Nakon 10 godina kinematografskog ništavila film se vraća u Dugi Rat! Dolazi 'Gazda'!

Festival mediteranskog filma Split gostuje u subotu, 22. listopada po prvi put u Dugom Ratu s dvije filmske projekcije u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija". Na programu je sinkronizirani, animirani film za djecu "UPS! NOA JE OTIŠAO..." s početkom u 17 h, a navečer, u 20 sati, u dugoratsko kino stiže film "GAZDA", novi hrvatski dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a utemeljen na priči redatelja Daria Juričana čiji je otac Ljudevit Juričan 40 godina radio u (Uni)Konzumu. Kako se u Hrvatskoj postaje Gazda i koliko je veliki Gazda sličan našim "malo manjim" Gazdama saznat ćemo na projekciji ovog zanimljivog filma kojeg je najveći hrvatski lanac kina odbio prikazivati. Ne propustite stoga priliku u svom mjestu, nakon 10-ak godina, posjetiti nekadašnje kino "Dalmacija" i u ugodnom društvu u mraku kino dvorane pogledati zanimljiv film..

Nakon 10 godina kinematografskog ništavila film se vraća u Dugi Rat! Dolazi 'Gazda'!

SUBOTA 22.10., Kino dvorana "Dalmacija", Dugi Rat

17:00 h - Ups! Noa je otišao..
20:00 h - Gazda

gazda

Cijena ulaznice: 20 kn (ulaznice pola sata prije projekcije).

Kino Mediteran je putujuće kino u organizaciji Festivala mediteranskog filma Split, čiji je glavni cilj revitalizacija kino repertoara u manjim gradovima diljem Hrvatske i to kroz promociju filmova europske i svjetske kinematografije.

gazda

CRTICA O FILMU

Gazda, 2016. Dario Juričan, 80 min. HR
Scenarij: Zvonimir Tivon

"Gazda“ je prvi dugometražni dokumentarni film redatelja Daria Juričana, pokretača filmskog magazina Filmonaut te producenta i mentora u Blank_filmskom inkubatoru.

Radnja filma bazirana je na priči redateljevog oca, Ljudevita Juričana, koji je 40 godina radio kao trgovac u (Uni)Konzumu. Bio je vršnjak sa svojim dugogodišnjim poslodavcem Ivicom Todorićem, rođeni su u razmaku od svega 11 dana. Srednju školu obojica su završili na Kennedyjevom trg u Zagrebu, a prvo dijete dobili su 1976.– Ivica Todorić kćer Ivu, a Ljudevit Juričan sina Daria. "Gazda“ je dokumentarac o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i povijesti najveće hrvatske korporacije Agrokora. Film je imao testnu projekciju na Motovun Film Festivalu gdje je izazvao veliku medijsku pažnju, nakon čega je i ispunjen prvi cilj crowdfunding kampanje da se prikupi 3000$ za dovršetak filma. "Gazda“ je u velikoj mjeri baziran na članku „Državni prijatelj broj jedan“ Saše Paparelle, ali i na priči redateljevog oca, Ljudevita Juričana.

Saša Paparella autor je knjige "Gazda" koja je mali self-help vodič kako se postaje Gazda u Hrvatskoj.
Knjiga je komplementarna filmu i ne prati nužno njegov sadržaj, stoga je uskoro potražite u Narodnoj knjižnici Dugi Rat.

Povezani članci

Who's Online

We have 266 guests and no members online