VIDEO: Tematska sjednica općinskog vijeća o čvoru i luci Krilo, a za zagrijavanje - prosvjed

U ponedjeljak je u općinskoj vijećnici održana Tematska sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat na kojoj se raspraviljalo o prijedlogu grupe građana glede čvora Krilo u sklopu projekta Državne ceste D8 te su javnosti opet prezentiraana četiri (4) varijantne rješenja Luke Krilo po prijedlogu općinskog načelnika za ponovljenu javnu raspravu koja je upravo u tijeku.
Naime. skupina mještana Krila okupljena oko inicijative "Krilo, probudi se" nedavno je uputila peticiju Općinskome vijeću Općine Dugi Rat sa zahtjevom za zabranu gradnje čvora Krilo za trajektno pristanište u sklopu projekta Državna cesta D8, dionica čvor TTTS - čvor Stara Podstrana - čvor Krilo Jesenice - čvor Dugi Rat - most Cetina s pristupnim cestama.
U nastavku članka zahvaljujući neumornom foto/video radiši Jakovu Veliću pogledajte snimku tematske sjednice..

VIDEO

Tematska sjednica općinskog vijeća o čvoru i luci Krilo

Video: Jakov Velić / Art Foto Video, TvDRBRZA CESTA MORA BITI RAZVOJNI PROJEKT

Izvor: Savez za Poljica

prosvjed kriljana ispred općine dugi rat

Za svaki slučaj, inicijativa "Krilo, probudi se" pozvala je mještane na - prosvjedni skup. Prosvjedovati će se za zabranu gradnje čvora Krilo za trajektno pristanište“ i to istoga dana, u ponedjeljak u 17.30 sati na trgu ispred prostorija Općine Dugi Rat.

Savez za Poljica podsjećamo mještane i općinske dužnosnike i planere ceste da potrebno zaštiti i potencijalno iznimno vrijedno arheološko nalazište Gradišće na kojemu se nalaze tragovi čitavog sklopa antičkih vila (neki kažu rezidencije samoga Lucija Artorija Kasta!) i izvor pitke vode koji se nalaze upravo na trasi brze ceste odnosno čvora Krilo, a koje može postati velikom turističkom atrakcijom ukoliko se predviđanja upućenih obistine.

Zanimljivo je primjetiti da se spomenuto arheološko nalazište i izvor spominju u tekstu Studije utjecaja na okoliš, ali za razliku od drugih sličnih arheoloških lokaliteta nisu naznačeni i u grafičkom prilogu s prikazom trase, možda omaškom, a možda baš zato što planirana trasa presijeca ovo potencijalno vrijedno nalazište.

Bilo kako bilo, uvjet da brza cesta Solin – TTTS – Omiš bude uistinu razvojni projekt ogleda se i u činjenici da omogući razvoj i svim područjima kojima prolazi ne umanjujući postojeću razinu kvalitete života i stanovanja okolnim žiteljima.


Peticija za zabranu gradnje čvora Krilo za trajektno pristanište u sklopu projekta Državna cesta D8

Dana 24.09.2018. predan je zahtjev na protokol Općine Dugi Rat

n/p

1) g. Bernardin Petrić,
predsjednik Općinskog vijeća

2) g. Jerko Roglić,
načelnik općine

Predmet: Zahtjev za sazivanje sjednice Općinskog vijeća s točkom dnevnog reda Čvor Krilo-D8 i nove trajektne luke

Poštovani,

Ovim putem vam dostavljamo zahtjev za održavanjem sjednice Općinskog vijeća u svrhu izjašnjavanja članova općinskog vijeća vezano na problem nastao izlaženjem u javnost prometnog rješenja s unošenjem Čvora Krilo s pripadajućom spojnom cestom na prometnicu D8, u okviru projekta brze ceste na dionica čvor TTTS – čvor Stara Podstrana – čvor Krilo Jesenice – čvor Dugi Rat – most Cetina, sve u okviru Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Obrazloženje:

Javni uvid u okviru javne rasprave Studije utjecaja na okoliš za dionicu čvor TTTS – čvor Stara Podstrana – čvor Krilo Jesenice – čvor Dugi Rat – most Cetina održavao se 14.rujna 2018.godine u prostorijama općinske vijećnice. Mještani naselja Krilo upoznati kroz sadržaj Studije sa prometnim rješenjem da se na brzu cestu planira izgraditi Čvor Krilo i spojna cesta na D8 održali su 30 minuta prije početka Javnog uvida protestno okupljanje ispred ulaza u općinsku zgradu izražavajući svoje protivljenje takvom projektu.

Naime, pretežito mišljenje i protivljenje mještani naselja Krilo dodatno su istaknuli pokretanjem peticije kojoj se odazvalo preko 800 osoba, stanovnika i ljudi obiteljski vezanih za Krilo. Mještani Krila time su izravno dali do znanja i iskazali svoj stav da ne žele da im se spojnom cestom trajno uništi i oduzme mjesna javna plaža koja bi za potrebe prometnog rješenja terminala i prometnice za pristup budućem trajektnom pristaništu uvelike smanjila kvalitetu života.

Mještani nikako ne žele da im u neposrednoj blizini stambenih kuća i turističkih objekata prolazi tunel, nadvožnjak i trajektna luka. Želja mještana je da Krilo bude turističko tradicionalno mjesto, a ne prometno transportni terminal, sa željom da se ovakve vratolomije sa životima mještana u potpunosti odbace jer su napravljene bez stručnih analiza.

Dodatni razlog ovome Zahtjevu je da se dosadašnji postupak predlaganja i usvajanja prostornih planova odvijao na netransparentan način te nositelji plana nisu u dovoljnoj i pravoj mjeri uključivali javnost, a koja nije bila upoznata sa svim fazama u postupku izrade plana, praktički dovođena pred gotova rješenja.

I na kraju smo potpuno svjesni da multimodalna prometna platforma(cesta-trajektna) služi kao paravan za EU fondove kojim se žele zadovoljiti isključivo uski grupni privatni interesi na štetu javnog.

Slijedom navedenog tražimo da Općinsko vijeće donese zaključak i naloži Načelniku općine da u skladu s čl.85, st.2 i čl.87 Zakona o prostornom uređenju, NN 153/13, Načelnik općine pokrene postupak za izmjenu prostornog plana Općine, te da uputi zahtjev prema Splitsko-dalmatinskoj županiji u svrhu izmjena i dopuna sadašnje plana na način da se Čvor Krilo i trajektna luka u potpunosti odbace iz planova.

S poštovanjem,

potpisnici peticije za zabranu gradnje čvora Krilo za trajektno pristanište u sklopu projekta Državna cesta DC8, dionica čvor TTTS - čvor Stara Podstrana - čvor Krilo Jasenice - čvor Dugi Rat - most Cetina s pristupnim cestama.

Povezani članci

Who's Online

We have 217 guests and no members online