Nakon zagrijavanja na plaži, večeras se na Bačvicama otvara 5. FMFS

Nakon zagrijavanja na plaži, otvara se 5. Festival mediteranskog filma Split

Projekcijom libanonskog filma "A gdje sada?" nagrađenog na festivalima u Torontu, Oslu i San Sebastianu, večeras će u splitskom ljetnom kinu "Bačvice" u 21:30 sati službeno biti otvoren peti Festival mediteranskog filma Split. Film redateljice Nadine Labaki prati život u malenom, izoliranom libanonskom selu u kojem u zajednici žive kršćani i muslimani, a koje je okruženo nagaznim minama i do njega se može doći samo preko malog mosta ...

POČINJE 5. FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA

Piše: Ivan Kaštelan / FMFS
Izvor: FMFS

Nakon zagrijavanja na plaži, otvara se 5. Festival mediteranskog filma Split

Zagrijavanje za službeni početak FMFS je odradio već sinoć besplatnom projekcijom francusko-talijanskog pustolovnog filma “Goubbiah” na gradskoj plaži Bačvice.

Ljubitelji filma su se odazvali u velikom broju te raspoređeni po okolnim kafićima, ležaljkama i ležeći na ručnicima odgledali filmski klasik koji je prije pola stoljeća sniman u Dalmaciji i Hercegovini.

- Festival je uspio najviše zahvaljujući vjernoj publici koja je prve četiri godine kupovala ulaznice za projekcije, pa smo naš prvi jubilej željeli obilježiti originalnim i atraktivnim kinom na plaži.

Nakon zagrijavanja na plaži, otvara se 5. Festival mediteranskog filma Split

Večerašnjim filmom malo smo se izmakli s uobičajenog festivalskog programa, no Split ni ovog puta nije iznevjerio – zadovoljno je kazao Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma.


Neka 'kačenje' na mediteranski film počne!

Cjelodnevni program festivala i radionice kreću od nedjelje, a novost koju od ove godine uvodi FMFS su “Filmske ćakule posli plaže” u Villi Rosina, na kojima će Splićani i njihovi gosti imati priliku pročavrljati o filmovima.

Filmski gosti su redatelji Davide Manuli i Yorgos Lanthimos, glumice Ariane Labed i Zana Marjanović, producent Klaus Maeck, domaći autori Silvio Mironiščenko, Željka Sukova, Dana Budisavljević i Igor Bezinović.

Zana Marjanović, glumica koju smo gledali u glavnoj ulozi filma Angeline Jolie, “U zemlji krvi i meda”, vodit će radionicu za studente glume, a zainteresirani se mogu prijaviti i na radionicu videoaktivizma, kao i na onu koja će se baviti brendiranjem grada.

U Kinoteci “Zlatna vrata” bit će besplatne projekcije za dva programa kratkih filmova u 17 sati, te za glazbene dokumentarce koji će se prikazivati u 18 sati.

Nakon projekcija u kinu “Bačvice”, zgodit će se fešte na kojima će svoje najavne partije održati festivali Terraneo i Exit, a stvar će začiniti glazbeni dvoboj hrvatske i irske glazbe koji će biti upriličen nakon zatvaranja festivala, uoči utakmice dviju reprezentacija.


‘Cezar mora umrijeti’ i ‘Brda 21000 Split’

Na ovogodišnjem programu FMFS-a između ostalih naslova strši film braće Taviani “Cezar mora umrijeti”, filmska potka o postavljanju Shakespearea na pozornicu u jednom rimskom zatvoru, koji je u veljači osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu.

Od ostalih naslova treba spomenuti barem još svojevrsnu fantazmagoriju “Legenda o Kasparu Hauseru” Davida Manulija, a obećava i film otvaranja Libanonke Nadine Labaki.

Tu su i domaći filmovi “Brda 21000 Split” Silvija Mironiščenka, o našem autentičnom kvartu, te zapaženi naslovi “Nije ti život pjesma s Havaja” Dane Budisavljević i “Marijine” Željke Sukove.

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online