Lucija Puljak dobitnica državne Nagrade 'Ivan Filipović'

Bračanima, a posebice Pučišćanima, Lucija Puljak je bila ili teta u vrtiću ili učiteljica ili ravnateljica no ostatku naše domovine poznata je kao znanstvenica, a bijelom svijetu izvan naših granica kao čuvarica baštine i njegovateljica kulturnog nasljeđa jednoga otoka, koji većim dijelom i nije svjestan koju borbu je ova žena uložila u svoj "škoj".
Gospođa Lucija Puljak, dipl. pedagog, magistra metodike hrvatskog jezika i književnosti, lingvistica s doktoratom, bivša ravnateljica OŠ Pučišća, čuvarica baštine, predsjednica Hrvatskog fotosaveza, Udruge za otočki razvoj "Brač“ i fotokluba "Foto Roko", potpredsjednica Hrvatske zajednice tehničke kulture, ove je godine otišla u više nego zasluženu mirovinu, više neće odlaziti u svoju pučišku školu koju je u posljednjih 13 godina, otkad je vršila ravnateljsku dužnost, podigla na najveću razinu i koja je u svijetu obrazovanja poznata kao primjer dobre prakse. Tiskana izdanja različitih edicija nastalih pod njezinom uredničkom palicom, čiji su ciljevi bili očuvanje lokalne baštine, najznačajniji su suvenir koji možemo ponuditi sljedećim generacijama.
Gospođa Lucija Puljak, ove jeseni je od tri skupine građana Pučišća nominirana za nagradu za životno djelo općine Pučišća, no nije je dobila. Obrazloženje Pučiščih vijećnika koji su glasali protiv tog prijedloga bilo je da je sve što Puljak napravila "ionako bio njen posao".
Srećom, tako nije mislila struka, odnosno Odbor "Nagrade Ivan Filipović“ Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji ju je nagradio državnom nagradom "Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Nagrada "Ivan Filipović“ predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju koju dodjeljuje Republika Hrvatska.
I dok je "samo radila svoj posao" u voljenim Pučišćima, svijet joj je širio ruke da se otisne u neku drugu luku, u znanstvene vode, a ona bi samo rekla: "Imon jo posla i doma!".
Čestitamo gospođi Luciji Puljak!

Lucija Puljak dobitnica je državne Nagrade "Ivan Filipović"

Izvor: Brač online, Pučišća

"Zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole, Ivana Filipovića su njegove kolege nazvali ocem učitelja. Njegova misao - Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem - već gotovo jedno stoljeće ulijeva nadu, hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima."


IZ BIOGRAFIJE LUCIJE PULJAK

Lucija Puljak rođena je 21. listopada 1952. u Supetru na Braču. Diplomirala je pedagogiju, magistrirala metodiku hrvatskoga jezika i književnosti te doktorirala lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom cijeloga radnog vijeka, koji je provela na različitim poslovima u neposrednoj odgojnoobrazovnoj praksi, bavila se znanstvenoistraživačkim i stručnim radom. Znanstveni i stručni rad temelji na metodologiji i metodici poučavanja te dječjem kognitivnom i jezičnom razvoju. Na tom iskustvu kreirala je i objavila mnogobrojne udžbenike za osnovnoškolsku djecu, priručnike za učitelje te znanstvene i stručne članke. Od 2004. godine sudjeluje u raznorodnim i različitim stručnim povjerenstvima čiji je zadatak uvoditi promjene u hrvatski sustav obrazovanja. Dodatnim edukacijama stekla je kompetencije za kreiranje i provođenje projekata koji se financiraju iz EU fondova. Angažirana je u međunarodnim partnerstvima (osobito hrvatsko-francuskim) usmjerenim na edukaciju mladih i očuvanje baštine. Za taj je rad odlikovana visokim francuskim odličjem iz reda Palmes Academiques. Predsjednica je Hrvatskoga fotosaveza, Udruge za otočki razvoj "Brač" i Fotokluba "Foto Roko", a potpredsjednica Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Povezani članci

Who's Online

We have 441 guests and no members online