Gdje će se u Hrvatskoj odlagati otpad

šljaka u Dugom RatuHrvatska će uskoro dobiti novu politiku upravljanja otpadom koja će donijeti sustav primarnog razvrstavanja otpada i manji broj centara gospodarenja od današnjeg, razmještenih na regionalnoj razni, bez trajnog odlagališnog prostora. Definirati će se novi zakon o otpadu koji će ukinuti i županijsku podjelu i umjesto nje donijeti manji broj regionalnih centara za gospodarenje otada. Svuda postoji nimby efekt ('ne u mom dvorištu'), ali svi građani i sve ekološke udruge moraju postati svjesni da negdje moramo postaviti centre, da nije moguće postići stopostotno smanjenje otpada, nego nekih 50 do 60 posto, te da ti centri neće imati odlagališta jer će završni proizvod biti RDF gorivo ...

MINISTRICA HOLY OTKRIVA NOVU POLITIKU

Gdje će se u Hrvatskoj odlagati otpad 

Piše: Ivo Lučić / tportal
Izvor: tportal.hr

Izjavila je to za tportal ministrica zaštite okoliša i prirode dr. Mirelu Holy nakon što je njezin pomoćnik prof. dr. Davor Škrlec javno kazao da Ministarstvo odustaje od Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje Dubrovačko-neretvanske županije.

Povlačenje toga Centra je, kako je kazala ministrica dr. Holy, 'vrlo, vrlo vjerojatno' i predstavlja prvi znak na terenu nove hrvatske politike upravljanja otpadom. Nju će definirati novi zakon o otpadu, čiji se ulazak u proceduru očekuje do sredine godine, i koji će potpuno zamijeniti važeću Strategiju gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

U početku primjene zakona, primarno razvrstavanje otpada odvijat će se samo preko dvije vreće. Prva će obuhvatiti predmete od iskoristivih materijala poput plastike, metala, tekstila i stakla i neće se naplaćivati, a druga će biti za biorazgradivi otpad koji će se naplaćivati.

U centrima za gospodarenje mehaničko-biološkom otpadom razvrstat će se otpad i poslati otkupljivačima sirovina, a neiskoristivi dio pretvoriti u RDF gorivo i otpremiti u cementare gdje će se spaljivati. Tim sustavom količina otpada bi se trebala smanjiti za oko polovicu.

gospodarenje otpadom

Na pitanje hoće li brzina provođenja te politike zanemariti nužan edukativni dio, ministrica Holy je kazala da će i na njega skrenuti pozornost koliko to bude moguće, ali da se Hrvatska s otpadom nalazi u vrlo lošem stanju.

'Nemamo više vremena ni manevarskog prostora! Moramo raditi hitno! Do 2018. ne smijemo imati nijedno nesanirano odlagalište otpada i moramo ostvariti integralno upravljanje otpadom, do 2020. moramo postići 50 smanjenja otpada', napomenula je hrvatska ministrica okoliša dr. Mirela Holy.

Novi zakon će ukinuti županijsku podjelu i umjesto nje donijeti manji broj regionalnih centara za gospodarenje otada. Tako bi Bikarac kod Šibenika mogao postati centar za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju.

'Stari sistem se pokazao neučinkovit i gdje županijska vlast ne uspije pronaći lokaciju, država će preuzeti na sebe odgovornost', kazala je ministrica Holy.

Svuda postoji nimby efekt ('ne u mom dvorištu'), ali svi građani i sve ekološke udruge moraju postati svjesni da negdje moramo postaviti centre, da nije moguće postići stopostotno smanjenje otpada, nego nekih 50 do 60 posto, te da ti centri neće imati odlagališta jer će završni proizvod biti RDF gorivo.

Ako nemate biorazgradivog dijela otpada, koji proizvodi neugodne mirise i prijetnja je procjeđivanjem u tlo, odlaganje objektivno nije nikakva prijetnja i to moramo svi shvatiti', objasnila je Mirela Holy.

Povezani članci

Who's Online

We have 211 guests and one member online

  • admin