Besplatno do svih podataka izdanih od zemalja članica EU

EU baze podatakaZa korištenje i preuzimanje službenih publikacija Europske unije i zemalja članica potrebna su samo znanja i alati, jer sva građa izdana od državnih tijela svih zemalja članica EU, legislativa, statistika, programi ili projekti i strategije, posebno građa Ureda EU za publikacije sa sjedištem u Luksemburgu - besplatno je dostupna. Popis portala nekoliko europskih baza podataka je u nastavku ...

PRISTUP INFORMACIJAMA

Besplatno do svih podataka izdanih od zemalja članica EU

Piše: Mladen Volarić / Lider press
Izvor: Lider press

eu podaci

EUROSTAT (http://epp.eurostat.ec.europa.eu) je statistički ured Europske unije , osnovan 1953. godine, sa osnovnim zadatkom da prikuplja i obrađuje statistički usporedive statističke informacije iz država članica EU, a koje služe kao podloga za pripremu i provedbu politika Zajednice.

Statistički podaci se prikupljaju u nacionalnim uredima za statistiku država članica Europske unije, te će od srpnja i Hrvatska biti dio te obrade, a bit će nam dostupne EUROSTAT-ove tiskane ili elektroničke publikacije.

Službeni portal EU (http://europa.eu) najveća je mrežna stranica na svijetu s preko 500.000 posjetitelja na dan i s više od šest milijuna dokumenata iz rada svih institucija, tijela i agencija EU. Ti se podaci svakodnevno ažuriraju na sve službene jezike EU.

eu podaci

EUR-Lex (http://eur-lex.europa.eu) omogućava slobodan pristup osnivačkim ugovorima,pripremnom, usvojenom i konsolidiranom zakonodavstvu, sudskoj praksi Europskoga suda, pitanjima postavljenim u Europskom parlamentu te punom tekstu Službenoga lista EU serije L i C od 1952 do danas. Baza je to od 2.815.000 cjelovitih tekstova s godišnjim priljevom od 12.000 dokumenata

PRE-Lex (http://ec.europa.eu/prelex/apcnet.cfm?CL=en) je baza podataka koja služi za praćenje zakonodavnog postupka između Komisije i drugih institucija od početka utvrđivanja prijedloga do konačnog usvajanja ili odbacivanja predloženog akta, te o trenutačnom statusu određenog prijedloga (zakonodavni ili proračunski dokumenti, zaključci međunarodnih sporazuma i sl.)

eu podaci

Legislative Observatory (http://www.europarl.europa.eu/oeil) je baza Europskoga parlamenta koja omogućava pristup informacijama međuinstitucionalnoga postupka odlučivanja iz perspektive Europskoga parlamenta. Baza podataka formirana 1994. godine, daje pristup dokumentima koji su u proceduri u posljednjih 7 dana, do najnovijih informacija o njihovom statusu, na engleskom i francuskom jeziku.

Povezani članci

Who's Online

We have 347 guests and no members online