Pametno za održivi turizam na otocima

Sve su alarmantniji podaci kojom brzinom čovječanstvo troši resurse planeta Zemlje, koji se ne mogu obnoviti, a zbog čega smo ove godine već u kolovozu imali tzv. 'Overshoot Day' i potrošili resurse za cijelu godinu. Zabrinjavajući su to podaci, zbog čega je izuzetno važno voditi računa o prirodnim resursima i o načinu kako se ophodimo prema njima, kao i biti sve mudriji u planiranju održivog razvoja djelatnosti od kojih ljudi žive, posebno turizma. Svjetska organizacija za zaštitu prirode ističe da već sada živimo na resursima koje uzimamo od budućih generacija, a to nikako nije odgovorno i promišljeno ponašanje. Istaknuli su to u srijedu predstavnici stranke Pametno na predstavljanju u Pučišćima na Braču, gdje su se posebno založili za održivi turizam i bolje obrazovanje djece..

Za održivi turizam na otocima 

Izvor: Pametno.org

Kako možemo doskočiti ovom globalnom problemu mi u maloj sredini na Braču? Jednostavno, pametnim zalaganjem za zadržavanje autentičnosti i ljepote naših Pučišća (jedno od 15 najljepših malih mjesta na svijetu), sprečavanje razvoja masovnog i neplanskog, stihijskog turizma, kakav bi donijela, primjerice, gradnja nautičke luke za mega jahte.

Mi, suprotno tome, moramo graditi luksuzniji smještaj s bazenima po brdima i maslinicima oko mjesta, urediti i otvoriti tradicionalne kuće i dvorišta i pretvoriti ih u dio cjelogodišnje turističke ponude, ulagati u infrastrukturu, poput šetnica, biciklističkih staza, kvalitetnijeg dječjeg igrališta, kreirati atraktivne turističke programe i proizvode utemeljene na našoj tradiciji kamena i klesarstva, sve učenike i studente obučiti da u prigodi postanu turistički skauti, pratitelji, vodiči..

Turizam mijenja lice,  tomu se moramo prilagoditi, iskoristiti priliku i povući novac iz EU fondova, što stranka Pametno zna i planira učiniti – istaknula je Lucija Puljak,  ravnateljica Osnovne škole Pučišća i kandidatkinja stranke Pametno na listi za 10. izbornu jedinicu.

Puljak je stekla i kompetencije za provođenje projekata iz EU fondova te sudjelovala u projektima inovativnog školskog poučavanja. Bez kvalitetnog obrazovanja, usuglašenoga sa svjetskim trendovima, nema pametne ni radoznale djece, koja će sutra pametno gospodariti našim resursima, snažno i održivo pokrenuti razvoj Pučišća i otoka Brača, ali i Hrvatske.

- Pametno se zato i zalaže od početka za neodgodivu provedbu cjelovite Kurikularne reforme, koja će našoj djeci, bila ona na Braču ili u Slavoniji, omogućiti drugačije i modernije obrazovanje, svrstati nas uz bok s najnaprednijim zemljama Europe i svijeta. Današnji obrazovni sustav nije održiv, baš kao i stihijski turizam, koji ne razvijamo, nego nam se događa. Oboje moramo promijeniti i izboriti se za bolju i sigurniju budućnost naše djece – naglasila je Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno i kandidatkinja u 10. jedinici.

Povezani članci

Who's Online

We have 503 guests and no members online