Pada nam, pada

PadSuper HrvojeDa nam gospodarstvo poprilično kaska i krupnim koracima posustaje za zapadom znali smo odvajkada, ali da će nam uzor razvitka postati zemlje čija su privredna postignuća još nedavno bila tema svakojakih anegdota i viceva nismo sanjali ni u najčudnijim snovima prije nekih desetak godina. Ali, sve se mijenja. Nekako uvijek na štetu nas. Tako je, ovih dana, agencija Eurofound na svojim internetskim stranicama predstavila iscrpno izviješće koje zorno pokazuje kako u novim članicama Europske unije plaće ubrzano dostižu razinu onih u najstarijih pet članica. Čak su u prosjeku porasle četiri puta više nego u ranijim zemljama pripadnicama. Da je, pak, i tu nešto stalno potvrđuje tek činjenica o dohocima žena koji su zamjetno manji nego kod muškaraca ...

KOME ZVONO ZVONI

Nova Europa prestiže Hrvatsku u plaćama

Piše: Pero Livajić

Na samom vrhu nalaze se baltičke države, ali i Bugarska i Rumunjska, u kojima su plaće porasle dvoznamenkastim stopama.

Apsolutni rekorder je, međutim, Letonija, u kojoj je godišnji rast osobnih primanja iznosio 28 posto, a sa 24 posto rastom plaća slijede je zemlje Istočnog Balkana, Rumunjska i Bugarska.


Leti, leti Letonija

Prosječna plaća u Letoniji tako je porasla na 645 eura, dok u Bugarskoj iznosi 247 eura. Istodobno, prosječni dohoci u Češkoj i Poljskoj rasli su samo desetak posto, ali na znatno višim razinama. U Poljskoj se mjesečna zarada kretala oko 900 eura, a prosječna češka primanja popela su se na 924 eura...


Pada nam, pada

I tako, dok plaće u novoj Europi rastu meteorskom brzinom, u Hrvatskoj se kreću puževim koracima. Malo, malo, pa ništa.

Prosječna zarada našeg trudbenika u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti lanjski period porasla je za 6,2 posto, dostigavši oko 700 eura.

Još donedavno mogli smo se tješiti da, unatoč gospodarskom zaostajanju za novim članicama Europske unije, barem prednjačimo po plaćama.

Sada, eto, polako, ali sigurno, gubimo utrku i na tom ključnom pokazatelju životnog standarda...

slobodan pad

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online