Uživajte u filmovima 9. Festivala mediteranskog filma Split

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji se od 3. do 11. lipnja održavai na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja, pri čemu se u glavnom dugometražnom programu, za kojeg se posljednjih godina redovno traži ulaznica više, nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera. Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split u prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana. U Split stiže pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, film 'Gori more' Gianfranca Rosija, pred velikim gledalištem ljetnog kina 'Bačvice' prikazat će se i dokumentarni film 'Turizam!' Splićanina Tonća Gaćine. Dobrih vijesti je mnogo: pobjednik programa 'Ješke' od ove godine dobiva i financijsku nagradu, na festival ravno iz Cannesa stiže grčki redatelj Thanos Anastopoulos, nakon dugo godina za potrebe trećeg kina otvara se 'Terasa kina Tesla', gledati ćemo talijansko 'Iščekivanje' u kojem glavnu rolu igra oskarovka Juliette Binoche, dva francuska filma ('Sve što dolazi', 'Priče s asfalta') s Isabellom Huppert, grčku komediju 'Chevalier' s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu, španjolski 'Ništa zauzvrat' Daniela Guzmána koji je dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film, s kojim će se i otvoriti festival. U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa 'U suton života' Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni 'Ivy' Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split, iz Turske stiže i 'Mahnitost', koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji..

Split postaje filmska metropola Mediterana

Izvor: FMFS.hr

kinoU programu 'Izvan konkurencije' pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu 'Chuck Norris protiv komunizma', a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscara 'Druga majka' kojeg je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim.

Od mnoštva popratnih događanja ove godine izdvaja se prvo službeno predstavljanje novog programa 'Škola u kinu', zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu koje će se besplatno prikazivati domaći klasici 'Vuk samotnjak' i 'Družba Pere Kvržice'.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku 'Zlatna vrata', najveća organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a je nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna 'Terasa kina Tesla'.

Kompletan atraktivni program 9. Festivala mediteranskog filma Split, može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je već moguća i online kupovina ulaznica.


Truizam

Povezani članci

Who's Online

We have 166 guests and no members online