Nahranite mozak

zadovoljstvoVeza mozga i hrane davno je već otkrivena pa ipak se uvijek ispočetka iznenadimo kad nam stručnjaci napomenu nešto novo. Mozak, iako teži oko 1,3 kilograma što je zanemariv dio ukupne težine tijela, potroši čak 20 posto dnevnog unosa kalorija. Razmišljanje, koncentracija, učenje.. za sve je to "zadužen" taj organ, a da bi to mogao obavljati treba hranu. S druge pak strane ono što pojedemo neće samo dati tijelu hranjive tvari koje mu trebaju nego će utjecati i na raspoloženje ...


ZDRAVLJE


Nahranite mozak


Pravilno raspoređeni obroci mogu održati koncentraciju, dobro pamćenje i raspoloženje tijekom cijelog dana


Piše: Snježana Babić Višnjić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


KONCENTRACIJA

hranaDobru će usredotočenost omogućiti nesmetan prijenos poruka među moždanim stanicama za što su im potrebni kisik i šećer iz krvi.

Da biste zadržali koncentraciju tijekom dana morate osigurati stalne razine potrebnih tvari u krvi. No to nije dovoljno jer se poruke prenose od stanice do stanice, za što su zaslužna živčana vlakna.

Kako bi se poruke nesmetano prenosile, nužan im je mijelin koji osiguravaju omega-3 masne kiseline kojih je najviše u plavoj ribi, orasima i tikvi.

Stoga će vam uravnotežena tri obroka na dan pomoći da održite koncentraciju, a za međuobrok grickajte orahe.


RASPOLOŽENJE

druženjeNaši osjećaji, baš kao i ostala moždana aktivnost, uključuju brzu razmjenu "električnih poruka" među moždanim stanicama. Informacije prenose spojevi koje zovemo neurotransmiterima koji imaju ključnu ulogu u našem raspoloženju.

Jedan je od ključnih neurotransmitera dopamin čije vam više razine jamče entuzijazam, motivaciju i zadovoljstvo, a njegov se pad »"sjeća" kao praznina, tuga ili dosada.

Masna i slatka hrana izazivaju nagli rast dopamina, ali slijedi nagli pad, pa treba osigurati stalne razine tog neurotransmitera kako bi stalno bili dobro raspoloženi.

To je najbolje postići unošenjem molekula koje grade dopamin, ponajprije fenilalanina kojeg ima u soji, bademima, jajima, mesu i žitaricama. Za brzo podizanje razine dopamina, pa tako i raspoloženja najbolja je čokolada zbog anandamida.

Važno je održavati i dobru razinu serotonina koji održava trezvenost i potiskuje tjeskobu, čiju će razinu podići zalogaji ugljikohidrata. Najbolje je pojesti jaja sa slaninom za doručak što će osigurati dovoljnu razinu tog neurotransmitera tijekom cijelog dana.


BUDNOST

budnostŠalica kave je nešto za čim svi posegnu kad se žele razbuditi, ali za njom valja posezati pametno. Vezuje se uz receptore u mozgu zadužene za "isključivanje" električne aktivnosti i tako omogućuju mozgu da ostane aktivan.

Veća količina kofeina međutim oslobađa adrenalin, jer se dodatnu moždana aktivnost smatra opasnom, pa osoba uz budnost može postati i tjeskobna, Tada se smanji sposobnost trezvena razmišljanja.

Stoga ostanite pri jednoj šalici.


PAMĆENJE

Sposobnost pamćenja ovisi o mogućnosti moždanih stanica da stvaraju nove veze. Te se veze najbolje stvaraju u stanju uzbuđenja, stoga se najbolje sjećamo onoga što nam se dogodilo dok smo bili emotivno ili intelektualno stimulirani.

Ključan spoj koji čini mozak uzbuđenim je acetilkolin. Lijekovi koji oponašaju djelovanje tog spoja ključni su u liječenju Alzheimerove bolesti.

Taj se spoj gradi od kolina koji je važan sastojak jaja, jetre i soje, a pomažu i zelje, brokula te cvjetača. Posebno je važno, napominju stručnjaci, redovito uključivati jaja u prehranu.


KONTROLA

druženjeKad ste tjeskobni tijelo vam proizvodi glukokortikoid, hormon stresa. U takvu stanju pomaže masna i slatka hrana koja kratkotrajno ublaži simptome, ali postoji velika opasnost od pretilosti, jer tijelo s vremenom traži sve više.

Odgovor je da se oduprete tom porivu i pokušate dizati dopamin bez hrane, na primjer, čitanjem, vježbanjem ili druženjem.

Povezani članci

Who's Online

We have 199 guests and no members online