Pametno za reciklažu

Stranka Pametno izvijestila je u srijedu da planira uspostaviti cjelovit i učinkovit sustav gospodarenja otpadom, upozoravajući da se u Zagrebu i Splitu građani guše u smeću i da Hrvatskoj prijete drakonske kazne jer ne vodi računa o rješavanju problema otpada. - "Prikupljanje otpada u Splitu, kao i u Zagrebu, svodi se isključivo na naplatu usluge odvoza i ništa drugo, što je ovog tjedna pokazala splitska gradska Čistoća, koja danima nije odvezla smeće iz splitskih četvrti, na što su se građani žalili i dobili, otprilike, odgovor "koliko para, toliko muzike“, a što nikako ne odgovara stanju na računima Čistoće", priopćila je stranka Pametno. Navode pritom kako čelnici u Splitu višak novca oročavaju u bankama umjesto u edukaciju o razvrstavanju otpada i rješavanje toga gorućeg problema. Iako godinama upozoravaju na problem otpada, stranka Pametno navodi da se smeće u Splitu krca samo na Karepovcu, koji je već trebalo sanirati, ali je novac potrošen za uređenje Zapadne obale. Split čeka izgradnju centra u Lećevici, pa da svoje smeće prebaci u tuđe dvorište. A novac koji građani plaćaju za odvoz otpada se čuva na računima", rekla je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak..

KRUŽNA EKONOMIJA

Pametno o gospodarenju otpadom

Izvor: Pametno.org, Slobodna Dalmacija

Split prema njezinim riječima nije ostvario niti jedan važan cilj iz prethodnog osmogodišnjeg plana gospodarenja otpadom pa grad nema reciklažna dvorišta, odlagališta glomaznog otpada ni kompostane. Situacija, kažu, nije ništa bolja ni u Zagrebu, gdje je gradonačelnik nedavno smanjio i broj dana odvoza smeća, pod izlikom da smanjuje cijenu, umjesto da podiže postotak iskorištavanja otpada.

Za Zagreb je, također, poznato da je zadnji među glavnim gradovima u Europi. Jakuševac se ne rješava godinama, ali se zato grade - fontane, kažu u toj stranci.

U dva najveća grada u Hrvatskoj se gomila smeće po ulicama, a Zagreb je i na listi Europske komisije završio kao zadnji u Europi po odvajanju otpada, dok Milan Bandić troši novac na fontane i gradski proračun koristi kao poligon za svoju izbornu kampanju, kažu u toj stranci.

Stranka Pametno navodi da u cijeloj Hrvatskoj planira uspostaviti cjelovit i učinkovit sustav gospodarenja otpadom povećanjem iskorištenja korisnih sirovina, smanjenjem otpada u nastanku, sanacijom i zatvaranjem neuređenih odlagališta te razvijanjem odvojenog prikupljanja i obrade otpada.

Ta stranka pozdravlja okretanje kružnoj ekonomiji, naglasak na primarnoj selekciji i smanjivanju stvaranja otpada, ali smatra da su najavljeni ‘skokovi’ u postocima odvajanja otpada i zadani rokovi, s trenutačnih 15-ak posto na čak 50 posto do 2020. vrlo ambiciozni, a u stvarnosti nemogući, prema tome kako su predstavljeni u Nacrtu plana gospodarenja otpadom Hrvatske.

Nemogući planovi

Taj plan, smatraju, ne uvažava sve aspekte hijerarhije gospodarenja otpadom pa time ne predstavlja održivi razvoj cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, već samo djelomičnog sustava. Samim time je stvarno nevjerojatno da se za javnu raspravu ostavilo samo sedam dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 216 guests and no members online