Iz Regije..

Omiš zaboravio uzeti svojih pet milijuna kuna

Zbog pogodovanja “Viaduktu”, građevinskoj tvrtki koja od 2009. godine gradi omišku obilaznicu, proračun grada na ušću Cetine oštećen je najmanje za dva milijuna kuna. Iznos je okviran jer omiški gradski oci tek trebaju točno izračunati nastalu štetu, a lako je moguće da se, nakon što crta bude povučena, popne na više od pet milijuna kuna. Štetnost sporazuma s “Viaduktom” za “Slobodnu Dalmaciju” potvrdio je omiški dogradonačelnik Ivo Tomasović, koji, kako kaže, još ne može vjerovati da je dugogodišnja HDZ-ova vlast, predvođena gradonačelnikom Ivanom Škaričićem, od zagrebačkih građevinara propustila naplatiti višemilijunski iznos, te da ih je šutke puštala da se sve ove godine besplatno koriste gradskim zemljištem ...

POGODOVANJE VIJADUKTU

Omiš zaboravio uzeti svojih pet milijuna kuna

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- ”Viadukt” se od 2009. godine smjestio na našem zemljištu. Parcelu veću od 2500 četvornih metara iskoristili su da bi na njoj otvorili betonaru i pretvorili je u svoj operativni centar. Grad im je, istina, dao pismenu suglasnost, no u njoj stoji da će u roku od osam dana od izdavanja suglasnosti “Viadukt” i Grad Omiš potpisati ugovor o najmu javne površine, pri čemu će biti određena i cijena najma.

‘Viadukt’ se ne javlja

Ugovor, međutim, nikada nije sastavljen, pa se “Viadukt” sve ove godine, protivno zakonu, bez iti jedne jedine lipe naknade, koristio gradskim zemljištem. I još uvijek se njime koristi - kaže Tomasović.

Slučaj je otkriven nakon što su čelnici “Viadukta” praktično čitavo ljeto, opet suprotno zakonu, odbijali privremeno obustaviti radove na omiškoj obilaznici tjerajući tako u očaj ne samo u svibnju izabranoga gradonačelnika Ivana Kovačića nego ponajprije građane i njihove turiste kojima se zbog nesnosne buke i prašine, pisala je o tome i “Slobodna”, zgadio godišnji odmor.

Kopajući po ladicama i papirima, nova gradska vlast otkrila je da “Viadukt” u Omišu uživa povlastice kakve nema niti jedna druga tvrtka u državi. Ukratko: gradeći obilaznicu, koja je, nota bene, davno trebala biti gotova, Zagrepčani fino zarađuju, a Omišanima ništa ne plaćaju.

viaduktov pogon

- Cijena za ovakvu vrstu najma kreće se od četiri do sedam eura po kvadratu, a to bi značilo da je gradski proračun oštećen najmanje za pet milijuna kuna u zadnjih pet godina. Čak ako ostavimo mogućnost popusta zbog dugogodišnjeg najma, pa uzmemo da je cijena mogla biti samo dva eura po kvadratu, to je još uvijek više od dva milijuna kuna manjka u proračunu - objašnjava Tomasović.

U “Viaduktu”, nastavlja naš sugovornik, Omišanima se nitko ne javlja. Već danima šalju dopise i pokušavaju doći do odgovornih, ali ne dopiru dalje od zida šutnje.

- Poduzet ćemo sve pravne korake da riješimo ovu situaciju. Tko zna dokad će “Viadukt” ostati u Omišu, stoga svakako želimo da sva pitanja vezana uz njihov odnos s Gradom budu regulirana u skladu sa zakonom - zaključuje Tomasović.

Povezani članci

Who's Online

We have 242 guests and no members online