Iz Regije..

Slime: Mjesto koje je dalo Josipa Pupačića medijski je poznatije po Mili Mesaru?!

Mile MesarMile Mesar terorizira čitavo selo, a nitko mu ne može stati na kraj. Policija ga uhapsi, a sud pusti, pa ga policija opet uhapsi, a sud opet pusti, pa tako tko zna koliko puta - hapsi, pusti, hapsi, pusti - kao da se policija i sud igraju na kukalo. A pobjednik te igre uvijek je Mile Mesar. Poznatiji kao M.U. iz policijskih biltena. Ljubitelj stoke sa Slimena i vlasnik nadaleko poznate klaonice. I u Bosni se za nju i za Milu znade, pa stoga i ne čudi što mu za ispomoć nerijetko upravo iz Bosne stižu nadničari. Crni ...

SLIME

Mesaru nitko ništa ne može: Mile kolje, selo dršće

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Mile MesarKao ovaj zadnji što je iz Bosne došao zaraditi štogod crkavice, pa su na kraju i on i Mile završili na policiji. On prijavio Milu, a Milu odvelo i zadržalo pod sumnjom u kazneno djelo pod a) trgovine ljudima i pod b) nečovječnog ponašanja.


Ukralo mu Rolex

- Možda i jesam - kazao je policajcima nesretni Bosanac - došao raditi na crno, ali nisam krme da se Mile sa mnom ovako ponaša. Niti me je redovno hranio, niti mi je dopuštao da se perem. O biznismenu Mili je do sada puno toga rečeno.

Pisali smo tako o njemu kada mu je ono u klaonici nađeno tonu i pol mesa bez papira, pa kad je prijavljen zbog utaje 730.000 kuna poreza, pa kad je bio osumnjičen za trgovinu ukradenim automobilima, pa kad se policiji i novinarima požalio da su mu iz kuće ukradeni rolex i zlatni nakit, a za naše nedavne reportaže sa Slimena starina Tadija Tadić upravo je u Milu upro prstom kao u najveći seoski problem.

- Neću više mučat! Došlo je vrime da se počne govorit! Milina stoka se povazdan krivi, a on je kolje ka da u selu žive duše nema. Pitan se dokle ćemo to trpit, šta se svi tribamo iselit da bi Mile, nu mu klaonice, u sri sela je, moga radit šta ga je volja - žestio se Tadija dok ga je žena odvraćala da umukne.

Tadija je danas u splitskoj bolnici. Nije dobro. Nećemo, Bog mu dao zdravlja, čuti frišku riječ vjerojatno jedinoga Slimenjanina koji se drznuo otvoreno Mili suprotstaviti. Svi ostali, koje smo kontaktirali nakon što je Mile u srijedu ponovno uhapšen, pristali su na razgovor tek pod uvjetom teške anonimnosti.

- Sazna li Mile da san išta reka, svašta bi se moglo dogodit - veli jedan stariji Slimenjanin, Tadijin vršnjak. Sretan je, priznaje, što je Mile iza rešetaka. A žalostan što znade da neće dugo tamo ostati.

- Ko njemu more stat na kraj. Svi znaju sučin se bavi, a nema nikoga ko bi ga zaustavija. A i zašto bi, kad od njega dobro živu.- Kako to mislite?

- Muči, sinko, i ovako san ti puno reka. Na drugoj adresi, ista priča.

- Vi pitate za ovog jadnog Bosanca, a to je ništa šta sve Mile radi. Prije svega, klaonica mu je ilegalna. To znade i dragi Bog i policija i sud. A on opet radi.

- Kako?

- Po Dalmacije jidu njegovo meso, eto kako.

- Znači, korupcija?

- Ali ne vidiš di živimo. Zašto bi na Slimenu bilo drugačije neg u Zagrebu. Aj ti lipo traži dalje, paš vidit, svašta ćeš doznat.

A tamo, samo dvije kuće dalje, novi sugovornik iznosi zanimljivo svjedočanstvo.

- Dašta je neg istina da Mile po Dalmacije opskrbljuje meson. Niko ko je šnjin u kolu neće ostat gladan.

- Osim ovog jadnog roba iz Bosne.

- Ja san jednoga viđa kako oda po selu. Ali ne bi zna je li to baš ovaj šta u novine piše. Nego, ovo san tija reć, lani je to bilo, taman negdi u ova doba, kad su iz Zagreba došli. Policajci u civilu, ka da film gledaš. Sa pet zatamnjenih touarega. Cilo selo su bili blokirali. Niko na Slime čitav dan nije moga uć, niti je ko moga izać. Klaonicu su mu bili skroz naopako okrenili. I na groblju su bili, i tamo su sve pritresali, otvarali.


Pretražili groblje

- Šta su na groblju tražili?!

- Đava će ga znat. Ali znan da je Mile nakon dva dana opet kla. Ka da ništa nije bilo.

Posljednji sugovornik, a i on se u svojih 76 godina svega po Slimenu nagledao, uglavnom se slaže s prethodnicima, ali ima i zgodan dodatak. Nije, kaže nam, Mile baš tako omražen u selu.

Mile mesar - Ima njih dosta, pogotovo mladosti, šta in je Mile uzor. Gledaju u nj ka u Boga. Da vidiš kad in dade kil teletine kako za njin letaju. A kad Mile izađe u crnu kroniku, onda nema di se ne falu da ga znaju. Nego, oće li i ovo u novine izać?

- Oće.

- Ajde, dite moje, napiši štagod lipo. Neće li nas “Slobodna”, kad nema niko drugi, spasit od ovoga jada.


'Prikačili mi tuđe grijehe'

U studenome 2009. godine Mile Mesar bio je osumnjičen da u promet stavlja veterinarski nepregledano meso. Tom je prigodom novinarki “Slobodne” Tanji Gattin Zebić kazao kako mu “neki uporno žele prikačiti tuđe grijehe”.

- Nikada ni za što nisam bio osuđen, nikada mi ni dana tvrtka nije bila u blokadi, niti sam ikome dužan. Jedan sam od najboljih obrtnika u Makarskoj i Omišu, a razlog neprestanom prozivanju je ljubomora, Miline su riječi.

Povezani članci

Who's Online

We have 430 guests and no members online