Dalmacija (malo)sutra: HDZ opet obećava početak gradnje omiške obilaznice (i luke nautičkog turizma Krilo), najnoviji rok za početak je jesen 2018.

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak dožupan Ante Šošić je odgovarajući na pitanje rekao kako se sljedeće godine napokon kreće graditi omiška obilaznica, koja bi po planovima trebala biti gotova za pola desetljeća. Prva dionica više od četrdeset godina iščekivane omiške zaobilaznice, projekta vrijednog 283 milijuna eura, mogla bi početi u jesen sljedeće godine, i to Omiš - Dugi Rat. Druga faza je dionica Mravinci - Podstrana. Potom se trećom i četvrtom zaokružuje priča od Dugog Rata do Podstrane. Jedna od sastavnica ovog projekta je i gradnja luke nautičkog turizma Krilo Jesenice. - "Već smo imali dva sastanka s Hrvatskim cestama, na kojima je bilo riječi i o drugim temama po pitanju infrastrukture u našoj županiji. Ocijenili smo da je to prioritet broj jedan uz tunel Kozjak" - rekao je dožupan Šošić koji je otkrio da bi bilo potrebno i "osvježiti" alternativnu trasu, pa se razmišlja o trećoj traci na potezu od Naklica do Žrnovnice, te da Županijske ceste uskoro kreću u rekonstrukciju ceste od Žrnovnice do kamenoloma. Izdana je građevinska dozvola, putem natječaja odabran izvođač, a prva faza košta oko 15 milijuna kuna..

Izvor: Dalmacija Danas

Na upit novinara o mogućnosti gradnje luke nautičkog turizma Krilo Jesenice, potvrdio je da je to jedna od sastavnica ovog projekta.– To je integralni projekt koji obuhvaća i luku Krilo Jesenice, koja je jedna od bitnih sastavnica da bi se uopće cijeli projekt mogao financirati putem EU fondova i kredita Svjetske banke. Luku će Županijska lučka uprava zajedno s ukupnim kontekstom projekta realizirati, samo dinamika mora biti usklađena s dinamikom ceste da bi se postigla prvotna namjera te luke. – rekao je Šošić.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Stipe Čogelja, je potvrdio kako je luka Krilo jedan od ključnih dijelova projekta.

– Proširili smo lučko područje Lučke uprave Splitsko – dalmatinske županije, imaju sredstava za izvršiti tu realizaciju, naravno kao trajektno pristanište, jer Europska unija traži multimodalni pristup razvoju prometa i to je osnov za financiranje te ceste, kasnije luke i proširenja kapaciteta za Kriljane.

Dodao je i kako država, županija i jedinica lokane samouprave podupiru Kriljane i tako će i nastaviti, jer oni su jedan od najvrjednijih bogatstava u pomorstvu koje Splitsko – dalmatinska županija ima.Rasprava se na županijskoj skupštini vodila i o razdvajanju Upravnog odjela za društvene djelatnosti na dva, jedan za
prosvjetu, tehničku kulturu i sport, a drugi za zdravstvo.

Na vijećničko pitanje Mire Bulja o TE Peruća, dožupan Šošić je jasno i glasno rekao da na sastanku Povjerenstva ni o TE Peruća ni plinovodu nije bilo govora jer nije uvrštena kao strateški interes.

Povezani članci

Who's Online

We have 117 guests and no members online