Preživjeli smo rat, pa ćemo i ovu sezonu. Ne brinem se

Oni nisu moji gosti, to su moji prijatelji – tim riječima opisuje nam Ante Mimica ljude koji k njemu dolaze na ljetovanje u apartmane u Omiš i Staniće. Mnogi se vraćaju svake godine, i po 15 godina zaredom. Neki dolaze i dva puta u sezoni, a najavili su svoj dolazak i ove godine. Svakom gostu Ante posvećuje maksimalnu pozornost, vodi ih na utakmice Hajduka, organizira večere, izlaze zajedno, vozi ih kamo god treba... čuje se s njima i nakon sezone, kako im u šali kaže, čisto da ne zaboravi jezik. Tečno govori engleski, njemački, talijanski, češki, a nedavno je naučio i poljski. Olga i Pavel iz Češke dolaze nam 10 godina i cijeli Omiš ih zna, a Mađar Levente prvo dolazi sa ženom pa s muškom ekipom. Zahvaljujući posvećenosti svakom gostu i višegodišnjem ulaganju u odnose Ante Mimica se za ovu sezonu ne brine. Prijatelji će doći... Pročitajte više na portalu 24sata...

ANTE MIMICA :

Ne brinem se, prijatelji će doći

Izvor: 24 sata

- Bavim se ovim poslom od svoje 15. godine, još od 1980. Tad je bilo najviše Nijemaca i Talijana. Onda nas je snašlo tih pet ratnih godina, pa smo preživjeli i to i opet stali na noge. Preživjet ćemo i ovo. Nakon rata, od 2000. godine, živio sam sa suprugom u Stanićima, a goste smo deset godina primali u svoj dom. Boravili su s nama na istom katu, dijelili smo neke prostorije i ponašali smo se prema njima kao da su naša familija. Sad živimo u Omišu, gdje također iznajmljujemo kat kuće, kao i apartmane u Stanićima – objašnjava Ante Mimica pokušavajući izdvojiti one goste koji su mu posebno prirasli srcu. A ima ih mnogo, i mnogi se zbog njega i njegove supruge Marijane vraćaju i više od deset godina, pa nije lako napraviti selekciju.

- Naši dragi Česi, supružnici Olga i Pavel, dolaze više od deset godina i već su rezervirali smještaj za kolovoz. Krasni ljudi, nikad ne dolaze praznih ruku. Vrlo su galantni, on nikad ne pita koliko košta, samo plati, i još ostavi izdašnu napojnicu. Ona je inače odgojiteljica u vrtiću, kao i moja supruga, a on je automehaničar. Svi ih u gradu već znaju, njihove ležaljke na plaži su rezervirane i čekaju na mjestu koje vole, uvijek jedu u istom restoranu... Oni baš dođu odmarati se i uživati. Guštam u njihovu društvu – kaže vječno mladi i poletni  folkloraš KUD "Dalmacija", Ante Mimica.

Ističe još jednu genijalnu obitelj i ekipu. Riječ je o Mađarima, supružnicima Agnes i Leventeu, koji su se zatekli u Hrvatskoj i u vrijeme uspjeha reprezentacije na SP-u 2018. Kaže nam Ante da su luđački navijali za Hrvatsku, a uspjehe su skupa slavili plešući po ulicama Omiša.  Njih dvoje s brojnom obitelji više od deset godina obavezno dolaze u srpnju, a zadnjih sedam godina Levente sa svojom muškom ekipom od njih desetak dolazi i u rujnu na pet dana odmora.- Leventeova muška ekipa je genijalna, stvarno su vrh. Svake godine izrade majice s natpisom ‘Grad Omiš’ u drugoj boji, i obavezno dolaze od utorka do nedjelje. Imaju svoje male rituale, stignu ujutro, a prije nego što dođu prijaviti se, odu popiti pivo. Već su najavili da će za deseti, jubilarni dolazak, izraditi zlatne majice. Uvijek i meni donesu jednu, i ja imam svoju kolekciju..

I oni su najavili dolazak u rujnu, a što se tiče njegova dolaska s familijom u srpnju to još nisam siguran, nadam se da će doći – kaže nam Ante, jedan od onih iznajmljivača koji će, zahvaljujući osobnom trudu i angažmanu, spasiti dio nadolazeće turističke sezone.

Povezani članci

Who's Online

We have 452 guests and no members online