Što se to događa u omiškim školama na početku nove školske godine?

Događaje iz omiških škola možemo takoreći iz dana u dan pratiti i na stranicama novina. Što se to događa u omiškim školama na početku nove školske godine? U srednjoj školi "Jure Kaštelan" i dalje traje bunt većine nastavnika protiv ravnateljice koji se još nije razrješio, izvještava Slobodna Dalmacija, dok u osnovnoj školi "Josip Pupačić" omiškim osnovnoškolcima tečajeve stranih jezika reklamira – učiteljica engleskog. I to usred sata. Uz dopuštenje ravnateljice. Tako tvrdi jedan omiški roditelj, sugovornik novinarke Slobodne Dalmacije. Ravnateljica omiške škole, baš kao i vlasnica privatne škole, opovrgavaju tvrdnje da se reklamni materijal privatne škole dijelio na nastavi. Više o današnjoj epiizodi pročitajte u nastavku, a sutra na kioscima potražite i novi nastavak ...

SKANDAL-ŠKOLE U SKANDAL-GRADU?

Što se to događa u omiškim školama na početku nove školske godine?

Izvor: Slobodna Dalmacija

Školska godina tek što je počela, a u omiškoj Osnovnoj školi Josip Pupačić”, doznajemo od roditelja, djeci su na nastavi, dakle u prostorijama škole, dijeljeni letci privatne Škole stranih jezika “Victoria” iz Splita, piše Slobodna Dalmacija.

Neprikriveno reklamiranje u osnovnoj školi "Josip Pupačić"

– Nastavnica iz engleskog jezika u OŠ “Josip Pupačić” djeci u drugom razredu, a koliko čujem i prvašićima, dijelila je taj letak. Također, u petom razredu na sat matematike ušla je nepoznata osoba s istim tim letcima. Kada je nastavnica pitala ima li dopuštenje ravnateljice da ih podijeli, ona je rekla da ima, na što joj je nastavnica rekla “onda dijelite”! – prepričava roditelj (podaci poznati redakciji) čija su djeca kući donijela sporni letak.

– Kakva je to poruka ako djeci materijal za dodatno učenje stranog jezika dijeli nastavnica engleskoga: u ovoj školi mi vas ne možemo najbolje naučiti pa idite negdje drugo i platite?! – pita se taj roditelj.

Ravnateljica opovrgava

Međutim, i ravnateljica Osnovne škole iz Omiša Davorka Deur i vlasnica “Victorije” Dijana Pervan opovrgavaju da se materijal dijelio na nastavi.

– Na školskom je hodniku samo plakat te škole stranih jezika. Da se materijal dijelio na nastavi, to bi bio ne samo prekršaj iz zakona, nego i iz našeg kućnog reda. Ali, dopustite da provjerim o čemu je riječ – odgovorila je ravnateljica Deur na naš prvi poziv.

Nakon dva sata dobili smo decidiran odgovor: “Ne, letci se nisu dijelili na nastavi. Sigurno nisam dopustila podjelu materijala na satu matematike i engleskog jezika. Gospođi iz te škole sam dopustila samo da plakat stavi na staklo u hodniku”, tvrdi ravnateljica Deur, ni najmanje zabrinuta što je i stavljanje plakata unutar škole možda “oblik promidžbe u školskim ustanovama”.

Dodala je i kako Škola stranih jezika “Victoria” “nije nepoznata, u Omišu je već 15 godina i više”.

Neetično reklamiranje

Prezentacije (privatnih) dramskih ili glazbenih studija i letci za njihove radionice (koje se naplaćuju), reklame sportskih izvanškolskih klubova, zastavice domaćih prehrambenih tvrtki, reklame za privatne fotokopirnice, čak i za preparate za mršavljenje ili cipele određenih marki, o udžbenicima, knjigama i časopisima da ne govorimo – koješta se posljednjih godina od tih, prikrivenih ili eksplicitnih, promidžbenih radnji i materijala komercijalnog tipa ušuljalo u naše škole.Premda to Zakon o odgoju i obrazovanju strogo zabranjuje, odnosno u članku 59. jasno navodi kako je u školskim ustanovama zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja, nije tajna da se, uz blagoslov (a katkad i bez njega) ravnatelja progleda kroz prste i, u najmanju ruku diskutabilnom, bombardiranju učenika takvim materijalom.

Vlasnica “Victorije” Dijana Pervan najprije je na upit rekla kako “ni u jednu školu u Splitu ili Omišu nisu ušle bez dopuštenja ravnatelja/ice”, a onda se ispravila i kazala kako je u konkretnom slučaju studentica koju je bila angažirala “Victoria” letke dijelila ispred škole, a ne u njoj.

– Letke ne dijeli nastavnik, nego naš djelatnik. U ovom slučaju letci su se dijelili ispred škole. Ne vidim ništa sporno u tome da dijelimo svoje materijale ako za to imamo dozvolu ravnatelja – ističe Dijana Pervan.

Žalosno je što u cijeloj priči, bila ona ispred ili u školi, od pedagoških djelatnika nismo čuli nijedno obrazloženje zašto bi djeca od najranije školske dobi morala biti marketinški žrtveni janjci.

Premda škole stranih jezika imaju odobrenja i obavljaju svoju djelatnost u školskim ustanovama, izlaganje djece promidžbi bilo koje vrste za vrijeme nastave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta smatra neetičnim, a prekidanje nastavnog procesa u tu svrhu neprihvatljivim, komentirala je Gordana Zuccon, glasnogovornica MZOS-a.

Mišljenje pravobraniteljice

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić zatražila je da se u sklopu predstojećih izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju intervenira upravo u članak 59. zakona na način da se on proširi, a praksa ujednači, odnosno precizno definira koje su reklame, promidžbe i prodaje suprotne ciljevima odgoja i obrazovanja.

– U sadašnjem obliku taj članak ostavlja prostor za različita tumačenja, a na štetu djece. Stvara se pravna nesigurnost. Nama također stižu prijave o različitim promidžbenim aktivnostima u školama i vrtićima, poticanju stvaranja potrošačkog mentaliteta. Zakon treba jasno propisati što je zabranjeno, kao i to što je štetno za zdravlje, rast i razvoj djece – kaže Ester Radmilo, zamjenica pravobraniteljice za djecu.


Kriza u srednjoj školi „Jure Kaštelan“

Krizi u srednjoj školi „Jure Kaštelan“ u Omišu ne nazire se kraj. Iako je prošlog tjedna pitanje smjene ravnateljice Ade Kuvačić trebalo biti riješeno, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, na odluku o njenoj sudbini ipak ćemo trebati pričekati neko vrijeme.

Ravnateljica Kuvačić je, naime, na bolovanju, a kao njena zamjenica imenovana je Branka Gašparić koja, tvrde nezadovoljni djelatnici, ne iskazuje pretjeran interes za dijalogom i zajedničkim rješavanjem nagomilanih problema.A problema ima i više nego što bi željeli priznati. Školski kurikulum još uvijek nije izglasan, veći broj djelatnika zbog stresa je završio na bolovanju, satnice još uvijek nisu definirane niti su poznata imena nastavnika koji će završiti na listi tehnoloških viškova.

Jednom riječju, u školi vlada kaos, a u čitavoj situaciji najgore prolaze učenici koji se posljednjih dana često viđaju ispred škole jer im unutar zgrade – nema tko održati sat. Neizvjesna situacija u školi nastavilja se tako i dalje.

Povezani članci

Who's Online

We have 485 guests and no members online