12. Festival mediteranskog filma Split

Festival mediteranskog filma Split završava večeras dodjelom nagrada najboljim naslovima po izboru publike i žirija, te hrvatskom premijerom švedskog filma "Zaneseni". U pitanju je magična romansa inspirirana stvarnim događajima, a njezini kreatori, nagrađivani dvojac Mans Marlind i Bjorn Stein, hrvatskoj su publici poznati po kriminalističkoj seriji "Most" (Bron).
Svi detalji vezani za ovu kulturnu manifestaciju mogu se pronaći na fmfs.hr.

Izvor: FMFS

Festival mediteranskog filma Split, čije 12. izdanje počinje u četvrtak, 13. lipnja. FMFS otvara hrvatska premijera kratkog filma redateljice Snježane Tribuson "Dok je trajao Roland Garros", koji je nastao prema priči Tanje Mravak - baš kao i film "Pivac" redateljice Sabrine Begović Ćorić koji je također uvršten u ovaj popularan program.

Publika u Splitu prva će imati priliku pogledati i dokumentarni film "Strujanja" Katerine Dude, "Spiralu" mladog splitskog studenta Petra Vukičevića, "Dogovor" Filipa Lozića, "Bogomoljku" Mladena Stanića te "Lovebox" Ivana Turkovića Krnjaka koji je već prikazan na nizu međunarodnih filmskih festivala.

Svoje splitske premijere imaju i kratki filmovi "Malo se sjećam tog dana" redatelja Leona Lučeva, "Još jedan odlazak" Renate Poljak, "Bila soba" Mladena Stanića, "Moljci" Tomislava Đurineca, "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" Karle Lulić, "Stepska Lisica" Andrije Mardešića, "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, a friško s Animafesta stiže "Mačka je uvijek ženska" Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

Pojedinačne ulaznice za FMFS već su u prodaji cijena im je i dalje ostala ista, 25 kuna za filmove u ljetnom kinu „Bačvice“, te 20 kuna za projekcije u „Zlatnim vratima“, a mogu se kupiti i paketi ulaznica tj. kartice vjernosti kojima se povezuju FMFS i Kino Mediteran.

Svi detalji vezani za ovu kulturnu manifestaciju mogu se pronaći na fmfs.hr.


Bogdan

FMFS i ove godine posebnu pozornost daje domaćem kratkom filmu. Programu "Ješke" nije pružen samo prime time termin uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, već se 15 filmova 'bori' za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.
 
Program Hrvatskog filmove srednjeg metra seli se u udarni termin u novom besplatnom kinu ispred Doma mladih. Osim "Glavnog jela" Kristine Barišić svi drugi naslovi su dokumentarni. Prikazujemo "Doplovit će Rex" Josipa Lukića, "Dom boraca" Ivana Ramljaka, "Doma za Božić" Tomislava Đurineca, "Kol’ko god nas noge nose" Renate Lucić te "IKEA for YU" Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić.

Ovogodišnji Festival mediteranskog filma Split večeras u 21:30 sati (13. lipnja), u prekrasnom ambijentu ljetnog kina “Bačvice” otvara talijanski film “Sitne ribe” (Piranhas), nagrađen Srebrenim medvjedom na posljednjem Berlinaleu. Adaptacija je to romana “Paranza dei bambini” Roberta Saviana koji zbog svojih fantastičnih knjiga o zloglasnoj mafijaškoj organizaciji Camorri već dugi niz godina živi pod strogom policijskom zaštitom. Publika u Splitu prva će večeras imati priliku pogledati i film “Dok je trajao Roland Garros” redateljice Snježane Tribuson, koji se prikazuje u sklopu „Ješki“, programa kratkog filma hrvatskih autora.

Loro

U programu 12. FMFS-a, koji tradicionalno otvara sezonu uživanja u filmovima na otvorenom, nalazi se 70 naslova iz 32 zemlje, a pažnju posebno plijene novi filmovi trenutno najpoznatijih francuskih glumica Juliette Binoche (“Ona koju zamišljaš”) i Isabelle Huppert (“Zlatnu mladež”), te prava poslastica za publiku, spektakl “Loro” Oscarovca Paola Sorrentina. U konkurenciji za najbolji dugometražni film je i posljednji uradak nedavno preminule ikone europske kinematografije Agnes Varde, a ovogodišnji program splitskog festivala obiluje još nizom uzbudljivih trilera i dokumentaraca iz zemalja Mediterana, ali i Južne Amerike i Švedske, koji su nagrade osvajali na najvažnijim međunarodnim filmskim smotrama.

U partnerstvu s Deskom Kreativne Europe - Uredom MEDIA, organizira se radionica "Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište".  Za provođenje radionice zadužena je hrvatska producentica Tamara Babun, Na "Pitching forumu" pobjedniku će tvrtka "Uje" osigurati financijsku podršku od 10 tisuća kuna za realizaciju projekta. Uz to, postprodukcijski studio ECLECTICA iz Zagreba nagradit će pobjednika uslugama kolor korekcije u protuvrijednosti od 15 tisuća kuna.

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online