VDP: Iskon i Šufit!

VDPklapa IskonDruga večer ovogodišnjeg 11. izdanja Večeri dalmatinske pismeKaštela 2009. prošla je u znaku klapa Iskon i Šufit, te obrađivača Mojmira Čačije. Naime, upravo su oni trijumfirali u "Kaštelanskom điru" i to među 20 vrhunskih klapa koje su se predstavile publici u Kaštel Kambelovcu, kao i gledateljima HRT-a diljem Hrvatske. A i sam popis večerašnjih izvođača najavljivao je itekako tešku, iscrpljujuću i "tisnu" bitku. Jer kada vam se na istoj pozornici, ovaj put na poljani uz crkvu sv. Mihovila, nađu sva velika imena klapa od Pivača KUD-a Cambi, Vokalista Salone, zagrebačkog Kampanela, Tragosa, Iskona te Šufita – samo je pitanje kako će se nagrade podijeli među ovom veličanstvenom šestorkom ...


11. VEČERI DALMATINSKE PISME – KAŠTELANSKI ÐIR

Iskon i Šufit!

Klapa Šufit nagrađena je zlatnom plaketom "Kaštelanske trešnje" prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda

Piše: Sandra Barčot / VDP
Izvor: VDP.hr


večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir

- Nakon tri godine osvajanja Omiškog festivala, došli smo vidjeti kako ćemo proći i na Kaštelima, predstavit se ovoj publici i evo stigla nam još jedna nagrada kao odlična podloga za promociju novog CD-a – ulogu glasnogovornika splitskih "šufitovaca" preuzeo je Ivan Bratinčević, te nastavio "otkrivati" novitade vezane za ovu vrlo uspješnu, mladu klapu:

- Za par dana izlazi nam novi nosač zvuka, drugi klape Šufit, a prvi klape u ovom sazivu. Slijede naravno i promocije, pa ćemo vidjeti kako publika reagira na naš uradak "Ponoć je mila moja majka".


Šufit ne može bez nagrada

A mi slobodno možemo reći kako je klapa Šufit navikla i nas, ali i sebe na dobre pjesme o čemu svjedoči i obrada pjesme "More" koju potpisuje Vladan Vuletin, inače umjetnički ravnatelj Večeri dalmatinske pisme.

- Rizik da pjevamo pjesmu  koju je većina klapa obradila, kod nas i nije bio prisutan, ipak smo svoju kvalitetu itekako dokazali, a naš cilj je samo daljni napredak, novi projekti, a među inima je i nastup na Večerima dalmatinske pisme – priču oko Šufita rezimirao je bas Nikola Akrap.

Prema odluci stručnog ocjenjivačkog suda srebrne "Kaštelanske trešnje" otišle su u ruke Pivača KUD-a Cambi, lanjskih pobjednika, dok je broncom okrunjen splitski Iskon.


Prva obrada Thompsona

večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đirS jednim kuriozitetom – oni su prva klapa koja se, možemo reći  usudila obraditi pjesmu Marka Perkovića Thompsona.

- Imamo dosta gaža, dosta obrada pjevamo i nekako se nametnulo da probamo i s Thompsonom koji niže hit do hita. Nije baš pjesma iz klapskog opusa, no znali smo kako je ovo ta pjesma za Kaštela – u samu ideju oko obrade upravo pjesme "Moj dida i ja" uveo nas je vrhunski tenor klape Iskon Marko Pecotić.

Naime "iskonovci" su poznati kao klapa od pet momaka: Marko Pecotić, Teo Bikić, Mislav Biočina, Zvonimir Kovačić i Ante Blažević koji probe baš i nemaju, o voditelju nikada nisu ni razgovarali, a kamoli ga angažirali… Te kao vrhunski pjevači sve rješavaju pjevanjem po gažama.

Zato se nitko nije ni začudio kada su momci otkrili kako su pjesmu "Moj dida i ja" doslovno par puta zajedno otpjevali  - dva puta kada su je snimili za prijavu na Večerima dalmatinske pisme, te tri puta u subotnje jutro pred sam nastup i to japanskim turistima na splitskom Peristilu.


Pjevali Japancima

večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir- I evo večeras ovdje dva puta, drugi put kao nagrađeni! Što ti je kada u klapi imaš vrhunske pojedince, problema očito oko upjevavanja – nema.

- Možda se pjesma svidi i samom Thompsonu, mislim naša obrada. Dali smo snimku njegovom gitaristi Tihi Orliću, pa ćemo valjda čuti i reakcije samog autora, a publika i žiri su nas ovdje u Kaštelima prepoznali. Za sada i više nego dovoljno – završio je Pecotić.

Naravno da je tim slijedom i među obrađivačima najbolji, prema žiriju, bio uradak Mojmira Čačije i to pjesma "Moj dida i ja" koju je otpjevala klapa Iskon

- Pa ove zlatne "trešnje" itekako raduju jer eto, priznajem ni jedna mi obrada tako nije legla kao ova. Većina Thompsonovih pjesma su i hitovi, no ova je bila pun pogodak, sve se poklopilo – skromno je komentirao novu nagradu u svom bogatom umjetničkom stvaralaštvu Mojmir Čačija, otkrivši kako se nešto novo već sprema i klapu Sinj čiji je voditelj.  


Tragos i Toma Bebić    

večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đirSrebrna plaketa "Kaštelanske trešnje" pripala je Blaženku Juračiću za skladbu "Ćaća moj" u izvedbi Vokalista Salone, dok je brončanom plaketom od strane žirija nagrađen Milivoj Rilov za skladbu «Tu-tu auto, vrag ti piz odnija» koju je publici predstavila klapa Tragos.

- Ostao sam vjeran obradi opusa velikog Tome Bebića, nastavljajući tako upravo rad na njegovim pjesmama te skupljajući materijal za naš novi CD-e. A publika me ovdje u Kaštela prepoznaje, ma ipak sam ja domaći, Kaštel Kambelovac je moj grad – zadovoljan je i Rilov.

A odlukom publike koja je "Kaštelanski đir" pratila na poljani kod crkve sv. Mihovila najbolja je bila klapa Iskon koja je izmamila najviše pljeska za skladbu "Moj dida i ja" te time i zaslužila zlatnu plaketu "Kula Cambi".


I publika birala Iskon

večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir- Ma ovo je ludilo, apsolutni smo pobjednici! – oduševljenje nije uspio skriti ni Zvonimir Kovačić, još jednom se popevši na pozornicu i primivši zajedno sa svojim "iskonovcima" još jednu plaketu.

Upravo ovaj bariton je uzeo nagrade i kao član Šufita i kao član Iskona, pa od čestitanja - od strane svih: i članova klapa, pjevača, ali i publike te zaljubljenika u "lipu pismu" -  ni trenutka nije imao mira

Dok je srebrna "kula" pripala klapi Tragos i pjesmi "Tu-tu auto, vrag ti piz odnija", a trećim mjestom odnosno brončanom plaketom publika je nagradila Pivače KUD-a Cambi za pjesmu "Još ovaj put".večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir
večeri dalmatinske pisme - kaštelanski đir

 

Povezani članci

Who's Online

We have 282 guests and no members online