Reakcija na članak: Omiški HDZ traži od Vlade - Nastavite gradnju naše obilaznice

Osvrćući se na tekst iz naslova objavljen u Slobodnoj Dalmaciji koalicijski partneri i gradski vijećnici HDS-a i HSP-a (Hrvatske demokršćanske stranke i Hrvatske stranke prava) suglasni su s prijedlogom gradskog odbora HDZ-a da se nastavi gradnja Omiške obilaznice u jednom od kvartala 2019. godine. Ako se ubrzo krene s izradom tender dokumentacije i raspisivanjem natječaja za izvođenje, što uvelike ovisi o političkoj volji same Vlade. Kako stvari stoje najprije bi se pristupilo izgradnji servisne ceste iz pravca tzv. Brnistre (državne ceste D70) s tunelom "Komorjak", a tek nakon izgradnje toga dijela kao preduvjeta pristupilo bi se izgradnji mosta "Cetina". Realno gledajući za dovršetak i privođenje obilaznice Omiša prometnoj svrsi optimistično gledano trajalo bi nakon početka gradnje sigurno par godina..

HDS I HSP SU TAKOĐER PRIORITETNO ZA NASTAVAK GRADNJE GORNJE OBILAZNICE OMIŠA, ALI I ZA PROJEKT DONJE OBILAZNICE

REAKCIJA NA ČLANAK U SLOBODNOJ DALMACIJI OD 27.7.2018. godine:  Omiški HDZ traži od Vlade - Nastavite gradnju naše obilaznice

Piše: Denis Dujmović, ing. građ.

Zanimljivo je isto da u priopćenju gradskog odbora HDZ-a Omiš stoji da su sjednicu gradskog vijeća na ovu temu 2016. i 2018. godine sazvali isključivo vijećnici HDZ-a, i uvijek samo oni, kao da tada i sada u vijeću grada Omiša ne postoji više oporbenih stranaka koji su potpisnici spomenutih dokumenata.

Uistinu treba podsjetiti da je 2007. godine bio organiziran javni skup koji za cilj nije imao rušiti projekt obilaznice Omiša nego korigirati projektiranu trasu, a isti skup organizirale su udruge "Omiška stina", "Društvo Poljičana" i "Udruga za očuvanje sela Zakučac", a sve na inicijativu provjerenih stručnjaka na čijem je čelu bio gosp. Ivan Vulić.

Podsjećamo također da je potporu takvom projektnom rješenju dala šira stručna javnost među kojima navodimo UDRRUGU GRAĐEVINSKIH INŽENJERA SPLIT, DRUŠTVO ZA CESTE VIA-VITA "SPLIT", a stručno je vrednovan i visoko ocijenjen uvrštenjem te iste godine u časopis GRAĐEVINAR.

Da kojim slučajem politika nije odigrala presudnu ulogu, današnja trasa obilaznice Omiša (izgrađena i neizgrađena) imala bi nešto izmijenjenu ali puno funkcionalniju trasu kojom bi ovaj umetak (servisna cesta iz pravca tzv. Brnistre s tunelom "Komorjak" ) kojom se obilaznica Omiša ipak spaja na državnu cestu D70 prema Tugarima i Gatima bio trajno rješenje. U prijevodu rečeno obilaznica Omiša imala bi izgrađen funkcionalan i cjelovit čvor (čvor "Omiš-centar" ili čvor "Zakučac") kojim bi trasa obilaznice napredovala prema Splitu. Ovako hvala našim "spasiteljima" , a to su svakako projektanti, investitor, a naposljetku i tadašnja lokalna samouprava koja nije htjela i stručno mogla sagledati što uistinu hoće grupa pitanih inženjera s njihovog područja. Tim istim inženjerima okrenuli su leđa da bi 10-setak godina kasnije ipak odlučili spajati Omišku zaobilaznicu s državnom cestom D70 u predjelu Brnistra. Rješenjem grupe inženjera koju je predvodio gos. Vulić buduća brza cesta Omiš-Dugi Rat-TTTS i dalje prema Trogiru bila bi cjelovitim i potpuno funkcionalnim rješenjem spojena na državnu cestu D70 i istom trasom povezana na čvor Blato na Cetini, a ne ovako krnjim rješenjem koje ne nudi isplitanje s Omiške obilaznice u Zakučcu, odnosno ne nudi spoj na D70 vvozeći se budućom cestom iz pravca Splita.

U tom smislu najbolji primjer je izgradnja čvora "Blato n/C" koji u ono vrijeme nije bio u planu izgradnje HAC-a niti u viziji omiškog političkog "vizionarstva" toga vremena, ali je posredovanjem i zalaganjem stručnjaka koji Omiš vole, političkim lobiranjem i pritiskom ipak naknadno ubačen i projektiran, naposljetku s ostalim dijelom predmetne dionice " Dalmatine" i izgrađen. O tome najbolje svjedoči dopis tadašnjeg predsjednika uprave HAC-a gos. Stanka Kovača upućen udruzi Društvo Poljičana "Sv. Jure" –Priko od 2.4.2004. (u prilogu).

Ako je potrebno da još nabrajamo bitno je istaknuti da je iz prostornog plana 2013. godine za vrijeme obnašanja vlasti HDZ-a izbačen koridor (dionica državne ceste D70) koji se sastoji od dva tunela (Priko L=cca 50 m', Lisičina L=cca 360 m') i trase ukupne dužine L=cca 1000 m' (od spoja s D8 do tunela „Priko“, od tunela „Priko“ do tunela „Lisičina“, te od tunela „Lisičina“ do spoja na postojeću D70 -čvor ″Zakučac″.Tim rješenjem izbjegava se usko grlo i promet kroz kanjon i Zakučac.

Zašto je izbačen opisao sam u svom članku kojeg možete preuzeti ovdje.

Zbog tromosti i nesnalaženja tadašnje lokalne vlasti potaknuti zalaganjem inženjera Ivana Vulića mjesni odbori od Trnbusa do Zakučca 2006. godine potaknuli su prekategorizaciju županijske ceste ŽC 6142 na dijelu od Omiša do čvora "Blato na Cetini". Svjedok sam vremena jer sam tada bio koordinator tih istih mjesnih odbora iz potpisa. Svjedočanstva radi tadašnji župan gosp. Ante Sanader u dopisu (dopis u prilogu) tadašnjem gradonačelniku Omiša gos. Ivanu Škarićiću naložio je da mjesne odbore s područja grada Omiša primi na radni sastanak. Sve to rezultiralo je time da je cesta uz potporu tadašnjeg ravnatelja ŽUC-a Split pokojnog inženjera Joška Gašpara odlukom Vlade prekategorizirana iz županijske u državnu cestu što je preduvjet njene do sada izvršene rekonstrukcije u dužini od cca 2,2 km na predjelu Brnistre, kao i nadamo se skore rekonstrukcije i izgradnje na dijelu Gata-Zvečanje-čvor Blato n/C.

U današnjem priopćenju gradskog odbora HDZ-a istinito je i to da se Omiška gradska vlast za vrijeme bivšeg gradonačelnika Ivana Kovačića na tematskoj sjednici suprotstavila nastavku gradnje gornje obilaznice i da je donju obilaznicu stavila kao prioritetno rješenje tumačeći (na osnovu studije Fakulteta prometnih znanosti) da gornja obilaznica ni približno ne rješava prometnu gužvu u Omišu.

Ono što nam je tada u izlaganju bivšeg gradonačelnika Kovačića odgovaralo u stručnom smislu je to da je razumio da čvor "Zakučac" kojeg su prezentirali predstavnici Hrvatskih cesta ne nudi rješenje isplitanja iz pravca Splita, a to je sukus cijele priče Omiške obilaznice. Odgovor na ovakvi pristup dao sam u svome članku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 11.4.2017. godine (u prilogu).

Da ostane zapisano kroz naš rad u gradskom vijeću poruka je za kraj:

Pojedinačno razmatranje ″gornje i donje obilaznice grada Omiša″ nije za usporedbu, jer gornja obilaznica rješava problem grada Omiša i gravitirajućeg područja na istoku i sjeveru ( prema Makarskoj i prema čvoru Blato n/C) sagledavajući integrali promet (zračna luka Split, trajektna luka Split, zeljeznički i autobusni kolodvor u Splitu, promet s autoceste i obrnuto), dok donja obilaznica rješava gradski promet Fošala i prenamjenu Fošala u pješačku zonu.

Vratite u koridor cestu koja spaja gornju i donju obilaznicu koju je gradska vlast za vrijeme HDZ-a 2013. godine izbacila iz prostornog plana grada Omiša i nekome ne odgovara zato što je zemljište u Lisičini građevno, time visoko vrijedno i skupo. Treba nam pravi čvor "Zakučac", a ne krnje prometno rješenje samo zato jer struka ne želi priznati svoju grešku. Biti će nam u prometnom smislu i gore nastavimo li s prepucavanjem jer mi ipak možemo utjecati na konačni izgled obilaznice Omiša i cjelokupnog rješenja šireg područja grada. Često puta nije bitno kada stići do cilja ako zbog brzine vječno ispaštaš. Ceste i koridore ostavljamo u baštinu, a skupe građevine koje bi izgradili i tako uništili prometne koridore devastacija su prostora, ostaje u baštinu užoj skupini zbog koje ispašta šira zajednica.

A trenutna lokalna vlast trebala bi se trgnuti već nekim priopćenjem jer šutjeti u vrijeme potpunog prometnog kolapsa uopće s političkog stajališta ne razumijemo.

Rekao sam u svom nedavnom komentaru da smo mi neprijatelji sami sebi jer nam treba VLAST, VLAST i samo VLAST, često puta bez stručnosti i pokrića.

U ovom svom priopćenju vidimo smisao jer smo iznijeli istinu sa svojeg stajališta, a vama koji se ne slažete s našim stajalištem sve opraštamo. Idući naraštaji govoriti će o nama i o našim postupcima i u prometnom smislu.

Gradski vijećnik
Hrvatske demokršćanske stranke-ogranak Omiš
Denis Dujmović, ing. građ.

Povezani članci

Who's Online

We have 265 guests and no members online