloženi intimni dijelovi tijela. Naše pletivo, koje sami proizvodimo, nosi oznake ekološke ispravnosti. Galebovo rublje ima certifikat iz ovlaštenog instituta u Njemačkoj, koji se kao potvrda zdravstvene i ekološke ispravnosti proizvoda svake godine obnavlja i jedan je od uvjeta da bi ti proizvodi uopće mogli doći na tržište EU.

U EU izvozimo proizvode od čistog pamuka. Nekad se izvozilo u velikim serijama. Ali, kako je tržište jačalo, Kina se približavala, ti su poslovi postajali sve manje profitabilni. Zato se smanjeni izvoz rublja nadomješta izvozom složenih vanjskih odjevnih predmeta koji imaju veću tržišnu vrijednost. No trend se počeo okretati i izvoz našeg donjeg rublja sve je izrazitiji.

trikotaža Galeb

Najviše izvozimo u Njemačku i Sloveniju. Nekada smo radili za Calidu, Schiesser, Huber, svjetske marke rublja, jer se tako naše rublje prodaje do četiri puta skuplje. Ali sada smo u stanju naše velike kupce cjenovno prilagoditi sebi i mijenjati odnos prema nama, da našu robu kupuju pod našim imenom.

U Njemačkoj se trenutačno naše rublje plasira kroz trgovački lanac NKD, koji ima 1300 trgovina i pokriva Njemačku, Švicarsku, Austriju i Italiju. Izravno izvozimo još u Švicarsku i Francusku, preko lanca 3 Swiss iz Pariza. Prošle godine dobro je krenuo izvoz u Makedoniju, u Srbiji se tek treba stabilizirati, u Crnoj Gori se budi..”, istaknuo je Stjepan Pezo.

Tvrtka, koja je u stopostotnom vlasništvu Tekstil prometa iz Zagreba, u EU godišnje izvozi u iznosu od 2,5 milijuna eura. U Galebu je zaposleno 400 djelatnika, od kojih 270 u neposrednoj proizvodnji.

trikotaža Galeb

U Galebu se stalno događa nešto novo. U tijeku je primjena japanskog iskustva upravljanja, tržište je prepoznalo njihovu novu kolekciju jesen-zima, izlazi nova linija Adriatic i GLB, Navijački program...

“Globalna situacija se mijenja. Ni Kinezi nemaju tako niske cijene, a europski proizvođači opet postaju in. Ankete pokazuju da najveći efekt u odabiru proizvoda ima materijal, a najbolji je čisti pamuk. Veliki rast u važnosti odabira dobili su proizvođači. Ljudima postaje sve važnija zemlja porijekla i proizvođač”, kaže Pezo.

trikotaža Galeb

Povezani članci

Who's Online

We have 386 guests and no members online