Filmske bajke Mediterana na velikom platnu u Splitu

FMF SplitLjetno kino Bačvice i Kinoteka Zlatna vrata po šesti će put biti mjesto susreta za publiku Festivala mediteranskog filma Split. Ove godine održat će se od 8. do 15. lipnja, a ono što se u ovom trenutku zna, nekolicina je naslova i članica žirija. Od domaćih priloga Festivalu, vidjet ćemo tri filma: “Gangster te voli”, film Nebojše Slijepčevića o famoznom provodadžiji i situaciji s mladom Bugarkom s djetetom, koju je teško “utopiti”, i dva omnibusa: “Košnice”, mozaik o jednom svakodnevnom četvrtku u Zagrebu, Jeruzalemu, Londonu, Kölnu i Pragu, te “Zagrebačke priče vol. 2”, mozaik priča iz prijestolnice koje potpisuju Hana Veček, Sara Hribar, Aldo Tardozzi, Ivan Sikavica, Josip Visković i Radoslav Jovanov Gonzo. Mediteranci posebnu pažnju ove godine poklanjaju kratkometražnim domaćim filmovima u programu “Ješke” ...

6. FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT

Filmske bajke Mediterana na velikom platnu u Splitu

Piše: Jakov Kosanović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Među cjelovečernjim filmovima naći će se španjolski film “Blancanieves”, fantastična drama Pabla Bergera u ključu “Snjeguljice” braće Grimm, a smještena u Sevillu 20-ih godina prošlog stoljeća, s toreadoricom u sredini filma. “Blancanieves” je bio ovogodišnji španjolski izabranik za selekciju Oscara za strani film, a bio je i viđen festivalski gost od Toronta do San Sebastiana, u kojemu je i dobio posebnu nagradu žirija, kao i niz nagrada za glavnu glumicu, Maribel Verdu.

6. FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLITU programu je i izraelski film “Fill the Void” (Lemale et ha’halal), debitantski film scenaristice i redateljice Rame Bursthein, o 18-godišnjoj djevojci u ortodoksnoj hasidskoj zajednici Tel Aviva, koja se mora udati za muža pokojne sestre. Inače, i ovo je film koji je bio kandidat za Oscara s neengleskog govornog područja, kojeg je u selekciju poslao Izrael.

Talijanski film “Bella Addormentata” (Uspavana ljepotica), ovoga puta inačica Trnoružice, a zapravo kontemplativna drama o suštinskim životnim pitanjima koji se vrte oko mlade žene u dugogodišnjoj komi, naslov je plodnog talijanskog redatelja Marca Bellochia, koji ćemo također gledati u mediteranskoj konkurenciji.

U konkurenciji će biti prikazana i dva francuska filma, komedija “Alceste à bicyclette” (Alceste na biciklu), i mjuzikl “Main dans la main” (Ruka u ruci).

Povezani članci

Who's Online

We have 561 guests and no members online