Kultura transparentnosti

transparentnostDanas usvojeni Zakon o pravu na pristup informacijama u Hrvatskom saboru predstavlja značajan pomak prema dokidanju kulture tajnosti prema kulturi transparentnosti, a time i veliki prilog borbi protiv korupcije. Dostupnost informacija jedan je od temeljnih i nužnih preduvjeta za uspostavu sustava otpornih na korupciju. Uvođenje institucije Povjerenika za informiranje - neovisne institucije za zaštitu prava na pristup informacijama - predstavlja veliki iskorak u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja ...

Izvor: TIH, H-Alter

Ovime su napokon ispunjeni dugogodišnji zahtjevi udruga i stručne javnosti za osnivanjem neovisnog tijela koje bi trebalo imati sve potrebne ovlasti i resurse za kvalitetan nadzor i promociju pristupa informacijama .

Među novinama ovog Zakona je što se njime propisuje da se i nad podacima klasificiranim prema Zakonu o tajnosti podataka provode test proporcionalnosti i test javnog interesa, kao i činjenica da se na pristup informacijama u postupcima pred tijelima javne vlasti, kao temeljnom pravu zajamčenom Ustavom, odsad neće plaćati ne samo upravne, već ni sudske pristojbe.

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online