Što nudi EU u Sedmom okvirnom programu?

U zadarskom hotelu Kolovare nedavno je završen dvodnevni seminar o nepovratnim sredstvima Europske unije u organizaciji tvrtke Europski projekti i savjetovanja  d.o.o. Kroz dva dana seminara sudionici su imali priliku saznati što sve Europska unija nudi unutar sedmog okvirnog programa (FP 7) i koja sve sredstva hrvatske tvrtke, institucije i znanstveno-istraživačka zajednica mogu dobiti te u kojim sektorima. Sudionici su  također saznali sve o vođenju  projektne dokumentacije i financija na projektima, načinu prijavljivanja projekata te o realizaciji projekata. Za Hrvatsku novo financijsko razdoblje od 2007. - 2013. znači gotovo neograničen pristup do nepovratnih sredstava Europske unije, a kada napravi finalni korak i postane punopravna članica EU, dobit će dodatnu mogućnost kandidiranja za sredstva u visini 308 milijardi eura, koja su namijenjena strukturnim fondovima EU i rezervirana su isključivo za zemlje članice EU ...

EU PROGRAMI I FONDOVI

Što nudi EU u Sedmom okvirnom programu?


Piše: Petra Mičić / Zadarski list
Izvor: Zadarski list


Kroz dva dana seminara sudionici su imali priliku saznaU Zadaru je završen dvodnevni seminar o nepovratnim sredstvima Europske unije u organizaciji tvrtke Europski projekti i savjetovanja  d.o.o.ti što sve Europska unija nudi unutar sedmog okvirnog programa (FP 7) i koja sve sredstva hrvatske tvrtke, institucije i znanstveno-istraživačka zajednica mogu dobiti te u kojim sektorima.

Sudionici su također saznali sve o vođenju projektne dokumentacije i financija na projektima, načinu prijavljivanja projekata, te o realizaciji projekata.


Europska sredstva

Seminar je vodila Iva Pamić, članica INFORMO grupe na aplikacijama projekata, direktorica  Direkcije za korištenje pretpristupnih fondova u Hrvatskoj poštanskoj banci Jasna Marić Krajačić te Mario Hajnić, direktor Direkcije strateškog razvoja proizvoda i distribucijskih kanala.

Sedmi okvirni program FP7  (Framework Programme seven) je glavni instrument Europske unije za financiranje znanstvenih istraživanja i razvoja koji traje od 2007. godine  pa do kraja 2013. te pomaže  pri organizaciji suradnje između sveučilišta, istraživačkih  centara i industrije (uključujući mala i srednja poduzeća) te pruža financijsku podršku za njihove zajedničke  projekte.

Sam Sedmi okvirni program obuhvaća: sektor zdravlja, hrane, poljoprivrede i biotehnologije, informacijske  i komunikacijske tehnologije,  nano-znanosti, nanotehnologije, materijala i nove proizvodne tehnologije, energije, zaštite okoliša (uključujući  klimatske promjene), prometa (uključujući aeronautiku),  socio-ekonomske i humanističke znanosti, sigurnosti istraživanja u korist malih i srednjih poduzeća.

Sedmi okvirni program podijeljen je u četiri specifična  programa:


Sedmi okvirni program

Suradnja - podrška transnacionalnim skupnim istraživanjima radi jačanja konkurentnosti europske industrije.

Ideje - podrška "rubnim"  istraživanjima kroz financiranje istraživačkih projekata koji se provode na svim područjima znanosti, od strane individualnih timova.

Ljudi - podrška edukaciji, mobilnosti i razvoju kurikuluma istraživača.

Kapaciteti - podrška poboljšanju i optimalnoj uporabi  istraživačkih i inovacijskih kapaciteta širom Europe.

Za Hrvatsku novo financijsko razdoblje od 2007. -  2013. znači gotovo neograničen pristup do nepovratnih  sredstava Europske unije, a  kada napravi finalni korak i  postane punopravna članica  EU, dobit će dodatnu mogućnost kandidiranja za sredstva u visini 308 milijardi eura, koja su namijenjena strukturnim fondovima EU i rezervirana su isključivo za zemlje članice EU.

Zbog složenosti postupaka prijave na natječaje EU te sve većem broju fondova i bespovratnih sredstava koji su raspoloživi u Hrvatskoj, tvrtka Europski projekti i savjetovanja d.o.o. nastoji pravovremeno informirati javnost te pružiti stručne savjetodavne podrške kod pripreme natječajne dokumentacije.

Na prvom danu seminara održana je prezentacija osnova EU i mogućnosti Sedmog okvirnog programa, financije u FP7 projektima, izvješćivanje, praćenje i kontrola u FP7 te pravne osnove FP7 projekata.

Predavačica Iva Pamić je između ostalog sudjelovala na "Eurodyssee" programu međunarodne razmjene te je radila u Španjolskoj, u Fondaciji za poticanje zapošljavanja u pripremi projekata, a sav dosadašnji rad na aplikacijama (Promotion and Valorisation of Istrian Cattle, Istrian Energy Agency, Eu Newsletter) je uspješan te su sredstva za sve projekte na kojima je radila odobrena. 

Jasna Marić Krajačić je radila kao gospodarski savjetnik pri Veleposlanstvu RH u Bruxellesu u Belgiji.

Povezani članci

Who's Online

We have 649 guests and no members online